Muz, kavun ve pişmiş meyveler ülseratif kolit hastaları için uygun seçenekler olabilir. ●Rafine tahıllar: Rafine tahılların sindirimi tam tahıllardan daha kolay olabilir. Patates, beyaz makarna, glutensiz ekmek, beyaz pirinç ve yulaf ezmesi gibi besinler rafine tahıl türleridir.
Esas olarak beslenme az yağlı olmalıdır. (Ek takviye olarak balık yağı, omega-3 tercih edilebilir. ) Az az ve sık sık beslenme yapılmalıdır. Laktoz intoleransı durumuna göre sert peynirler, kefir, yoğurt, muhallebi, süt tercih edilebilir.
YİYECEKLER. ***Aktif dönem bittikten sonra kepekli ekmek, tam tahıl ekmeği, çavdar-yulaf ekmeği, esmer ekmek tüketilebilir.
Genellikle yoğurt, kefir, lahana turşusu gibi probiyotikler , sindirime yardımcı olabilecek iyi bakterilerdir. Avokado, iyil bir protein ve sağlıklı yağ kaynağıdır . Şekersiz elma püresi yumuşaktır ve ülseratif kolit atakları sonrası iyi gelebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Ülseratif kolit süreğen bir hastalıktır, yıllarca devam eder. Tedavi ile hastanın yakınmaları bağırsaktaki hastalık hali düzelir. Ancak zaman zaman tekrarlamalar gösterir. hastanın ilaçlarını doktor kontrolü altında önerilen sürede ve bazen sürekli olarak kullanması gerekir.
Kolit tedavisi kolit türüne göre planlanır. Enfeksiyon varlığında etken mikroorganizma bakteri ise uygun antibiyotik sistemik olarak kullanılır. Viral etkenler yeterli sıvı desteği ve istirahatle bir süre sonra kendini sınırlar ve düzelir.
ÜLSERATİF KOLİT Hastalığı Tedavisi
Tedavinin erken kesilmesiyle hastalık yeniden alevlenebilir. Bu nedenle tedavinin uzun süre (yaşam boyu) olması gerekir. Bu şekilde hastalığın yeniden ortaya çıkması önlenmiş olur. Hastalığın tamamen ortadan kalkması, ancak hasta bağırsağın ameliyatla çıkarılması ile mümkün olur.
Ülseratif kolit hastalarının hastalığın yan etkilerinden mümkün olduğunca kaçınmak için beslenmelerine özen göstermeleri gerekmektedir. Çoğu UC hastası bunun tatlılardan uzak durulması anlamına geldiğini düşünüyor ancak tatlandırıcı içermeyen bazı alternatif tatlıları diyetinize ekleyebilirsiniz.
Vücut agirligi kayiplarinin siddetlenmesi durumunda protein ihtiyacinda artis görülmektedir. Yagli yiyecekler inflamasyondaki kimyasal mediatörleri artirdigi için beslenme de balik, derisiz tavuk ve hindi kirmizi et yerine tercih edilmelidir.
Kolit çeşidine göre nedenleri de farklılık gösterse de birçok kolit çeşidinin nedeni bağırsakların yani kolonun virüs, zararlı bakteri veya parazitler tarafından iltihaplanmasıdır. Bazı bağırsak hastalıkları da kolite neden olmaktadır. Kalın bağırsakta azalan kan akımı veya alerjik reaksiyonlar da kolite yol açabilir.
Stresli bir yaşam sürmek, fazla şekilde ilaç kullanımı, hamilelikler, sık sık enfeksiyonel hastalıklara yakalanma ve bağışıklık sistemine bağlı olarak görülen hastalıkların bulunması da ülseratif kolite neden olan faktörler olarak sayılabilir.
Ancak, patlamış mısır, fındık ve ham soyulmamış sebzeler gibi yüksek lifli (posa) gıdalar, ülseratif kolit hastalığı semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir. -Bol su için, gazlı içeceklerden ve kahveden uzak durun.
Sindirime Yardımcı Olur: Zerdeçal, anti-inflamatuar özelliği sayesinde şişkinlik, hazımsızlık, inflamatuar bağırsak hastalığı, ülseratif kolit gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
Ülseratif kolit lezyonlarının tutulumu kalın bağırsakta arada sağlam tabakalar bırakmadan süreklilik gösterir. Hastaların hemen hepsinde bağırsağın son bölümü (rektum) hastadır. Bazı hastalarda kalın bağırsağın daha büyük bir kısmı, bazı hastalarda da bütün kolon hastadır.
Yanıt-10- hem Ülseratif kolit hem de Crohn Hastalığı hastalık için aktif dönemde diyet önemlidir. Diyare (ishal) şiddetli karın ağrısı, bulantı-kusma gibi yakınmaların olduğu dönemde süt alınması uygun değildir. Bu dönemde acı, ekşi, baharat kullanımı sakıncalıdır.
Helikobakter pylori pozitif peptik ülseri olan bireylerin ramazan ayı öncesinde tedavi edilmesi önerilir. Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi inflamatuar bağırsak hastalığı olan bireylerin hastalığın aktif olduğu dönemde oruç tutmaları önerilmez.
Distal ülseratif kolit veya sadece distal kolit: Ülseratif kolite bağlı olan iltihaplanma bu çeşitte dalağa kadar olan sol kısmı etkiler. Karın bölgesinde kramplar ve özellikle de karnın sol tarafında ağrı, kanlı ishal ve kilo kaybına neden olabilen bir çeşittir.
Örneğin bir çalışmada, kısa süreli stres (1 aylık) ülseratif kolit hastalığının alevlenmesinde etkisi olmazken, uzun süreli stresi olanlarda, olmayanlara göre 3 kat daha fazla hastalıkta artış olmuştur.
Eğer karın ağrıları yada kramplar varsa karın üzerine sıcak pansumanı (sıcak su torbası gibi) iyi gelebilir. Bu ilaçların topikal olarak uygulanan krem yada yağ gibi formları da vardır. Bazı ilaçlar lavman şeklinde mevcuttur, bunlar rektumdaki şikayetleri hafifletmek yada geçirmek için vardır.
Hastalık belirtilerinin yaklaşık yüzde 95'inde kalın bağırsağın son kısmı olan rektum kısmında tutulum gözlemlenir. Ülseratif kolit hastalığı genelikle makattan yukarıya doğru, kalın bağırsak boyunca ilerleme (yayılım) gösterir.
Mide bağırsak şikâyetlerini gidermede etkili olduğu, çörek otu yağının düz kasları gevşetici özelliği nedeniyle pek çok durumda antispazmodik olarak etki gösterdiği bilinmektedir.
Kolitin hem bulaşıcı hem de bulaşıcı olmayan çeşitleri vardır. Örneğin; ülseratif kolit ve Crohn hastalığı bulaşıcı değildir. Dolayısıyla bu iki hastalık da kişiden kişiye bulaşmaz.
Ülseratif proktit denilen sadece rektumun tutulduğu formunda ise kanser riski artmıyor. Ülseratif kolit sol kolon tutulumu yapmışsa 12 yıldan, tüm kolonu tutmuşsa 8 yıldan sonra kolon kanseri riskini arttırdığı için 2 yılda bir kolonoskopik takibe alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri