Suğdak Seferi, Anadolu Selçuklu kuvvetlerince Karadeniz'in kuzey kıyılarına düzenlenen deniz ve kara harekâtıdır (1224-1227).
(İbn Bîbî, 1956: 304-305) Osman Turan ise seferin 1227'de vukû bulduğunu kabul etmektedir. (Turan, 1998: 363; Yücel, 1991: 38) Bu sefer sonucunda Rus Knezliği vergiye bağlandı.
1243 Kösedağ Savaşı'nın kaybedilmesiyle birlikte, Anadolu Selçuklu Devleti kendisine bağlı olan uç beylikleri üzerindeki denetim gücünü kaybetmiştir. Yaşanan bu siyasi boşluk, beyliklerin birer bağımsız devlet olarak ortaya çıkışına zemin hazırlamıştır.
Sultan Alaeddin, Selçuklu tüccarlarının şikayetleri üzerine Kastamonu emiri Hüsameddin Çoban'ı Karadeniz donanmasıyla Kırım Seferine memur etti. Emir Çoban önemli bir ticaret şehri olan Sudak'ı fethetti.
Kesin Selçuklu ve Eyyubi zaferiyle sonuçlanan bu muharebe sonrasında Harezmşahlar Devleti yıkılma sürecine girmiş ve Anadolu Selçuklu Devleti ile Moğollar sınır komşusu olmuştur. Harezmşahlar Devleti yıkıldı.
İlgili 27 soru bulundu
Selçuklu Devleti ise 1098-1099 yılındaki I. Haçlı Seferi'nden sonra Bizans İmparatorluğu'nun sahil kıyılarını ele geçirmesiyle bir kara devletine dönüşmüştü. Keykubad (1220-1237) devrinde önce Alâiye fethedildi daha sonra da ilk ve tek deniz aşırı sefer olan 1224 yılındaki Suğdak Seferi yapıldı.
Nihayet 1243 yılında Kösedağ'da Moğollar karşısında uğradığı yenilginin ardından Anadolu Selçuklu Devleti hızlı bir çöküş devresine girdi ve İlhanlılar'a tâbi oldu. Bundan sonra Anadolu'da hâkimiyet Moğollar'ın eline geçti.
Bu savaş Moğollara karşı Anadolu Selçuklu Devleti'nin yenilmesi ile sonuçlanan, 3 Temmuz 1243'te tarihinde meydana gelen savaştır. Özellikle Türk İslam tarihinde önemli bir dönüm noktası olan Kösedağ Savaşı Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılma sürecine girmesine sebep olmuştur.
Esasen Osmanlıların Anadolu'da Türk siyasi birliğini kurma çalışmaları daha Orhan Bey döneminde başlamıştı. Bu amaçla ilk olarak Karesioğulları Beyliği Osmanlı topraklarına katıldı. I. Murat döneminde, Anadolu Türk birliğini sağlama yolunda önemli adımlar atıldı.
Sinop'tan gemilerle Suğdak'a çıkan Selçuklu ordusu şehri aldı. Kapçakların ve Rusların buraya hakim olma teşebbüslerini de sonuçsuz bıraktı. Başarıyla neticelen ve devletin ticarî saygınlığı açısından son derece önemli olan bu denizaşırı seferin tarihi kesin olarak bilinmemektedir.
Zenginliğini diğer knezliklerden toprak satın almak ve Moskova Kremlini'ndeki taş kiliselerin inşasını finanse etmek için kullandı. 1325'te Ortodoks Başpiskopos Peter (1326'da öldü) ikametgâhını Kiev'den Vladimir'e daha sonra da Moskova'ya taşıyınca knezliğin prestiji daha da arttı.
Kuman-Kıpçaklar, 1223 yılında Moğollarla yaptıkları Kalka Meydan Muharebesine kadar Karadeniz'in kuzeyindeki bu bozkırlarda hakimiyetlerini sürdürmüşlerdir. Ancak Kalka savaşı ile başlayan Moğol istilâsı. Kumalıların bu bölgedeki varlıklarını tamamen ortadan kaldırmıştır.
Batıya en yakın olan gruptur. Macaristan, Romanya, Polonya, Çekoslovakya, Bulgaristan, Yunanistan ve Moldova topraklarını kapsamaktadır. İdil-Yayık Boyları Grubu: İdil ve Yayık nehirleri arasında kalan bölgeye göç eden Kıpçakların oluşturduğu gruptur.
Kıpçaklar hakkındaki ilk bilgilere, M.Ö. 201 yılına ait olan Çin kaynaklarında rastlanmaktadır.
Zamanla güçlenip geniş- leyen Türkiye Selçuklu Devleti, Kösedağ Savaşı'nda Moğollar'a yenildi (1243). Bu tarihten sonra Türkiye Selçuklu Devleti geriledi ve Anadolu, Moğol hâkimiyetine girdi. Türkiye Selçuklu Devleti'nin yıkılma- sından (1308) sonra Moğollar Anadolu'ya tamamen hâkim olmak istediler.
Miryokefalon (Myriokephalon) Muharebesi (Yurttutan Savaşı, Türkçe adlandırması: Düzbel Savaşı) Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan ile Bizans imparatoru I. Manuil arasında, Beyşehir Gölü yakınlarında yapılan savaştır.
Kösedağ, Ağrı ilinin Eleşkirt ilçe sınırı içerisinde olan 3.433 m yüksekliğindeki bir dağ. İlçe merkezine yaklaşık olarak 20 km uzaklıktadır.
Anadolu Selçuklu Devleti, Türkiye Selçuklu Devleti veya Rum Sultanlığı (Farsça: سلجوقیان روم, Selcūkiyân-i Rūm, Anadolu Selçukluları), Selçuklu Türklerinden olan Kutalmış oğlu Süleyman Şah tarafından Anadolu'da İznik başkent olmak üzere 1077 yılında kurulmuş olan, Türk Sünni İslam devletidir.
Sultan I. Gıyâseddîn Keyhüsrev, kısa saltanat döneminde Antalya'yı fethederek (1207), devletin sınırlarını güneyde doğal sınırlarına, yani Akdeniz'e, Samsun üzerine yaptığı seferle de Karadeniz'e ulaştırmıştır.
Moğol istilası nedeniyle XIII. yüzyılın ilk yarısında uçlara yerleşen Türkmenler, Anadolu Selçuklu Devletinin yıkılması sonrasında Karamanoğulları, Germiyanoğulları, Hamidoğulları, Saruhanoğulları, Karesioğulları, İnançoğulları, Eşrefoğulları, Menteşeoğulları, Candaroğulları, Pervaneoğulları, Ramazanoğulları, ...
Sivas'ın Kösedağ mevkiinde meydana gelen savaşta Moğolların uyguladıkları, düzmece kaçış ve çevirme taktiği neticesinde Selçuklular bozguna uğratıldı (SÜMER, 2002, s. 272). Devletin maruz kaldığı bu hadiselerde rol oynayan devlet adamları vardır.
Selçuklular döneminde Çaka Bey'in 1081'de, İzmir'de ilk tersaneyi kurması ve ilk Türk donanmasını inşa etmesi Türk denizciliğinin gelişimi açısından önem arz etmektedir.
Karadeniz ticaretine hâkim olmak isteyen Anadolu Selçuklu devleti devrin ticaret noktası Kırım'ı ele geçirmek için Emir Hüsâmeddin Çoban komutasında Suğdak şehrini ele geçirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri