1268 Kilikya depremi, 1268 yılında 60.000'den fazla insanın ölümüne yol açan çok şiddetli bir depremdir. Deprem Güney Ön Asya'daki Kilikya Ermeni Krallığı'nda meydana geldi. Merkez Adana şehrinin kuzeydoğusuydu. O zamanki adıyla Sis yani Kozan'da olduğu sanılmaktadır.
TAM 20 YIL ÖNCE BUGÜN 27.06.1998'de KOZAN'DA YAŞANAN DEPREMİ ARŞİVİMİZDEN ÇIKARTTIK. Halkımızın yaşadığı ve unutamadığı Adana depremi diye kayıtlara yazılan depremde Ceyhan ilçesinde 145 kişi hayatını kaybetmiş, Kozan ve çevre ilçelerde evlerin hasar görmesine vatandaşların paniklemesine sebep olmuştu.
"Deprem 5 saniye kadar sürdü. Şu ana kadar gelen olumsuz bir ihbar yok. Tarama çalışmaları sürüyor." Ceyhan Kaymakamı Bayram Yılmaz TRT Haber yayınında, Kozan ve Ceyhan'da şu ana kadar olumsuz bir ihbar olmadığını ifade etti.
“Potansiyel olarak 6.5'lik bir deprem oluşturabilir”
Hemen batısında Saimbeyli, Feke ve Kozan fayının 6 Şubat günü öğlen saatlerinde kırılan fay hattı olduğunu belirten Üşümezsoy, şu ifadeleri kullandı: “Bu fay hattının kırılmasıyla maviye dönüşen kesim stresin boşaldığını göstermektedir.
Ana şokun aletsel koordinatı 36.85 K ve 35.55 D (ERD), 36.67 K-35.49 D(USGS) ve odak derinliği 23 km olarak saptandı. Depremde toplam 145 kişi hayatını yitirmiş ve 1500'den daha fazla kişi yaralanmıştır.
İlgili 25 soru bulundu
Adana'da depremde 10 kişinin öldüğü binanın mühendisine 22 yıl 6 aya kadar hapis istemi.
Bu yıl; 27 Haziran 1998 tarihinde meydana gelen Adana - Ceyhan Depreminin 25. yılını, 6 Şubat Elbistan, Pazarcık merkezli depremlerin acıları da eklenerek karşılıyoruz. Yaşanan depremler göstermiştir ki ülkemizin en önemli sorunlarından birisi, var olan yapı stokumuzun çoğunluğunun depreme karşı güvensiz olmasıdır.
Dünyanın en önemli kıta içi aktif transform faylarından biri olan Doğu Anadolu Fay Sisteminin bir parçası olan Kozan fayı Kuzeyde Feke kesimlerine doğru uzanırken fay Kozan ilçesinin güneyinden başlamakta ve İmamoğlu`nun kuzeyinden gecerek DKD - BGB doğrultusunda Mersin`e doğru devam etmektedir.
“5-5,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BENİM İÇİN SÜRPRİZ OLMAZ”
Geçen hafta Kozan'da meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremi hatırlatan Pampal, şöyle devam etti: “Bölgeye depremden sonra hemen gittim. O bölgede yaklaşık 20 yıl önce Akçaluşağı Fayı diye isimlendirdiğim bir fay var. Bir de Bozdoğanuşağı Fayı var.
"Adana Kozan'da 5,5 deprem. Saimbeyli ve Savrun Faylarının yakınlaşma bölgesinde, muhtemelen Savrun zonunda. 6 Şubat depremlerinden sonra bölgede fay kuşakları üzerindeki stres alanlarında değişim var, sevgiyle."
AFAD, saat 08.44'te merkez üssü Adana'nın Kozan ilçesi olan 5,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Depremin derinliği 11,27 kilometre olarak açıklandı. Deprem başta Kahramanmaraş ve Osmaniye olmak üzere çevre illerden de hissedildi.
Naci Görür, "Adana bölgesi hala hassasiyetini koruyor. Daha büyük ve daha küçük deprem olacaktır. Belli bir süreye kadar belli bir sıklıkla olacaktır" dedi.
1268 Kilikya depremi, 1268 yılında 60.000'den fazla insanın ölümüne yol açan çok şiddetli bir depremdir. Deprem Güney Ön Asya'daki Kilikya Ermeni Krallığı'nda meydana geldi. Merkez Adana şehrinin kuzeydoğusuydu. O zamanki adıyla Sis yani Kozan'da olduğu sanılmaktadır.
CAN YA DA MAL KAYBI YOK
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise depreme ilişkin "Adana'da 2 kişi yüksekten atlama ve eşya düşmesine, Osmaniye'de ise 6 kişi yüksekten atlama ve düşmeye bağlı olarak olaydan etkilenmiştir. Depremden etkilenen kişiler olay yerine görevlendirilen 8 ambulans ile hastanelere nakledilmiştir." dedi.
Toplam ekonomik kayıp tahminen 1 milyar US$ dır. Depremde Adana'da 128 Osmaniye'de 7 Mersin'de 4 Hatay'da 5 kişi öldü. Türkiye'nin güney bölgesinde geniş bir alanda hissedildi.
1945 Adana depremi, 20 Mart 1945 tarihinde Adana'nın Ceyhan ilçesinde gerçekleşen 6,1 Mw büyüklüğündeki deprem. Deprem sonucunda 29 kişi öldü ve 131 kişi yaralandı. 328 ev tamamen yıkıldı, 260 ev ise oturulamayacak düzeyde hasar aldı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin stres yüklediği ileri sürülen Göksun'dan Kozan'a uzanan Savrun Fayı'nda Prof. Dr.
Kırılma beklediği fayları açıkladı
6 Şubat'ta Elbistan fayının kırılmasıyla bir ucu Göksun Kozan Ceyhan hattındaki kırmızı riskli fay diğeriyse Yeşilyurt'taki fay hattıdır. Mor çizgiler ise kırılan stresini boşaltmış fay hatlarını gösteriyor.
Adana için de Savrun Fayını değerlendirelim, 1- Bu fay 50 km boyunda olup 7 büyüklüğünde bir deprem üretme kapasitesine sahiptir. 2- Fayın Adana'ya en yakın yeri ~80 km dir. 3- Bu fayda deprem olduğu takdirde Adana'da beklenen yer ivmesi 0.25 g civarındadır.
Akyıldız, “Gel 2006 tarafından yapılan çalışmalarda fayda yaklaşık 35m sol yanal doğrultu atımlı öteleme meydana geldiğini, Kozan fayı uzunluğu 37 km olduğu dikkate alınarak yapılan hesaplamada muhtemel maksimum deprem büyüklüğünün Ms=6,9-7,2arasında olabileceği saptanmıştır.
Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Adana'ya ilişkin çok sayıda deprem sorusuna sosyal medyadan yanıt verdi. Barış, Adana'da 6'dan büyük bir deprem olasılığına ilişkin "O olasılık çok çok küçük bile olsa hala var.
Örnek olarak Adana'da bulunan Seyhan Nehri üzerindeki tarihi taş köprünün 385 yılında Romalılar tarafından yapıldığı ve 1700 yıldır aktif olarak kullanılan dünyadaki nadir yapılardan biri olduğunu biliyoruz. Bu da Adana'da en azından 1700 yıldır 7 ve üzeri yıkıcı bir deprem olmadığını gösterir.
'ADANA'DA YIKICI DEPREM RİSKİ HEP VARDI'
6 Şubat'ta yaşanan depremlerden sonra Adana'da meydana gelebilecek büyük depremin tarihinin tahmin edilemeyeceğini vurgulayan Prof. Dr.
Adana'da sabah saatlerinde 5.5 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Deprem çevre illerde de hissedildi. Adana ili Kozan ilçesinde saat 08.44'te 5.5 büyüklüğünde gerçekleşen depremin derinlik biligisi ise 11.27 km olarak duyuruldu.
Büyüklüğü 5.7 olup, can ve mal kaybı çok düşük seviyede kaldı. Yakın tarihin son bir depremi de 22 Ocak 1997'de 5.5 ile nisbeten hasarsız şekilde yaşandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri