Eğer kombinizin suyu, 2-3 ayda bir eksiliyorsa bu normal bir durum olup, arıza belirtisi değildir. Kombi suyu eksildiğinde altındaki vanayı açarak bar seviyesini tekrar eski haline getirebilirsiniz. Kombi basıncı 1 bar değerinin altına indiğinde bar seviyesi 1.5 olana kadar su takviyesi yapmalısınız.
Bunun nedeni genel olarak, kombi su doldurma vanasının tam kapanmamış veya sıkıştırılmamış olmasıdır. Kombinin sürekli olarak su almasının nedeni tam olarak budur.
Kombi suyu çabuk bitiyor ise tesisat ile ilgili bir sızıntı söz konusu var demektir. Eğer parke ve duvarlarınızda 1 metreyi geçmeyecek şekilde pullanma ve dökülmeler var ise artık tesisatınızda bir kaçak olduğunu kabullenmelisiniz.
Kombiye kaç günde bir su basılması gerekir? Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir. Bu durumda basınç arttırmak için kombiye su verilmesi gerekir.
Kombi Su Basıncı 2-3 Ayda Bir Düşüyorsa
Kombi su seviyesinin birkaç ayda bir düşmesi olağan bir durumken, sık sık düşmesi bir sorunun olduğu anlamına gelir. Birkaç ayda bir kombinin su eksiltmesi normal bir durumdur. Tabi bu değişim 0.5 bar gibi bir değerdeyse normaldir.
İlgili 36 soru bulundu
Kombi bar düşmesi cihazın bakımsız kaldığı durumlarda genleşme tankındaki havanın eksilmesi ile olur. Bu gibi durumlarda uzman bir teknik servis genleşme tankına hava basar. Eşanjör kireçlendiğinde bar düşer. Bu gibi durumlarda ana eşanjörün değiştirilmesi gerekmektedir.
Kombilerin içinde belli bir oranda su bulunmak zorundadır. Bu su, peteklerin ısınmasını sağlar ve belli bir miktarın üstünde olmak zorundadır. Aksi halinde, kombi sisteminde belirtilen güvenlik sistemine göre, kombideki su belli bir oranın altına düşerse kombi çalışmayı durdurur.
Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
Kombi ısındıkça içerisindeki su genleşir ve bu da basıncın artmasına sebep olur.
Kombinin manometresindeki (basınç değeri göstergesi) basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir.
Kombi Tesisatındaki Kaçağı Anlamak
Normal tesisata sahip olan bir kombinin sabit basınç aralığı 1.5 ile 2 bar arasında olması gerekmektedir. Eğer bu basınç sürekli olarak değişiyor ya da durmadan düşüyorsa bu kombi tesisatında bir kaçak olduğunun en net göstergesidir.
Ardından tesisattaki suyun soğumasıyla birlikte basınç düşer. Özetle, sorun genleşme tankıyla alakalıysa kombi kapalıyken su basıncı düşmemelidir. Kombi kalorifer devresinde çalışırken basınç kendi kendine artmalıdır ve nihayetinde kombinin altından akmalıdır.
Kombi su tahliye vanası üzerinden bunu yapabileceğiniz gibi kalorifer peteklerinde bulunan tahliye müşürünü veya tesisatta (genelde banyoda en alt noktada olur) yer alan ana tahliye musluğunu kullanarak da kombinin fazla suyunu boşaltabilirsiniz.
Kombim Neden Su Eksiltiyor? Kombi iki sebepten dolayı su eksiltmeye başlar. Birincisi kombinin denge kabındaki hava bitmiştir. İkincisi ise kalorifer tesisat borularında gözle görülmeyen çok ufak bir kaçak meydana gelmiştir.
Bu durum normaldir. Demirdöküm kombiler kullanıma bağlı basıncı düşürebilmekte ya da su eksiltebilmektedir. Bu durum eğer ayda bir kez yaşanıyor ise veya daha uzun sürede bir yaşanıyor ise Demirdöküm kombiye su basarak kullanmaya devam edebilirsiniz.
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
Kombinin ideal bir şekilde çalışması için kombi basıncının bir buçuk (1,5) bar seviyesinde olması gerekir. Bu seviye ise normal kabul edilir. Kombi basıncı gereğinden çok yükselirse yani 2,5 barın üstüne çıkarsa kombinin güvenlik sistemi devreye girer.
Örneğin; sıcak su kullanımında ya da petek sistemi açık olduğunda kombi su basıncı yükselebilir. Ufak tefek olan yükselmeler normaldir. Basınç değeri 1,5 bardan birkaç gün veya haftada 2 bara kadar yükseliyorsa normal bir durumdur.
Kombinizin basıncı 1.2 bar ve 2.0 bar arasındaysa bu basınç seviyesi normal kabul edilmektedir. Kış aylarında kombinizi daha çok kullandığınız için basınç seviyesini bu zamanlarda dengede tutmak gereklidir. Dubleks evlerde de bu durum aynı şekildedir.
Genleşme tankları devreye alınırken içindeki havanın basıncının kontrol edilmesi en önemli konudur. Genleşme tanklarına üretim sırasında 4 bar civarında hava basılır ama kullanım yerinde tanktaki basıncın binanın koşullarına göre ayarlanması gerekir.
Bölge regülatöründen 4 bar olarak gelen doğal gaz son kullanıcıya servis kutuları ile ulaştırılır. Kullanıcının ihtiyacına göre doğal gaz basıncı burada 21 mbar ve 300 mbar seviyelerine düşürülerek tesisata verilir.
Kombiye fazla su basılması halinde olması gereken 1,5-2 bar seviyesi geçilir. Bu nedenle su basıncını düşürmek gerekir. Kombi su basıncının yükselmesi kombinizin arıza yapmasına neden olur. Bu da sizlere ekstra maliyet yükü getirir.
Cevap: Kombinin 0 barda çalışması demek kritik değer olan 1 ve 3 aralığında olmaması anlamına gelir. Dolayısıyla bu durum basınç ya da bar düşüklüğü olarak tanımlanabilir. Kombinizdeki su basıncının düşmesi ile cihazınıza ya da kalorifer tesisatına zarar gelmez ancak kombi muhtemelen çalışmayı durdurur.
Eğer genleşme tankında arıza varsa sistem içindeki suyun hacmi artar ve cihazın alt kısmından su akıtmaya başlar. Özellikle kış aylarında kombi altından su akıtıyorsa genleşme tankı arızasındandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri