Konya Ovası'na Su Getirme Çalışmaları ve KOP Yapılan projede ana su kaynağı Beyşehir Gölü'dür. Buradan alınan su, isale hattı ve buna bağlı sulama kanalları ve taksim merkezleri ile Konya Ovası'na ulaştırılmıştır.
Sulama suyunun % 60'ı yer altı suyundan sağlanmaktadır. Yeraltı su seviyesinin her yıl 3 mm düşmesi, gelecekte bu suların kullanılmasını imkânsız kılacaktır. Kop bölgesinde kaçak yeraltı su kuyuları dahil %30'unda sulu tarım, %70'inde kuru tarım yapılmaktadır.
Bölge halkının hayatlarına dokunarak bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmayı amaçlayan KOP İdaresi Başkanlığı, bölgemizin rekabet gücünü geliştirerek ekonomik ve sosyal yapıyı güçlendirmek ve vatandaşlarımızın refah düzeyini yükseltmeyi temel öncelikleri arasında görmektedir.
Göksu'nun kollarından biri olan Eğitse Deresi üzerinde Bağbaşı Barajı inşa edilmiştir. 17 km'lik Mavi Tünel bu suyu Mavi Boğazda, Kuşça köyü yakınlarında Çarşamba Suyu'na ulaşmaktadır. Çarşamba Suyu yaklaşık 16 km sonra Apa Barajı'na dökülmektedir.
Aksaray, Karaman, Konya, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir illerini içine alan KOP Bölgesi, tarih öncesi çağlardan günümüze uzanan her dönemde, kültür tarihinin önemli bir merkezi olmuş ve çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
Proje alanı Fırat-Dicle Havzası ile yukarı Mezopotamya ovalarında yer alan 9 ili (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak) kapsamaktadır.
Eylem Planı, KOP Bölgesini bütün olarak ele alan entegre bir bölgesel kalkınma planıdır. KOP Eylem Planı kapsamında 5 ana eksen, 26 alt eksen, 92 eylem ve 243 proje paketi öngörülmüştür. KOP Eylem Planı'nın temel amacı bölgede kapsamlı bir dönüşümü gerçekleştirmektir.
BEYŞEHİR - Konya - Beyşehir - Antalya illeri arasındaki ulaşımı 2,5 saate düşüren tünel, bakım çalışmaları kapsamında yeniden kapatıldı. 3 Mayıs 2023 tarihinde seçim öncesi yapılan törenle hizmete açılan ve Konya-Antalya illeri arasındaki ulaşımı 2,5 saate düşüren Demirkapı Tüneli bakım çalışmaları nedeni ile 3. kez ...
Doğuş İnşaat aynı bölgede Konya il merkezi, Çumra ilçesi ve İçeriçumra beldesinin 2045 yılına kadar içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyaçlarını karşılayacak 366.850 m³ /gün kapasiteli Mavi Tünel İçmesuyu Arıtma Tesisleri projesini Aralık 2015'te hayata geçirmişti.
26.12.2017Dağlık coğrafyasıyla Türkiye'nin karayolu ağı üzerinde en fazla tünele sahip ili Gümüşhane'de, trafiğe açık ve yapımı süren toplam 52 tünel bulunuyor. Gümüşhane, 10'u yapım aşamasında 52 tünelle Türkiye'nin karayolu ağı üzerinde en fazla tünele sahip ili unvanını elinde bulunduruyor.
Yılda 2,5 milyon ton buğday üretmesi nedeniyle 'tahıl ambarı' olarak nitelenen Konya Ovası'nda kuraklık nedeniyle hasat yapılamıyor. Yeterince yetişmeyen ekili ürünler koyunlara yem oldu.
Konya - Karapınar arasında kuzeybatı - güneydoğu, Karapınar - Bor arasında güneybatı - kuzeydoğu doğrultusundadır. Bu iki kesim kısmen volkanik bir eşikle ayrılır. Ovanın alçak kesimleri, yeni alüvyonlar arasında yazın kuruyan bataklıklarla kaplıdır.
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak nitelendirilen Konya Ovası, nisan ve mayıs aylarında son 20 yılın en iyi yağışını aldı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin verilerine göre, Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerini kapsayan Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında yaklaşık 3 milyon hektar tarıma elverişli alan var.
Konya Ovası'nın ortalama yükseltisi 1000 m civarındadır. Yarma kuzeyinde, Hotamış Gölü'nde ve Akgöl'de yükseltisi 995 m'ye kadar düşmektedir.
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası aşırı sulama nedeniyle kuraklıkla karşı karşıya.
ATAŞ, Avrasya Tüneli Projesi'nin finansman, inşaat ve yaklaşık 25 yıl boyunca işletmesinden sorumludur. Türkiye'den Yapı Merkezi ve Güney Kore'den SK E&C şirketleri, ATAŞ'ın iki eşit ortağıdır. İki şirketin global deneyimi, Avrasya Tüneli'ne güç katıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM), Avrasya Tüneli Projesi'nin tasarım, inşaat ve işletmesini gerçekleştirmesi için Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.'yi (ATAŞ) görevlendirdi. İşletme süresinin tamamlanması ile Avrasya Tüneli kamuya devredilecek.
31 Ocak 2042 itibarıyla kamu, borçsuz, masrafsız, işler vaziyette yatırım varlığının sahibi olacak ve tüm gelir kendisine ait olacak. Avrasya Tüneli'nin işletme süresi bittiğinde devlet, vergi ve diğer kazançlar hariç, üste en az 140 milyon dolar para almış olacaktır."
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında Samanlı Dağı delinerek, 3 şeritli 2 tüp olarak yapılan Orhangazi Tüneli, 3 bin 590 metreyle Türkiye'nin en uzun otoyol tüneli unvanını taşıyor.
Antalya-Manavgat Ayrımı–Taşağıl–Derebucak Yolu güzergahında inşa edilen Demirkapı Tüneli 5 kilometre uzunluğa sahip. Çift tüplü inşa edilen tünel, taşıt trafiğine 2x2 şeritli, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında hizmet verecek.
İç Anadolu'yu Akdeniz'e en kısa mesafeden bağlayan ve 4 dakikada iklim değiştiren Demirkapı Tüneli, bakım ve onarım çalışmaları sebebiyle araç trafiğine kapatıldı.
Ülkemizin ilk resmi sulama projesi olan Konya Çumra Sulaması 1907-1914 yılları arasında yapılmış olup, proje ile Beyşehir Gölü suları bir isale kanalıyla Konya Ovası'na nakledilerek 57 000 hektar tarım alanı sulamaya açılmıştır Bu büyük proje o dönemde dünyanın önde gelen projeleri arasında yer alıyordu.
Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinden oluşan bölge, bu hali ile TR81 İBBS Düzey2 bölgesini de oluşturmaktadır. Bölge demir- çelik ve kömür sanayiinin etkisinde olarak tanımlanmakta ve bu alanda kamuya ait tesislerin özelleştirilmesi ile hızlı bir sosyo- ekonomik değişim sürecine girdiği belirtilmektedir.
Kırsal alandaki verimliliği ve istihdam olanaklarını artırmak, Bölge'deki büyük kentlerin nüfus emme kapasitesini artırmak, Bölge kaynaklarının etkin kullanımı yoluyla ekonomik büyüme, sosyal istikrar ve ihracatın teşviki gibi ulusal amaçlara katkıda bulunmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri