Kore tarihi MÖ 2333 yılında Gojoseon'un efsanevi Dan-gun tarafından kurulmasıyla başlıyor.
Ülke Tarihi
Kore Yarımadası'nın bilinen tarihi, M.Ö. 2333 yılında Kral Dangun tarafından kurulan Gojoseon Krallığı ile başlatılmaktadır. M.Ö. 2. yüzyılda parçalanan bu devletin yerine Üç Krallık Dönemi olarak bilinen süreç başlamış ve M.S.
Kore ismi Goryeo isminden türemiştir. Adı Goryeo, ilk olarak eski Goguryeo krallığı tarafından 5. yüzyılda isminin kısaltılmış şekli olarak kullanılmıştır. Goryeo'yu 10. yüzyıl krallığı olan Goguryeo'yu takip etti ve dolayısıyla ziyaret eden Pers tüccarlar tarafından "Kore" olarak kabul edilen ismini devraldı.
Modern Korelilerin Mançurya, Moğolistan ve Güney Sibirya'da yaşamış antik halklardan türediği iddia edilmektedir. Bu halklar zamanla Kore Yarımadasının kuzeyine yerleşmiştir. Arkeolojik araştırmalar Proto-Korelilerin Tunç Çağı döneminde Mançurya'dan günümüzde yaşadıkları Kore Yarımadasına geldiklerini göstermektedir.
Kore Savaşı
25 Haziran 1950'de Sovyet subaylarının kumandasındaki Kuzey Kore birlikleri, yarımadanın tamamına komünizmi kabul ettirmek için Güney Kore'ye saldırmıştır. Bunun üzerine BM, Güney Kore'nin kurtarılmasına karar verdi. Bölgeye BM askerleri gönderildi. Bu orduya Türkiye, bir tugayla katıldı.
İlgili 23 soru bulundu
Dışişleri Bakanlığı Türkiye ile Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) arasındaki siyasi ilişkiler 11 Ağustos 1949 tarihinde ülkemizin Güney Kore'yi bağımsız bir devlet olarak tanımasıyla başlamıştır. Kore Savaşı'na katılmamız ikili ilişkilerimizde özel bir bağ yaratmıştır.
Türkiye, TBMM'nin 30 Haziran 1950 tarihli oturumunda verilen karar çerçevesinde Kore'ye asker gönderdi. Kore'ye asker gönderme fikri, halihazırdaki hükûmetin (DP) politikası gereği, artan Sovyet Rusya tehdidine karşı NATO'ya üye olabilmek için bir fırsat olarak görüldü.
2015 yılında yapılan ulusal nüfus sayımına göre nüfusun %20'si Protestanlığa, %15'i Budizm'e (Kore Budizmi),%8'i Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı; toplamda Kore nüfusunun %28'i Hristiyanlık dinine bağlıdır.
Birleşmiş Milletler misyonu ile Güney Kore'ye giden Türk askerleri tarafından burada kimsesiz ve öksüz çocuklar için Ankara Okulu hizmete açıldı. Bu karşılıklı jestlere ve arkadaşlık davranışlarına dayanarak, iki ulus arasındaki ilişki genellikle "Kore-Türk kardeşliği" olarak adlandırılır (Korece: 한국 - 터키 우정).
Örneğin Seul, gungjung kimchi (kraliyet kimchi), bossam kimchi (sarılmış kimchi), chonggak kimchi (bütün turp kimchi) ve kkakdugi (küp küp turp kimchi) ile ünlüyken, Jeolla-do Eyaleti, godeulppaegi kimchi ile ünlüdür.
Kim ya da Gim (김) Kore de en çok kullanılan soyad. 2015 yılı verilerine göre 10,689,959 insan bu soyadı kullanmaktadır bu sayı Kore nufüsünün 21.5% i kadardır. Kim, Kuzey Kore de ve Güney Kore de Hangul: 김 (gim) şeklinde yazılır.
Kore Yarımadası, II.Dünya Savaşı'nın hemen ardından, 1948 yılında ikiye ayrılmıştır. 1948 Ağustos ve Eylül aylarında 38.paralel sınır olacak biçimde siyasi, ekonomik ve idari olarak birbirlerinden tamamen farklı sistemlere sahip olarak kurulan iki ülke, günümüzde de varlığını devam ettirmektedir.
Ahn Jung-geun liderliğindeki vatansever Koreliler hayatlarını riske atarak Japon istilasının adaletsizliğine itiraz etseler de eylemleri işe yaramamıştır. Ağustos 1910'da Kore İmparatorluğu, Japon İmparatorluğu'na teslim olarak Japon emperyalizminin kolonisi haline gelmiştir.
Korece (Güney Kore: 한국어/韓國語 hanguk-eo; Kuzey Kore: 조선말/朝鮮말 chosŏn-mal), Kore yarımadasında ve komşusu Çin'e bağlı Yanbian Kore Özerk İli'nde yaygın olarak kullanılan bir Kore dili.
Kore yarımadasının güneyinde yer alan ve daha çok Güney Kore adıyla bilinen Kore Cumhuriyeti, 1910 yılından itibaren Japonya'nın sömürgesi durumunda olan eski Kore Krallığı topraklarının II. Dünya Savaşı'ndan sonra ikiye ayrılmasıyla 15 Ağustos 1948 tarihinde kuruldu.
2017 yılı itibarıyla Güney Kore'de 85 adet şehir bulunmaktadır. "Seul" ismi hanja kökenli değil. Resmi Çince çeviri "Seul" telaffuzuna dayanan bir transkripsiyon olan 首爾/首尔 olarak yazılmıştır, ancak 漢城/汉城 sıkça kullanılmaktadır. Ek olarak, gyeong (京) karakteri kullanılır, bu "başkent" anlamına gelir.
Türkiye, o günlerde bağımsızlığına kavuşan Türk Cumhuriyetlerini tanıyan ilk ülke olmuştur. Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Kırgızistan'dan oluşan bu devletlerle ortak bir dile, ortak bir hafızaya ve ortak bir kültüre sahip olmamız ikili ve bölgesel ilişkilerin güçlenmesine zemin hazırlamıştır.
Pek çok Asya ülkesinde yaygın olan geleneksel nezaket kuralları Güney Koreliler için de çok önemlidir. Örneğin selamlaşırken hafif eğilmek, saygının bir ifadesi olarak kabul edilir. Çok önemli bir kural daha: Asla çorapsız gezilmemesi gerekir. Zira dost başa, Güney Koreli ayağa bakar!
Kuzey Kore'deki dinlere ilişkin bilinen resmi bir istatistik bulunmamaktadır. Birleşik Krallık Dini İstihbarat servisine göre 2007 yılında nüfusun %64'ü dinsiz, %16'sı Kore şamanizmi, %14'ü Çendoizm, %4'ü Budist ve %2'si Hristiyan'dır.
erkek nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i sünnetlidir. bildiğim kadarıyla müslüman ya da yahudi çoğunluklu ülkeler dışında sünnetin en yaygın olduğu ülkedir.
Kuzey Kore'de zorunlu askerlik erkeklerde en az 10 yıl sürer ve 17 yaşında başlar. Kadınlarda ise zorunlu askerlik 23 yaşına kadar yapılmalıdır.
Türk Tugayı 1950de başlayan 1953 yılı Temmuz ayında biten ve yaklaşık üç sene süren Kore Savaşında girdiği bütün muharebelerde gösterdiği cesaret ve kahramanlık, bilhassa Kunuri oyalama, Kumyangjangntaarruz, Wegas ileri karakol muharebelerinde Güney Korenin egemenliğine kavuşturulmasında çok önemli rol oynamış ve ...
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin yaraları sarılmaya çalışılırken, dünya adeta Türkiye için seferber olmuş durumda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri