Ast üst'üne teşekkür ettiğinde, üst kendisine “rica ederim” der.
4- Üst/Amir; “Günaydın, Merhaba, Nasılsınız” der, Ast “Sağ Ol” diye cevap verir. Ast, Amir/Üstlerine “Günaydın” demez. 5- Selamlama her zaman ve her yerde içten sevgi ve saygıyla yapılır Üst/Amir de astının selamını almakta hassas davranır.
Madde 41 - Her asker, resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaatını söz veya yazı ile en yakın âmirinden başlıyarak silsile yolu ile yapabilir. Yazılı müracaatlar dilekçe ile yapılır. Dilekçeler iyi düşünülerek ve açık dille, maksadı en iyi ifade edecek surette kanun ve nizamlara uygun olarak yazılmalıdır.
Karşılamada, önce ast “Hoş geldiniz” der, uğurlamada ise, önce üst “Allahaısmarladık” der, sonra ast “güle güle” der. Her ikisinde de üst el uzatırsa, ast elini uzatıp toka eder.
Madde 6 - Resmî veya hususi bir iş sebebiyle bir âmir veya üst ile münasebette bulunacak her ast, her zaman askerî usullere ve askerî terbiyeye tamamiyle uymağa ve onlara karşı yüksek bir saygı göstermeğe mecburdur.
İlgili 24 soru bulundu
Çalışma hayatında astın da üst'üne teşekkür etmesi saygı ve nezaket gereğidir. Örneğin, ast üst'üne evrak imzalattığında, izin aldığında kendisine teşekkür eder. Üst de “rica ederim” der.
Asker selamı, saygı göstermek için kullanılan bir jest veya başka bir eylemdir. Yaygın askerî gelenek'lerden biridir. Komutan ve büyük rütbeli subayı selamlarken, bayraktan, İstiklal Marşından veya başka bir sembolik melodiden farklı olarak, bakış yönüne doğru olmalıdır. Böylece, saygıdeğer selamlama oluyor.
Üst/Amir; "Teşekkür Eder", ast "Sağ Ol" diye cevap verir. Üst/Amir; " Rica" eder, ast, " İstirham" eder. Üst/Amir " Rica Ederim", ast "Arz Ederim" der.
Resmi takdimlerde ve hitaplarda, devlet adamlarına, diplomatlara, askeri ve mülki erkana ve üst yöneticilere daima resmi unvan veya rütbeleriyle hitap edilir. Sayın Rektör Sayın Vali Sayın Başkan Sayın Genel Müdür Sayın General vb.
Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.
yaygın kanının aksine astların tüm üstlerine "komutanım" diye hitap etme zorunluluğu yoktur. çünkü her üst komutan değildir. her üste komutanım diye hitap şekli -karacılarda- bir gelenektir o kadar. astlar sadece, amiri olan üstlerine (yani kendilerine emretme yetkisi olanlara) "komutanım" diye hitap etmek zorundadır.
Ast, üstün rütbece veya kıdemce aşağısında bulunan kimsedir. Madde 11 – Makam: Her amirin Silahlı Kuvvetlerde temsil ettiği mevkidir.
Hukukun koruduğu alanda, askeri hizmetle ilgili olmayan bir konuda hiç kimsenin emir vermeye hakkı yoktur. Kaldı ki sivil olduktan sonra da böyle bir şey söz konusu olamaz.
askerde üst rütbeli subay gelirken erlerden birinin "dikkaaaat!" diye bağırmasına denir. dikkat çekildiğinde esas duruşa geçmeyen asker, üst rütbeli subayın hemen dikkatini çeker. gerekli uyarılarla kulağı çekilen bu haylaz ve lakayıt erin dikkati olaya çekilir. daha olmadı er zopalanır.
Günaydın, tünaydın, iyi akşamlar gibi yavan selamlama öbeklerinin yerine "sabah-ı şerifleriniz hayrolsun", "Allah gününüzü aydın etsin", "Hayırlı akşamlarınız olsun", vb. cümleleri ikame edin.
Tünaydın Ne Zaman Denir? Tünaydın kelimesi iyi geceler anlamına gelse de genellikle 13.00 ile 19.00 saatleri arasında kullanılır.
bu hitap şekli hakimin, savcının şahsına değil makamınadır. yani devletedir. peygamber postu diye bilinen koltuğadır. hakime savcıya efendim denilmesine karşıyım. sayın hakim, hakim bey, sayın hakime, hakim hanım, savcı bey savcı hanım yeterli. oldukça çeşit var seslenmek için.
doğrudur. Üstlere ünvanıyla (Müdür Bey,Sayın Müdürüm), hitap edilir.
Anne, baba, abla, amca, teyze, dede gibi hitap şekilleri yaygın olarak tercih edilmektedir. İleri samimiyet derecesine sahip arkadaş ilişkilerinde ise isimler yerini kısaltmalara bırakabilir. Örneğin, Zeynep yerine Zeyno, Mustafa yerine Musti gibi hitap şekilleri sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
Komutan askeri birliklerde görev alan en rütbeli kişilerdir ve kumandan olarak da bilinirler.
Bir er/erbaş/ askeri öğrencinin ayda iki defa banyo temizliği yapabileceği belirlenmiştir.
Tekmil verirken ne söyleneceği, tekmilin hangi kapsamda verildiği ile ilgili bir durumdur. Kişinin kendini tanıtmak için verdiği tekmilde kişinin adı, soyadı ve memleketi söylendikten sonra "emret komutanım" diye ekleme yapılır. Örneğin "Gökhan Şahin Amasya emret komutanım" bu kapsamda verilen bir tekmildir.
1- sağ el ile verilir. 2- sağ elin bütün parmakları baş parmak dahil birbirine bitişik durur. 3- sağ elin ayası * karşıdan bakan tarafından görülmemelidir. 4- sağ el işaret parmağının ucu sağ kaşın yanına teğet gelir.
İlgili maddedeki, “Sağ elini Dört parmak bitişik, baş parmak bitişik, baş parmak ucu şahadet parmağın ikinci boğumu üzerine ve el hafifçe bükük avuç içi yere dönük ve cepheden görünmiyecek şekilde sağ kaşın hizasında şapkanın güneşliği kenarına gelecek surette sertçe kaldırır” ifadeleri dikkat çekiyor.
Bir Müslümanla buluştuğunda Selam kelimesi ile selamlaş.
Bu ifade, “es-se-laam-muu-a-ley-küm” şeklinde telaffuz edilir. “Es-Selam-u-Aleykum ve-rahmetullahi ve-berakatüh” (“Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun”) şeklindeki daha uzun selamlama ifadesini de kullanabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri