Marş motorundan ses geliyor ancak motor çalışmıyor. Kontak anahtarını çevirdiğinizde marş dinamosu çalışıyor; ancak motorun krankı dönmüyorsa sorun volana bağlı dişlilerden kaynaklanıyor olabilir. Bu gibi marş dinamosu arızaları genellikle dişlilerin sıyrılmasından veya yerinden çıkmasından kaynaklanıyor.
Ya akü bitiktir ya kutup başları gevşektir ya oksit yapmıştır ya marş şalteri bozuktur ya da marş motoru bozuktur. Eğer ki kontak çevrildiği anda marş basıyor ancak motoru yavaş döndürüyor ise yine ya akü zayıftır ya kutup başları gevşektir ya marş motoru arızalıdır yani kömürleri bitmiş olabilir.
Marşa basılmasına rağmen hiç bir hareket yoksa, marş motoru dönmüyorsa; Elektriği stratora ileten kömürlerin bittiğine işaret eder.
Sorununuzun kaynağı bobin olabilir. Marş motoru içinde yer alan bilya, kolektör ve dişlilerde arıza, deformasyon olabilir. En sık görülen ise marş dinamosunun kömürünün bitmesidir. Marş dinamosu kömürü biten ya da azalan marş motoru çalışmaz veya çalışmakta çok zorlanır.
Aracınızı çalıştırmak için Start tuşuna bastığınızda ya da kontağı çevirdiğinizde aracınız çalışmayabilir. Bu işlemi yaptığınızda normalde, aküden gelen elektrik, marş motoruna aktarılmaktadır. Eğer motorunuz çalışmazsa, marş civarlarında bir arıza olduğunu söyleyebiliriz.
İlgili 39 soru bulundu
Aracın kontak termiğinin arızası varsa bunu anlamak için: Anahtarı kapalı konuma getirmenize rağmen motor kapanmıyorsa kontak termiğinde arıza vardır. Anahtarı çevirmenize rağmen motor çalışmayabilir.
Marş motoru kömürü zaman içerisinde bitebilen ve değişmesi gereken ürünlerden biridir. Aracınızı kullanmak istediğiniz zaman marşa bastığınızda herhangi bir işlev alamıyorsanız, marş kömürünün kontrol etmeniz gerekmektedir. Marş motoru kömürü bitmesiyle araç marş almayacaktır.
Marş dinamosu arıza fiyatı her marka araçta farklılık göstermek üzere ortalama olarak 850 - 2500 TL arasında değişmektedir. Marş dinamosu tamirinde yapılacak olan tamir işlemi ve kullanılacak parçanın kalitesi bu fiyatları değiştirecektir.
Motorun marş yapmamasının genellikle sebepleri aküden ve marş sisteminden kaynaklanmaktadır. Aküden dolayı olan arızalar; Akünün bitmesine, akü kutup bağlantılarının gevşemiş olmasına veya kutup başının çıkmasına bağlı olabilir.
Çok sık duyulan bir tabir olan vurdurma, marş dinamosunun bozuk olması durumunda uygulanan yöntemdir. Vurdurma yöntemi ile araç itilerek hızlanması amaçlanır. Belli bir ivmeye ulaşan araç, ikinci vitese geçirilerek debriyaj bırakılır ve araç çalışır.
Marş durumunda marş motoru dönmüyorsa sorun akümülatörün zayıflamasından kaynaklanmış olabilir.
Marş motoru arızalı ise ısrarla marşa basmanız hâlinde akü zarar görmeye başlar ve biter. Marş motoru aküden aldığı güç ile çalışan ve bu gücü motora aktararak aracın hareket etmesini sağlayan parça olduğundan marş motoru arızalı olduğunda ısrarla marşa basmak akünün bitmesine neden olmaktadır.
Motor kilitlese sen onu ayak marşı yada elektrik marşı ile çeviremezsin.
Öncelikle karbüratöre benzin gönderen hortuma (benzin otomatiğinin bağlantısı olur genelde) şiringayla benzin verin, taşınca bi kez marşa basın ama çok kısa, karbüratör o benzini çekecek ve bida şiringayla doldurun, basın kesin çalışacaktır.
Marş Motoru Kömürü: Bu kömürler bittiğinde de marşa bastığınızda tık sesi gelir ve araç çalışmaz. Eğer kömürleri değiştirirseniz sorun ortadan kalkacaktır. Aküde sağlamsa ve marş motoru bağlantılarında sorun yoksa kömürlerin durumu kontrol edilmelidir. Bu kömürler için periyodik bir bakım söz konusu değildir.
Marş otomatiğinin arızalanması: Marş otomatiği arızalandığında marştan sadece tık sesi gelir. Marş otomatiğinin değişimi ile sorununuz çözülecektir. Aynı şekilde marş otomatiği arızalandığında bir nesne ile vurarak aracın bir süreliğine çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Marş dinamosu bozuk bir aracın çalıştırılmasında “vurdurma” diye tabir edilen geleneksel bir yöntem kullanılıyor. Vurdurma yöntemi uygulanırken araç itilerek belirli bir ivmeye ulaşması sağlanıyor.
Marş motoru tamiri genellikle mümkündür. Marş motorunun tamiri, doğru teşhis ve yeterli tecrübe ve donanıma sahip PratikAraba gibi uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir. Marş motorunun tamiri, yeni bir marş motoru satın almaktan daha ekonomik olabilir.
Şarj dinamosunun kömürünün bitmesi temel olarak değişim zamanının geldiğini göstermektedir. Kömürün azalmasıyla birlikte dinamodan hafif bir kazıma sesi duyulur, ayrıca göstergede yer alan akü lambası da hafif bir şekilde yanmaya başlar. Akü lambası kömürün tamamen bitmesiyle kırmızıya döner.
Alet üzerine daha iyi alışması için çok fazla ağırlık veya basınç uygulanıyorsa kömürler daha çabuk aşınacaktır. Motor çok sıcak olduğunda (örneğin yoğun bir işten sonra) alet kullanılırsa, bu da kömürlerin daha hızlı aşınmasını sağlar.
Araç aküsünün aşırı şarj edilmesinin dinamoda arızalanmaya da neden olabileceğini unutmamak önemlidir. Bu nedenle şarj dinamosunu arızası için alanında uzman kişilerden destek almak çok önemlidir. Bir şarj dinamosunun ortalama ömrü yaklaşık 6 yıl veya 150.000 kilometredir.
Marş motoru, aküden aldığı akım ile çalışan küçük bir elektrik motorudur. Arabanızın motorunu çalıştıran ivmeyi üretir.
Marş motorunun elektrik tesisatı, motorda ilk hareketi oluşturur. Motordan beslenen alternatör, mekanik enerjiyi kullanarak elektrik üretir ve aküyü şarj eder. Şarj olan akü elektrik sağlamayı sürdürür. Oto elektrik ustası, arabanın elektrikle çalışmasını sağlayan bölümlerine hakimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri