Komiser olabilmek için Polis Akademisi'ne bağlı Polis Amirleri Eğitim Merkezini (PAEM) bitirip Komiser Yardımcısı olduktan 4 yıl sonra terfi etmek gerekir. Polis Akademisi mezunu komiserlerin rütbe bekleme süresi 4 yıldır.
Komiser olabilmek için mutlaka ön lisans ya da lisans mezunu olmak gerekir. Polisler için özel olarak açılan polis okulları komiser olmak için gerekli yollardan bir tanesidir. Komiser yardımcısı yetiştiren PAEM (Polis Amirleri Eğitim Merkezi) de yine tercih edilebilecek olan yerlerdendir.
Polis Akademisi; PAEM, POMEM ve PMYO olmak üzere üç farklı kurumla ülkemize polis yetiştirmektedir. PAEM, Polis Amirleri Eğitim Merkezi olup Emniyet Teşkilatına komiser yetiştirmektedir. 11 ay süresince eğitim alan komiser adayları eğitim sonucunda komiser yardımcısı olarak atanmaktadır.
Komiser olabilmek için lisans veya önlisans mezun olmak gerekir. Açılmış olan polis okulları da tercih edilen yerler arasındadır. Polis Amirleri Eğitim Merkezi komiser yardımcısı yetiştirir. Buraya giden kişiler gerekli şartları sağlandığı zaman komiser olabilirler.
Adayın mülakat/sözlü sınavından başarılı olabilmesi için yüz (100) puan üzerinden en az yetmiş (70) puan alması gerekir. Mülakat/Sözlü sınavı komisyonu; başarılı olan adaylar hakkında “Öğrenci Adayı OLUR”, başarısız adaylar hakkında “Öğrenci Adayı OLAMAZ” kararı verir.
İlgili 34 soru bulundu
Komiser Ne Kadar Maaş Alır? Komiser olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Komiser maaşı 2023 verilerine göre ortalama 31.000 TL civarındadır.
Polis eğitimini tamamlayan kişiler, belirli sınavları geçtikten sonra başkomiser olur. Polis Meslek ve Eğitim Merkezi ile Polis Meslek Yüksekokulunu bitiren polis memurları, 2 yıl içinde komiser yardımcılığı sınavına girmeye hak kazanır. Ayrıca, Başkomiser olmak için Polis Akademisi'nin bitirilmesi zorunludur.
Adaylar, 18-22 Eylül 2023 tarihleri arasında https://ais.pa.edu.tr/ adresinden e-devlet şifresi ile giriş yaparak son başvuru tarihi olan 22 Eylül 2023 Cuma Günü saat 17.00'a kadar Aday Belirleme Ön Başvurularını yapabilecekler. 2023 Yılı 6.
Sivil polis olabilmek için lise, ön lisans, lisans ya da yüksek lisans kapsamında bir eğitime sahip olmak gerekir. Böylece KPSS sınavı ile beraber gerekli sözlü, yazılı ve fiziki sınavlar geçilir. Aynı zamanda bu sınavlar içinde psikolojik test de yer almaktadır.
Polis Meslek Yüksekokulları
Emniyet Teşkilatının ihtiyacı olan polis memurlarını yetiştirmek üzere Polis Akademisine bağlı, 2 yıl süre ile ön lisans düzeyinde, parasız yatılı, üniformalı, beslenme, barınma ve sağlık giderlerinin devletçe karşılandığı mesleki eğitim-öğretim ve uygulama yapan eğitim kurumlarıdır.
Komiser Yardımcısı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 13 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Komiser Yardımcısı maaşları 28560 TL'dir. En düşük Komiser Yardımcısı maaşı 22850 TL iken, en yüksek Komiser Yardımcısı maaşı 43330 TL'dir.
Öncelikle polis memuru olduktan sonra “komiser” olabilirsiniz.
Türkiye'de polis memurlarının maaşı, rütbe, hizmet yılı, eğitim durumu, görev yaptıkları bölge ve alınan ek ödemeler gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. 2023 yılı itibariyle, Polis Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan yeni bir polis memurunun maaşı 25.539 TL'dir.
Sınav, 26 Haziran 2022 Pazar günü saat 14.00'te tek oturum halinde Ankara, Antalya, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Samsun, Şırnak, Trabzon ve Van olmak üzere 11 (onbir) sınav merkezinde gerçekleştirilecektir.
Polis olmak isteyen adayların öncelikle bilmesi gereken en önemli detay PMYO yani Polis Meslek Yüksek Okulu'na başvuru yapabilmeleri için YKS sınavının ilk oturumu olan TYT yani Temel Yeterlilik Testinden 250 ham puan almaları gerektiğidir.
(2) Harçlıklar her aybaşında (ayın 15'inde) peşin olarak PAEM'de okuyan öğrencilere Başkanlıkça, POMEM ve PMYO'da okuyan öğrencilere ise bağlı bulundukları Müdürlüklerce ödenir.
Polis Akademisi Başkanlığına bağlı PAEM Müdürlüğüne ÖSYM tarafından lisans mezunları için yapılan 2022 ve 2023 Yılı Kamu Personeli Seçme Sınavından P3 puan türünden en az (75.000) ve üzeri puan alanlar arasından aşağıda belirtilen diğer şartları taşımak kaydıyla örgün eğitim veren üniversitelerden lisans mezunu (400) ...
Polis Akademisi mezunu komiserlerin rütbe bekleme süresi 4 yıldır. Ayrıca, PMYO veya POMEM mezunu olan veya herhangi bir lisans programı mezunu olan kişiler de meslek içi sınavlara girip sınavı kazandıktan eğitime tabi tutulup komiser yardımcısı olarak rütbe alabilirler.
Ankara (Akyurt) İstanbul (Arnavutköy), Mersin, Karabük, Bilecik, Karabük, Çankırı, Amasya (Merzifon), Bursa, Diyarbakır, Erzincan, Kırşehir, Trabzon ve Konya (Ereğli) olmak üzere toplam 36 okulda eğitim vermektedir.
Türkiye'de Başkomiser, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde rütbesi Komiser ile Emniyet Amiri arasında olan Polistir. Başkomiserler Polis Akademisi'ne bağlı olan Güvenlik Bilimleri Fakültesi'nden mezun olurlar.
Yeni sezonu ile izleyiciyle buluşmaya hazırlanan dizinin başrol oyuncularından olan, 'Rıza Başkomiser'i canlandıran Zafer Ergin 81 yaşında olmasına rağmen 50'lerinde gösteriyor.
Komiser yardımcısı olabilmek için pek çok yol vardır. Bunlardan birisi de polis akademisinde yatılı olarak okumaktır. Ama eğitim görebilmek için KPSS puanının en az 70 olması ve 4 yıllık üniversite mezunu olmak gerekir. Aşırı talep olduğu için KPSS puanının 70'in üzerinde olması sıralamada adayı ön plana çıkarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri