Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisi Yunanistan'ın Chios yani Sakız Adası'nda çekiliyor.
Dizi Muhteşem Yüzyıl için hazırlanan ve yeni proje için yenilenen mekânda çekilmektedir. Dizinin ilk bölümleri ise Yunanistan'ın Sakız Adası'nda çekildi. Dizide Osmanlı Padişahı I. Ahmed'in cülus sahneleri, İstanbul'un Hadımköy beldesinde kurulan özel mekânda çekildi.
İbrahim Paşa Sarayı, Sultanahmet, İstanbul.
Kösem Sultan'ın cenazesi, kocasının Sultan Ahmet Camii'ndeki I. Ahmed türbesine gömüldü.
Şehzade Süleyman (1615, İstanbul - 27 Temmuz 1635, İstanbul), Osmanlı padişahı I. Ahmed'in Kösem Sultan'dan doğma oğlu.1618 yılında ağabeyi Osman padişah oldu. 1622 senesinde tahtan indirilerek öldürüldü. 1623 yılında öz ağabeyi IV.
İlgili 17 soru bulundu
Murad'ın idareyi tam olarak ele almasına kadar sürmüştür ancak 4. Murat'ın genç yaşta ölümü üzerine Kösem sultan yeniden etkin hale gelmiştir. Osmanlı'nın en güçlü kadınları arasında anılan Kösem Sultan, torunu 4. Mehmed döneminde gelini, padişahın annesi Turhan Sultan tarafından boğdurularak öldürülmüştür.
Babası II. Selim padişah olduktan sonra da Manisa'da Sancakbeyi olan III. Murat, babası Selim'in vefatından sonra 22 Aralık 1574 tarihinde İstanbul'a gelerek Osmanlı İmparatorluğu tahtına oturmuştur.
I. Ahmed (Osmanlı Türkçesi: احمد اول, Ahmed-i evvel, Divan Edebiyatı'ndaki mahlasıyla Bahtî; 18 Nisan 1590, Manisa – 22 Kasım 1617, İstanbul), 14. Osmanlı padişahı ve 93. İslâm halifesidir.
Kösem Sultan küçük yaşta Harem'deki eğitime başladı. 15 yaşındayken Sultan I. Ahmet'e haseki oldu. Keskin zekasıyla padişahı etkisi altına aldı ve bütün saraya nüfuzunu kabul ettirdi.
Hatice Turhan, Sultan İbrahim'in eşi ve IV. Mehmet'in annesidir. Sultan İbrahim'in baş kadını olarak tarihe ismini yazdırmıştır. Kösem Sultan'ın gelinidir. 5 yıl boyunca saltanat naibesi olarak Osmanlı Devleti'ni yönetmiştir.
Topkapı Sarayı, Osmanlı monarşisi 1922'de kaldırıldıktan sonra, 3 Nisan 1924'te Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle müzeye dönüştürülmüştür. Fatih Sultan Mehmed, fetihten sonra Beyazıt'ta bugünkü İstanbul Üniversitesi'nin bulunduğu yerde, daha sonra “Eski Saray” olarak anılacak olan bir saray yaptırmıştır.
Topkapı Sarayı (Hürrem 2 Bölüm) - YouTube.
Hadımköy'deki TEM stüdyolarında çekilen Muhteşem Yüzyıl için Topkapı Sarayı yeniden inşa edilmişti. 2100 metrekare alanda hazırlanan dekorlar içinde 12 farklı mekân bulunuyordu.
Sultan I. Ahmet yakalandığı tifüs hastalığından kurtulamayarak 21 Kasım'ı 22 Kasım'a bağlayan gece 1617 yılında 27 yaşında vefat etti ve Sultanahmet Camii yanındaki türbesine defnedildi. Saltanatında, hanedan veraset sistemini değiştirip kardeş katli yasasını kaldırmıştır.
Kanuni'den sonraki Dönemde Osmanlı Padişahları ve Nikâh
III. Murad çok sevdiği eşi Safiye Sultan'a nikâh kıymak istediği ancak bunu Nurbanu Sultan'ın engellediği düşünülür. I. Ahmed'in çok sevdiği ve 13 çocuğunun annesi olan Kösem Sultan'a nikâh kıydığı düşünülmektedir.
Paşa, 8 Şubat 1625'te atandığı sadaretten 1 Aralık 1626 tarihinde ayrılmak zorunda kalmış ve bir müddet sonra da, 13 Mart 1627'de o sırada 18 yaşında bulunan Ayşe Sultan ile evlenmiştir.
Bu durum yüzlerce insanın öldürülmesiyle devletin birçok zarara uğramasına neden olmuştur. Fatih Sultan Mehmed'in meşhur kanunnamesi ile kardeş katli kanunlaşmıştır. Osmanlı âlimlerinden birçoğu da buna cevaziyet vermişlerdir.
İlk sünnet olan kişi İbrahim Peygamber olarak bilinmektedir. O Rabb'ın emriyle ilerlemiş yaşlarda sünnet olmuştur. İbrahim peygamber daha sonra yine Rabbının emriyle oğlu İsmail ve İshak'ı sünnet etmiştir.
II.Selim'in hamamda cariye kovalarken ayağının mermere takılıp düşüp öldüğü rivayetinin çıkış noktası ve tek kaynağı 17.yy tarihçisi Peçevi'nin eseridir. Ahmed Refik Altınay buradaki kaydı alıp işin içine "cariye kovalamalarını" katınca daha bir popüler oluyor.
ikinci selim (ii. selim), kanuni sultan süleyman ve hürrem sultan'ın oğulları olan osmanlı padişahıdır. kanuni'den sonra tahta çıkmıştır. tipinden dolayı sarı, huyundan dolayı sarhoş lakaplarını almıştır.
I. Süleyman, imparatorluğu 16. yüzyılda doruk noktasına çıkaran ve 46 yıllık saltanatıyla Osmanlı tarihinin en uzun süre tahtta kalan padişahıydı. V. Murad, 19. yüzyıl gerileme döneminde kayıtlardaki en kısa tahtta kalan padişahtı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri