İşleme 48-24 saat kala berrak, açık renkte meyve suyu, tanesiz komposto, çay, et ve tavuk suyu, tavuk eti, muz ve haşlanmış patates tüketilebilir. İşleme 24-8 saat kala sadece berrak, açık renkte meyve suyu, tanesiz komposto, çay, et ve tavuk suyu (tavuk eti, muz ve patates artık yenmez) tüketilebilir.
Kolonoskopiden bir gün öncesine kadar; yumurta, yoğurt, peynir, sakatat hariç kırmızı veya beyaz et, balık tüketilebilir. Kolonoskopiden bir gün önce: Katı yiyecekler tüketilmemelidir. Bunun yerine su, çay, meyve suyu tüketilebilir. Kolonoskopiden bir gün önce bir veya iki kez yoğurt tüketilebilir.
Kolonoskopi yaptıracak olan bireyler, uygulamadan bir ila iki gün önce sıvı gıdalar ile beslenmeye başlamalıdırlar. Bu süreçte mercimek çorbası, tarhana çorbası, tavuk suyu çorbası ve domates çorbası gibi çorbalar tüketebilirler. Bu çorbaların yanında ekmek veya benzeri katı gıdalar tüketmemelidirler.
Ancak sakatat, deri, balık pulu gibi şeyler atık bırakabilir ve kolonoskopiyi güçleştirebilir. Bunların kolonoskopi öncesi yenmesi uygun olmaz. Kısaca kolonoskopiden önceki 3. ve 2. günde posa bırakmayan protein ağırlıklı besinler yani kırmızı et, tavuk eti, yoğurt, peynir ve yumurta yenebilir.
İlgili 16 soru bulundu
İŞLEM ÖNCESİ
Bu nedenle 48 saat önceden katı gıda alımı kesilmeli ve işlem gününe kadar sadece berrak sıvı-yumuşak gıdalarla beslenilmelidir. İşleme 48-24 saat kala berrak, açık renkte meyve suyu, tanesiz komposto, çay, et ve tavuk suyu, tavuk eti, muz ve haşlanmış patates tüketilebilir.
Kolonoskopi işleminden 48 saat önce yumuşak gıda diyetine başlanmalıdır. Bu süreçte omlet, sebze püresi, çorba, smoothie gibi yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi önerilir. Kolonoskopi öncesi kızartma yerine haşlama ya da fırında pişirilen yiyecekler tercih edilmelidir.
Çok katı yiyecekler yenmemeli, Baharatlı ve yağlı yiyecekleri bir hafta önceden azaltmak, son 48 saat içerisinde tüketmemek, Kolonoskopi hazırlık diyetinde lifli gıda tüketimine ara vermek, Düşük lifli gıdaları tercih etmek (yumurta, sebze, tavuk eti, pirinç, patates püresi)
Çoğu hasta kolonoskopi olabilmek için en az iki gün süreyle aç kalınması gerektiğini düşünmektedir.
İyi bir bağırsak temizliği ile değerlendirme ideal seviyede olur. İyi temizliğin kriteri, işlem öncesi tuvalete gidildiğinde temiz beyaz su geliyor olmasıdır.
Kolonoskopi için ise 1-2 günlük posasız sulu diyet ve işlemden önceki akşam içilecek müshil tarzı bağırsak boşaltıcılar kullanılarak bağırsak temizliği sağlanmalıdır. İşlemlerden sonra, eğer anestezi altında yapıldıysa 2 saat sonra yemek yenilebilir.
Genellikle işlemden 3 gün öncesinde sebze, meyve, yapraklı, çekirdekli, posalı ve lifli gıdaların tüketilmemesi gerekir. Bunların yerine çorba, tanesiz komposto, muhallebi, yoğurt gibi posasız ve lifsiz gıdalar tüketilmelidir.
Yaklaşık 20-30 dakika süren bu işlem esnasında görülen polipler alınır, gerekli görülmesi halinde özel cihazlarla kalın bağırsaktan biyopsi örnekleri alınır. İşlem esnasında bütün görüntüler kaydedilir. Kolonoskopi sonrası ise hastanın 1-2 saat dinlenmesi gerekir.
Kolonoskopi öncesi hazırlık sürecinde yer alan bir diğer aşama da makat bölgesinin temizliğidir. Bunun için o bölgede bulunan tüylerin tıraş edilerek iyice temizlenmesi gereklidir. Özellikle erkek hastalarda tüylenme daha fazla olduğundan temizlenmemiş makat bölgesi işlemi zorlaştırmaktadır.
İlacı içmeye başladıktan 3-4 saat sonra tuvalet ihtiyacınız geldikten sonra bağırsak temizliğiniz olacaktır. Randevu günü işlemden yaklaşık 1 saat önce doktorunuzun size önerdiği dozda boşaltıcı lavman yaparak bağırsağın alt kısmında kalan gayta temizlendikten sonra bağırsak temizliğiniz tamamlanmış olacaktır.
Kolonoskopi işleminin gerçekleşeceği güm hem işlem öncesinde hem de işlem sonrasında hastanın rahat etmesi amacıyla bol giysiler tercih etmesi öneriler arasındadır. İşlem sırasında ise hasta kolonoskopi şortu adı verilen özel bir kıyafeti giyer.
İşlem saatinden 4 saat öncesine kadar su, meyve suyu, ıhlamur, açık çay gibi posasız içecekleri içebilirsiniz ve susuz kalmamanız için önemli de olabilir. Özellikle yaşlı hastaların susuz kalması önemli problem oluşturabilir.
Kolonoskopi sonrasında hasta birey hastanede yaklaşık 1 saat istirahat ettirilir. Hastalar kolonoskopi işleminden sonra aynı gün taburcu edilir.
Kahvaltıdan sonra hiçbir şekilde partiküllü katı bir gıda yenmemelidir, sadece berrak sıvı gıdalar içilmelidir. Bunlar su, çay , ıhlamur, yeşil çay, tanesiz komposto, et suyu, tavuk suyu, üzüm, elma ve vişne suyu olabilir.
İşlem öncesi lavman uygulamasında oral yöntemle ilaç alınmasına gerek duyulmaz. Bunun yerine makattan verilen lavman ile gerekli temizlik işlemi uygulanır. Kolonoskopi işlemi için hastaya 2 adet lavman verilir. Bu lavmanların biri işlemden iki diğer lavman ise bir saat önce kullanır.
İşlem 20 dakika ile 1 saat arasında sürer. “Kolonoskopi sonucu ne zaman çıkar?” sorusunun yanıtı da 2-3 gündür.
Vişne, portakal, şeftali, kayısı suyu gibi diğer meyve suları, süt, yoğurt ve ayran tüketimi ise yasaktır, bunlar barsakta görüntü kirliğine sebep olurlar.
Kolonoskopi hazırlık diyeti;
Randevu gününden 1 (bir) gün önce sulu diyetin yapılması gerekmektedir.Su,süt,ayran,soda,meyve suyu, çay,kahve,yoğurt,puding, dondurma, ıhlamur, kayısı kompostosunun sadece suyu, elma suyu, vişne veya ananas suyunu işlem saatinden 2 saat öncesine kadar istediğiniz kadar içebilirsiniz.
Bazı bireyler süt ve yoğurt tüketimi sonrası gaz oluşumu arttığı için sıkıntı yaşayabilmektedir. Bu yüzden bu hasta grubuna süt ve yoğurt önerilmemektedir. Normal süreçte bu gıdalarla ilgili problem yaşamıyorsanız kolonoskopi hazırlığı sürecinde de bu gıdaları tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri