Kınalıada (Yunanca: Πρωτη Proti "ilk" anlamına gelir, Ermenice: Գնալը կղզի Gnali kğzi) Marmara Denizi'nde Prens Adaları diye bilinen ada topluluğunun meskûn olanlarının içinde İstanbul'a en yakın ada. Adalar ilçesinin beş mahallesinden biridir.
İstanbul'un adaları, şehrin kalabalığından kaçmak isteyenler için adeta birer sığınak. Bu adalardan biri de Kınalıada. Eşsiz deniz manzarası, tarihi dokusu ve sakin atmosferi ile Kınalıada, adeta bir tatil cenneti.
Adalar, Prens Adaları, İstanbul Adaları ya da Kızıl Adalar (Yunanca: Πριγκηπονήσια Pringiponisia), İstanbul'un Anadolu Yakası'nın güney kıyılarının açıklarında, Marmara Denizi'nin kuzeydoğu kesiminde yer alan, ilin en az nüfuslu ilçesi ve takımadadır.
Eminönü, Bostancı, Kabataş ve Kadıköy iskelelerinden Kınalıada'ya hızlı bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Kadıköy'den kalkan vapurlar ile 30 - 40 dakika, Kabataş'tan kalkan vapurlar ile 40 - 50 dakika, Eminönü'nden kalkan vapurlar ile 50 dakika, Bostancı'dan ise yaklaşık 30 dakikada Kınalıada'ya ulaşabilirsiniz.
Kınalıada, Prens Adaları olarak bilinen ada topluluğunun içinde İstanbul'a en yakın olanıdır. Adalar ilçesinin 5 mahallesinden biri olan Kınalıada, günümüzde bir yazlık yeri olarak tercih edilmektedir. Adada yaz kış yaşayan yerli bir halk vardır ancak yazın gelenlerle birlikte toplam nüfus 20 binleri geçiyor.
İlgili 25 soru bulundu
Adı, demir ve bakır madenlerinin etkisiyle kızılımsı olan toprağının renginden gelir.
Eski adı “Proti” olan ada, daha sonra demir ve bakır madenlerinin etkisiyle uzaktan kızıl rengi andırması dolayısı ile “Kınalı” ada ismini almıştır. Prens adaları içerisin de en az ağaç bu adada görülmektedir. 1946 yılına kadar elektriği olmayan ada, susuzluktan da ancak 1981 yılında kurtulmuştur.
Kınalıada Halk Plajı
Masmavi ve tertemiz bir denize sahip olan plaj Kınalıada iskelesinin hemen yanında yer alıyor. Plaja kendi kamp sandalyenizle gelebileceğiniz gibi, plajda bulunan işletmeden şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz. Kınalıada iskelesinden yürüyerek plaja ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kınalıada Camii, Hristos Manastırı (adanın tepesinde Romen Diyojen'in sürgün edildiği ve vefat ettiği yer) Panaya Rum Ortodoks Kilisesi, Sirakyan Evleri, Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi, ve Alsancak sahili bulunmaktadır. Çınaraltı'nda çay içeceğiz ve bu eşsiz ortamın huzurunu soluyacağız.
Bizans döneminde adalara yapılan sürgünlerin bir kısmı bu adaya yapılmıştır ve bu sürgünlerden tarihte en çok yer eden isim Romen Diyojen'dir. Kınalıada'da 1800'lü yılların ortalarından itibaren adaya yerleşmeye başlayan Ermeni nüfusu yoğunluktadır.
Eminönü-Kınalıada arası 50 dakika sürmektedir.
Kınalıada: 1.5 kilometrekarelik alanıyla prens adalarının en küçüğü olan Kınalıada'da 115 metre rakımdaki Çınar Tepesi, ondan 5 metre daha aşağıda kalan Teşrifiye Tepesi ve 93 metrelik yükseklikte Manastır Tepesi bulunuyor.
Teos Beach, Kınalıada
Prens Adalarının en güzeli Kınalıada desek abartmış olmayız. Nefes kesen deniz manzarası, bol oksijeni ile Kınalıada keyifli bir hafta sonu kaçamağınız olabilir. İstanbul Adalarda denize girebileceğiniz 7 güzel plaj listemizin ilk sırasında Teos Beach yer alıyor.
Tüm bu bilgiler ışığında Sedef Adası ile ilgili merak edilen bir soru olan Sedef Adası kimin sorusunu şu şekilde yanıtlayalım: Sedef Adası, Mehmet Birgen ve kardeşi Esra Birgen'e büyük dedeleri Fethi Ahmet Paşa tarafından kalmıştır. Yani ada, günümüzde Birgen kardeşlerin mülküdür.
Papazyan Yalısı, Kınalıada'nın en önemli simgelerinden biridir. Papazyan Yalısı önünde fotoğraf çektirmek ise bir Kınalıada klasiğidir. Dönüşüm Manastırı ve Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi ise Kınalıada'nın en meşhur tarihi ve turistik yerleri arasında yer almaktadır.
Prens Adaları'nın arasında İstanbul'a en yakın ada olan Kınalıada, çoğunlukla diğer adalar kadar popüler olmasa da en az diğerleri kadar güzel, en az diğerleri kadar görülmeye değerdir. Yeşil renge çok rastlanmaz Kınalıada'da fakat adaya ismini veren kızıl toprağı, farklı bir atmosfer sunar.
Kınalıada'da fayton yoktu ve ada ahalisi bu yokuşları yürüyerek çıkıyordu. Ta ki elektrikli akülü küçük araçlar icat olana ve geçen yazımızda sözünü ettiğimiz başıboşluk başlayana kadar. Şimdi bir dolu akülü araç insanları tek tek taşıyor ve böyle giderse ne kadar insan o kadar motorlu araç bütün yolları kaplayacak.
Büyükada Nizam Plajı
Büyükada'da ikamet edenler için ücretsiz, dışarıdan gelen misafirler için ücretlidir. Kişi başı ortalama 70 Türk Lirası'dır. 20 yıl öncesine kadar kayıkhane olarak kullanılan plaj, günümüzde ada yerlileri tarafından en çok tercih edilen plajların başında gelir.
Hafta içi ve hafta sonu fiyatları değişiklik gösteren plaja girişler ücretli. Bu ücrete şezlong, şemsiye, duş, tuvalet, soyunma kabini dahil ediliyor.
KINALI ADAYA NASIL GİDİLİR? Bostancı, Kadıköy, Kabataş, Karaköy ve Eminönü'nden kalkan motorlar ve vapurlarla Kınalıada'ya ulaşabilirsiniz. Motorlar ve vapurların sefer sıklıkları yaz-kış ve hafta içi-hafta sonu olarak değişmektedir. Şehir Hatları ile 1 saat 25 dakikada Kınalıada'ya ulaşıyor.
Hristiyanlığın kabulüyle birlikte burada yaşayan keşişler nedeniyle Bi- zanslılarca Papadonissia ( Keşiş Adaları ), Doğu Roma İmparatorluğu dev rinde Prens Adaları, deniz üzerindeki konumlarına göre Halka Adaları, top rak renginden dolayı Kızıl Adalar da denmiştir.
Osmanlı Dönemi'nde ise, toprağının kına renginden dolayı adaya “Kınalı” ismi verilmişti. Bazı kitaplarda denk geldiğim kadarıyla zaman zaman, Kınalıada ve Proti isimlerinin yanında “Ermeni adası” olarak da tanımlanmakta. Kınalıada, Bizans'tan günümüze Ermeni toplumu için önemini koruyan bir yerdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri