Kokoreç, Anadolu ve Balkanlarda, koyunun ince bağırsağından ve mumbardan yapılan, şişe sarılarak kor ateşte kızartılan bir çeşit yemek.
Mumbar adı verilen kuzunun kalın bağırsağı ile ince bağırsağının, leziz baharatlarla közde buluşmasının halidir kokoreç.
Şefimiz bu lezzeti, kuzu bağırsağından değil kuzu pirzola ve kuzu kaburga etinden hazırladı; biber ve baharatlarla tatlandırdı. Her şey içinde Kuzu Etli Kokoreçimizi, sadece ısıtıp yağlayıp, tavada kavurur gibi 5 dakika hızlıca pişirmeniz yeterli. Çok leziz, çok pratik ve çok özel… Çok seveceksiniz.
Kokoreçte kullanılan badem, boğazlık ve ince bağırsağın kesilen hayvandan çok az miktarda çıktığını düşünürsek kaliteli bir kokorecin neden bu kadar pahalı olduğu anlaşılıyor.
Kokoreç hayvan bağırsağından yapılma, çok faydalı içerikleri olan, bol kollajen ve vitamin kaynağı Anadolu'ya özgü yemeklerimizden biridir. İçeriğindeki kas ve bağ dokusu eklem ağrılarına iyi gelen, kadınlarda kırışıklık önleyici estetik girişimler ve mezoterapide kullanılan bazı vitamin ve mineraller bulunur.
İlgili 37 soru bulundu
"Öncelikle temel hüküm hakkında bilgi verelim. Eti yenen canlıların (işkembe, karaciğer, dalak ve bağırsak vb.) sakatatlarının temizlenerek yenmesi dinimizce uygundur. Bununla ilgili bir zan ve şüphe yoktur, olmamalıdır.
ALERJİ, OTİZM, ROMATİZMAYA İYİ GELİR
Bozulan bağırsak florasının hastalıkların kaynağı olduğunu belirten Dizdar, kokorecin florayı koruması ile hayati bir önem taşıdığını belirtti, "Bunların içinde otizm, alerjiler, romatizma gibi hastalıklar sayılabilir, bunlara olumlu etki eder.
Kokoreç Yunanistan ile bir türlü paylaşamadığımız bir lezzettir. Sözcüğün köken Yunanca ve Arnavutça kelimelerden oluşup ''mısır koçanı''anlamına gelir. Kokoreci Orta Asya'daki Türk boylarının keşfettiği, yapılan arkeolojik çalışmalarla ispatlanmıştır.
Doğru kalınlıkta hazırlanmış bir kokoreç muhakkak (odun veya kömür ateşinde olabilir) ağır ağır pişirilmelidir. Dışı kızarmış olmalı, ama içi sulu kalmalıdır… Mutlaka sipariş edildiği anda kesilip, doğranarak servis edilmelidir. İyi kokoreççi kendine güvenir, baharat eklemeyi müşteriye bırakır…
Tabakta veya ekmek arasında tüketilir. Garnitürle servis edildiği de olur. Garnitür olarak domates, biber turşusu ve hıyar turşusuyla beraber yenir. İsteğe bağlı olarak bir içecekle tüketilebilir.
Kokoreç, kuzu bağırsaklarından yapılan ve bol baharatlar ile harmanlanan özel bir sokak lezzetidir.
İçindekiler:Pul biber, kekik, karabiber toz, tatlı kırmızı toz, acı kırmızı toz, maya ekstraktı.
İstanbul usulü kokoreç tarifi
özel bir malzeme ihtiva etmez. Süt kuzusu bağırsakları bir şişe aralarına yağ parçaları da konularak sarılırlar. Bu şekilde müşterilerimizin ocak üzerinde gördüğü kokoreçler elde edilir.
Kokoreç, kuzu bağırsağının şiş üzerine sarılması ve tercihen kömür ateşinde pişirilmesiyle hazırlanan seneler boyu vazgeçemediğimiz sokak lezzetidir.
İstanbul/İzmir
İzmir'de yapılan kokorecin İstanbul'dakinden farkını, şiş aşamasından sonra hemen tabağa ya da ekmek içine alınması oluşturuyor. İzmir'deki kokorecin bir başka özelliği de tadının daha iyi anlaşılması için az miktarda tuz kullanılması, isteğe göre yine az kırmızı biber veya kimyon ile sunulması.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Öyle alışmışlar, ama bizim İstanbullu müşterimiz çok. Buraya gelip bu kokoreci yemek isteyen çok. Çünkü günün sonunda kokoreç dendiği zaman akla gelen ilk yer de İzmir`dir. Yani İzmir kokoreci diye bir gerçek vardır.
İç yağı / gömlek yağı, kuzunun işkembesi üzerinde bulunan omentum olarak da bilinen değerli bir yağ çeşididir.
İlk olarak kokoreçi yuvarlaklar halinde alın ve ısınmış bir tavanın içerisine atın. Ağır ağır pişmesine önzen gösterin. 6-7 dakika boyunca kokoreçlerin kendi yağında pişmesini sağlayın.
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, "Kokorecin özellikle 0-3 yaş bebeklerde ve çocuklarda çok fazla tüketilmesi önerilmez. Çünkü bağışıklık sistemleri çok kuvvetli değildir.
Kuzuların ince ve kalın bağırsağından yapılan geleneksel bir yemek olan kuzu kokoreç, yoğun tadıyla öne çıkar. Özellikle sakatat seven kullanıcıların yoğun ilgi gösterdiği kuzu kokoreçler, pişmiş ve pişmemiş olarak satışa sunulur.
Kokoreçin yenmesiyle bağırsaklar mikrop bakımından zengin olduğunda "ikinci beynimiz", "seratonin üretir ve depolar." Böylece bağırsak seratonin üreterek insanı mutlu da yapıyor, sindirim sistemini ve bağışıklığı da güçlendiriyor.
Hamilelikte bazı yasaklı gıdalar vardır. Özellikle çiğ et içeren, çiğ köfte tüketilmemelidir. Buna ek olarak; kabuklu deniz hayvanları, midye, suşi, kokoreç, salam, sucuk, sosis ve tütsülenmiş etler yenilmemelidir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri