Priştine veya Piriştina Kosova'nın başkenti ve en büyük şehri. De facto olarak Kosova’nın Priştine ilinde; de jure olarak Sırbistan’a bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi’nin Kosovski ilinde yer alır. Ayrıca de jure olarak Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu’nun Priştine Bölgesi’nde bulunur.
Kosova Nerededir? Denize kıyısı olmayan ve küçük bir ülke olan Kosova Balkanlar'da yer alan bir Avrupa ülkesidir. Kuzey ve doğuda Sırbistan'la sınır komşusudur. Güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile, batıda ise Karadağ ile komşudur.
Priştine veya Piriştina (Arnavutça: Prishtinë / Prishtina; Sırpça: Priština / Приштина) Kosova'nın başkenti ve en büyük şehri.
Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı'nın kısa hükümranlığından sonra II. Dünya Savaşı sırasında İtalya'nın Almanya'ya teslim olması üzerine Tito tarafından kurulan meclisçe Yugoslavya 1945 yılında ilan edildi ve monarşi yıkıldı. Bu olaydan sonra Kosova; Yugoslavya'ya bağlı bir eyalet statüsüne geçti.
Uzun süre Osmanlı hâkimiyeti altında varlık gösteren Kosova, Türk kültüründen izler taşıyor. Avrupa'da Balkanların göbeğinde konumlanan ülke, farklı milletlerin bir arada yaşadığı bir coğrafya olduğundan diğer medeniyetlerin kültürlerinden de izler taşıyor. Ülke nüfusunun %60'ınan fazlası 35 yaşın altında.
İlgili 35 soru bulundu
Bugün, Kosova nüfusunun %90-92'si çoğu etnik Arnavut olan Müslümanlardır.
Resmiyet. Kosova Cumhuriyeti sınırları içinde, yazı dilinde, resmiyette Türkiye Türkçesi kullanılmaktadır. 1999 yılına kadar Kosova genelinde resmiyeti olan Türkçe, Aralık 2010 itibarıyla Kosova'da Prizren, Mamuşa, Gilan, Mitroviça, Priştine ve Vıçıtırın Belediyesi kapsamında Türkçe resmî dil statüsüne sahiptir.
Siyasi İlişkiler
Türkiye-Kosova ilişkileri, ortak tarihi geçmiş ve dostluk bağları temelinde çok iyi düzeyde seyretmektedir.
Ülkemiz ile Kosova arasında konsolosluk ilişkileri 13 Ocak 2009 tarihinde imzalanan “Türkiye ile Kosova arasında Vize Muafiyeti Anlaşması” çerçevesinde yürütülmektedir. Sözkonusu anlaşma uyarınca, iki ülke vatandaşlarının 6 ay içinde 90 günlük seyahatleri vizeden muaftır.
Kosova, karasal iklimin etkisi altında bulunmasına rağmen bölgede üzüm hasadı oldukça fazladır. Bu sayede ülkede şarap oldukça popüler bir içecek haline gelmiştir. Özellikle Sefa, Daka, Stonecastle, Cabernet Sauvignon gibi çeşitli markalar, hediyelik olarak da tercih edilmektedir.
Arnavutluk ve Kosova'nın birleşmesi, Arnavutluk ile Kosova'nın, 2008 Kosova bildirgesinin ilanının ardından ortaya çıkan politik görüştür. Bu fikir irredantist Büyük Arnavutluk kavramıyla ilişkilidir. Kosovalıların %93'ü etnik olarak Arnavuttur.
Güneydoğu Avrupa'da, Balkan yarımadasında yer alan Kosova; Karadağ, Sırbistan, Arnavutluk ve Makedonya arasındadır.
Toplam nüfusun %93'ünden fazlası ile Arnavutlar Kosova'nın çoğunluğunu oluşturuyor; önemli azınlıklar arasında Sırplar ve diğerleri yer alıyor. 2015 yılı tahmini Kosova nüfusu 1.870.981'e ulaşmıştır.
Bu nedenle Kosova Cumhuriyetine giderken yanınızda sadece kimlik ve geçerlilik süresi olan bir pasaportunuzun bulunması yeterli olacaktır. Kosova'ya gitmek için pasaport gereklidir.
İller. Kosova Cumhuriyeti'nin 7 ili Yakova, Prizren, Ferizovik, Gilan, Priştine, Mitroviça ve İpek'tir.
Kosova, NATO üyesi değildir.
Aralık 2018'de Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, Kosova Silahlı Kuvvetleri'nin kurulmasının ardından NATO üyeliği için başvuruda bulunacaklarını açıklamıştır.
Kosova'da Saat Kaç
Kosova Türkiye arası uçakla kaç saat diye merak ediyorsanız eğer, aktarmalı bir uçuş tercih ederseniz, 4 saat civarında aktarmasız bir uçuş tercih ederseniz ise 1 saat 20 dakika civarındadır.
Konuya ilişkin açıklama Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapıldı. Kosova'da son günlerde yaşanan gerginliklerin ardından Türkiye, NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı'nın talebi üzerine bölgeye asker gönderiyor. Görevlendirme çerçevesinde bir tabur asker Kosova'ya gidecek.
Kosova Meclisi, Perşembe akşamı, muhalefetin mevcudiyeti olmadan asgari ücret yasasını onayladı. Yasaya göre asgari ücret 264 euro olacak.
Kosova da merkeze yakın ve aynı zamanda toplu ulaşım konusunda rahat bir konumda olan evlerde yaşamak isteyen kişiler ortalama olarak 250 ile 400 euroluk bir kira bedelini gözden çıkarmalıdırlar. Bu tarz bir bölge de ev satın almak için ise genellikle 30000 ile 40000 euro gibi bedeller ile karşılaşılabilmektedir.
Gazetede yer alan habere göre, nüfusun yüzde 93'ü Arnavut, yüzde ,5'i Sırp, 1,8'i Boşnak, yüzde biri de Türk. Bu verilere göre Kosova'da nüfusun yüzde 96'sını Müslümanlar oluşturuyor.
Kosova ekonomisi, büyük ölçüde ticaretin ve hizmetler sektörünün ağırlıkta olduğu bir ekonomidir. Ülke, her ne kadar zengin yeraltı kaynaklarına sahip olsa da sektörel bazda milli gelirde sırasıyla % 60 ve % 20 paya sahip olan hizmet ve tarım sektörleri, ülke halkı için gelir kaynağı durumundadır.
Kosova Tarihi
Kosova'da yaşam ve özellikle geceleri hareketli ve eğlenceli geçmektedir. Meydanlara taşan eğlenceleri sabah saatlerine kadar sürmekte, halk hep birlikte eğlenmektedir. Ailelerin ve gençlerin korkusuzca gece dışarı çıkabilmesi mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri