Konya, Anadolu Seçlukluları'na başkentlik yaptığı 1096-1277 yılları arasında ilim, kültür ve sanatta dönemin ünlü alimleri, filozofları, şairleri, mutasavvıfları, hoca ve diğer sanatkarları da burada toplanmışlardır.
İlk haçlı seferi sırasında İznik şehri tekrar Bizans'ın eline geçmiş, sultan I. Kılıçarslan da 1097 tarihinde başşehri tekrar Konya'ya taşımıştır. Bu tarihten 1277 yılına kadar Konya aralıksız Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti olmuştur.
Selçuklu Devleti hükümdarı Süleyman Şah tarafından fethedilen Konya, Anadolu Selçuklu Devleti kurulduktan sonra bu devletin hakimiyetine girmiştir. 1074 yılında kurulan ve başkenti İznik olan Anadolu Selçuklu devleti 1'inci Haçlı Seferi sonunda İznik'i kaybedince, başkent Konya'ya taşınmıştır.
1074' te Anadolu Selçuklu devleti, Başkenti İznik olmak üzere kuruldu. 1097'de 1. Haçlı Seferi sırasında İznik kaybedilince Başkent, Konya'ya taşındı. Böylece tarihinde yeni bir sayfa daha açılan Konya, günden güne gelişti, pek çok mimari eserle süslendi ve kısa zamanda Anadolu'nun en mamur şehirlerinden biri oldu.
Anadolu Selçukluları devletin başkentini İznik olarak seçmişlerse de I. Haçlı seferi sırasında İznik'i kaybedince Konya'yı kendilerine merkez yapmışlardır.
İlgili 40 soru bulundu
Bizans kaynaklarında "Tokonion" olarak geçen şehrimize yakıştırılan diğer isimler şöyledir: "Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia..." Arapların Kuniya dedikleri güzel kentimiz, selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bir daha değişmeyerek günümüze kadar gelen ismine kavuşmuştur: Konya...
Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi
Konya bu tarihlerde Türkler'in eline geçecektir. 1095 yılındaI. Haçlı dalgası başlayınca Haçlı orduları İstanbul'u geçerek Selçukluların ilk başkenti İznik'izaptettiler.
1923'te Konya Vilayeti, Niğde, Konya, Burdur, Antalya, Isparta ve Karaman (daha sonra) olarak 5 şehre ayrılmıştır.
Fatih Sultan Mehmed, 1470'te Devletin Rumeli (Sofya), Anadolu (Kütahya), Rûm (Tokat) Eyaletlerinden sonra 4. Eyalet olarak Karaman Eyaletini, merkezi Konya şehri olmak üzere kurmuştur.
İbrahim Paşa komutasındaki Mısır ordusu Osmanlı kuvvetleri karşısında önemli başarılar kazandıktan sonra ilerleyerek Konya'yı işgal etmiştir.
Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konya Bölge Müdürlüğü, Konya ve Karaman'ın 2022 yılında yaşanılan nüfus bilgilerini paylaştı. Konya nüfusu, 2023 yılında 2 milyon 296 bin 347 kişi olmuştu. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan artış sayıları belli oldu.
Konyanın eski yerleşim yeri: Sille Köyü, Konya, Türkiye - Tripadvisor.
"Türkiye Devleti'nin başkenti Ankara'dır." şeklindeki bir maddelik kanun teklifi kabul edildi (13 Ekim 1923). Kanunun yürürlüğe girmesiyle Ankara yeni Türk devletinin başkenti oldu.
Tüm bu gerekçelerle 12 Mart 1914 tarihinde Teke Sancağı, Konya Vilayetinden ayrılarak bağımsız hâle getirilmiştir. Bağımsız sancakta idari teşkilatlanma uzun ve meşakkatli bir yol izledi.
Paul burayı ziyaret etti ve şehir önemli bir dinsel merkez olarak gelişti. Bu nedenle Hıristiyanlar ona, “İsa'nın tasviri” anlamına gelen “Ikonyum” adını verdiler. Abbasiler burayı alınca “Kuniye'ye” çevirdiler. Türkler bu ismi Konya olarak değiştirdi.
Çatalhöyük Neolitik Antik Kenti, Konya'nın Çumra İlçesi sınırlarında olup, ilçenin 10 km. doğusunda yer almaktadır. Höyük, farklı yükseklikte iki tepe düzü olan bir tepe şeklindedir. Bu iki yükseltisi nedeniyle çatal sıfatını almıştır.
- Yedinci sırada 2 milyon 263 bin 373 kişiyle Adana bulunuyor. - Sekizinci sırayı ise 2 milyon 143 bin 20 kişiyle Şanlıurfa paylaşıyor. Oysa 2000 yılındaki nüfus sayımında Konya 4, Bursa 5, Adana 6, Antalya 7, Şanlıurfa dokuzuncu sıradaydı. Sekizinci sırada ise Mersin vardı.
Konya ilinde 31 ilçe vardır.
Konya ili Anadolu Yarımadası'nın ortasında bulunan İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde, şehrin kendi adıyla anılan Konya bölümünde yer almaktadır. Yüzölçümü 41.001 km2'dir. Bu alanı ile Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip olan ilidir.
Sultan Sencer, giderek artan ekonomik buhran nedeniyle ayaklanan göçebe Oğuzlara 1153'te tutsak düştü. İki yıl sonra kaçarak kurtulduysa da ülkede iktidarını yeniden sağlayamadan 1157'de öldü. Büyük Selçuklu Devleti böylece sona erdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri