Aylık taksit ödemelerinin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde düzenlenir. Ailenizle yaşıyorsanız, tüm ailenin geliri dikkate alınır. Tek başınıza yaşıyorsanız sadece sizin geliriniz söz konusu olur. Alınabilecek maksimum kredi tutarı böylece yasal olarak sınırlandırılmıştır.
Konut kredilerinde konut kredisi faiz hesaplaması sonucunda ortaya çıkan ödeme planı genel olarak aylık taksit tutarının belgelenebilir hane gelirinin %50'sini aşmayacak şekilde oluşturulur.
Konut kredisinde hem başvuru sürecinizi hem de ödeme planınızı etkileyecek en önemli faktörlerin başında, aylık gelir durumunuz bulunuyor. Çünkü taksit oranlarınız aylık gelirinizin elverdiği ölçüde hazırlanır.
Genel anlamda 6 aylık dönem ideal süre olarak görülür. Bankalar, kredi işlemlerinde kredi notu ve belgelenebilir gelir durumunu mutlaka kontrol eder. Belgelenebilir gelir, kişinin sigorta durumu ve bu gelirin düzenli olup olmadığı ile yakın bağlantılıdır.
Örneğin; bir banka orta gelirliye %0.69 oranlı konut kredisi sunuyorsa bu krediden yararlanabilmek için belirli bir gelir şartı koymuştur. Bu banka, örneğin en az 30 bin TL net hane geliri olan kişilere kredi veriyor olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Bankaya yasal olarak beyan edilen aylık gelirin en fazla %50'si, aylık kredi ödemesi üst limiti olarak kabul edilir. Örneğin, bankaya beyan edilen aylık gelir 3.000 TL ise en fazla 1.500 TL aylık toplam kredi taksit ödemesi yapılabilir. (İstisna birkaç bankada bu oran %70 olarak belirlenmiştir.)
Konut Kredisi Peşinat Tutarı
BDDK kararına göre değeri 10 milyon TL üzeri olan konutlar için kredi kullanılamaz. 1. el konut alımında enerji sınıfı A olan ve değeri 2 milyon TL altındaki evler için %90'a kadar kredi kullanılabilir. Değeri 2 ila 5 milyon TL arasındaki evlerde ise kredi oranı %70 olarak uygulanabilir.
Konut kredisi için net olarak bir alt sınır belirlenmese de kredi notunun 1500'ün üzerinde olması durumunda zorlanmadan kredi çekebilirsiniz.
Buna göre aylık taksit ödemeleriniz, belgelenebilir aylık gelirinizin %50'sini geçemez. Yüzde elliye kadar olan kısım için kredi kullanmanız mümkün. Bu sayfada yer alan hesaplama aracını kullanarak hesaplama yapabilirsiniz.
Örneğin, asgari ücret (11.402 TL) maaş alan bir kişinin aylık kayıtlı ek gelirinin de 2.500 TL olduğunu varsayalım: 11.402 + 2.500 TL = 13.902 TL toplam aylık gelir, 13.902 TL/2 = 6.951 TL toplam ödenebilecek taksit tutarı olarak bulunur.
Kampanya kapsamında vadeler 15 yıla (180 ay) uzatıldı. Ancak daha kısa süre borçlanmak isteyenler, vade süresini düşürebilir. HANGİ BANKALAR KREDİ VERECEK? HalkBank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları kredi sağlayacak.
120 aya kadar vade ile satın alacağınız konutun ekspertiz değerinin en fazla %75'i kadar kredi kullanabilirsiniz. Krediye konu gayrimenkul üzerine ipotek tesis edilir. Gerekli görülmesi hâlinde ek teminat istenebilir.
0.69 DÜŞÜK FAİZLİ KONUT KREDİSİ ŞARTLARI
- Kendisi, eşi veya 18 yaş altındaki çocuklarının konut tapusu sahipliği bulunanlar, bu karar kapsamındaki katkılardan veya esnek ödeme uygulamasından faydalanamayacak, konut dışında arsa, dükkan gibi herhangi bir gayrimenkul sahipliği olanlar uygulamadan yararlanabilecek.
İkinci el konutlardaki limitler
Buna göre bu kategoride A enerji sınıflı konutlarda azami 3 milyon TL, B enerji sınıflı konutlarda azami 2,75 milyon TL, diğer konutlarda ise azami 2,5 milyon TL kredi kullanılabilecek. Değeri 10 milyon TL'yi aşan ikinci el konutlar için ise kredi kullandırımı söz konusu olmayacak.
Faiz oranının %1,20 seviyelerinde olması ve vadenin 180 aya kadar çıkabilmesi bekleniyor. İlk Evim Kredisi kampanyasından yalnızca ilk kez ev sahibi olacak kişiler yararlanabilecek, evi olan insanlar ise bu krediden yararlanamayacak.
Kredi kampanyası kapsamında Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank üzerinden konut kredisine başvuru yapılabiliyor. Kampanya ile ilk defa ev alacaklara kredi oranı 0,89 ve 0,99 faiz olarak belirlenmiştir. 0,89 ve 0,99 faiz oranı ile konut kredisine başvurmak mümkündür.
Bankalar aylık taksit tutarını toplam hane gelirinizin %50'sini geçmeyecek şekilde belirler. Bazı bankalarda istisnalar da mevcuttur. Kredi çekebileceğiniz tutar, satın alacağınız gayrimenkul değerinin %90'ınını geçemez. Evin değerini eksper belirler.
İkinci ev alımında tercihini ikinci el konutlardan yana kullanan kişiler için de oranlar düşürüldü. Buna göre, 1 milyon liranın altındaki ikinci el konutların yüzde 22,5'ine kadar kredi alabilecek. 1 ila 2 milyon lira arasındaki ikinci el konutlarda ise yüzde 17,5'ine kredi alınabilecek.
Maaş müşterisi iseniz indirimli faiz oranları ile ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve konut Kredisi kampanyalarından faydalanabilir, başvuru ve değerlendirmede aşamasında da kolaylıklardan yararlanabilirsiniz.
2023 yılı itibariyle İş Bankası, ING, Enpara, Akbank, TEB ve Vakıfbank; ipotek, kefil ve gelir belgesi istemeden kredi çekme imkânı veriyor. Söz konusu bankaların mobil ve internet bankacılığı üzerinden hızlıca kredi başvurusu yapmak mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri