Kıpçaklar Şamanizm inancına bağlıydılar.
Yapılan çalışmadan Anadolu'ya gelen Kıpçak-Kuman boylarının en kalabalık- larından birisinin Çortan boyu olduğu tespit edilmiştir. Çortan boyu Güney Sibir- ya'daki Altay'dan başlayarak Hakas, Kazak, Kırgız, Özbek, Macar, Romen, Gürcü- lerin içine de girmiş bu halkların etnik oluşumunda önemli rol oynamıştır.
Kıpçaklar ve atalarının yaşadığı tüm zamanlarda onların toprakları Altay'dan Tuna'ya, Ural dağlarından Karadeniz'e kadar uzanmaktaydı. Bu topraklar tarihte “Deşt-i Kıpçak” olarak adlandırılmaktadır.
Diğer göçebe Türkler'de olduğu gibi başlangıçta şamanist olan Kıpçaklar'ın bir kısmı zaman içerisinde Hıristiyanlığı benimseyerek özellikle Ortodoks kilisesine bağlanmışlar, bir kısmı da Kırım, Kafkaslar ve İdil Bulgarları ülkesinde görüldüğü gibi müslüman olmuşlardır.
Kuman-Kıpçaklar, Ortaçağ boyunca Türkistan'dan Karadeniz'in kuzeyindeki geniş düzlüklere göç eden son bozkır Türk boyudur. Farklı kaynaklarda çeşitli adlarla anılan Kuman-Kıpçaklar, Karadeniz'in kuzeyindeki bozkırlarda kabile ittifakı şeklinde yönetimlerini oluşturmuşlardır.
İlgili 18 soru bulundu
Kıpçakların merkezi Batı Sibirya idi. İrtiş ırmağının civarında, İşim ve Tobol nehirleri çevresinde yaşıyorlardı. Gumilev'e ve Grjimaylo'ya göre Hun çağında Kıpçakların uzak ataları olan Tinglingler Hunlara tabi olan kavimler arasındaydı. Göktürk döneminde Tingling'ler Töles/ T'ie-le adını aldılar.
Tarih. Kıpçaklar, tarih sahnesine 9-11. yüzyıllar arasında, İrtiş boylarında Kimeklerle iç içe çıkmışlardır. Bunlar daha 8-9. yüzyıl civarında Orta Asya'dan Urallara geçmiş ve burada üstünlük kurmuşlardır. Sonra onları Siriderya boylarında, Oğuzlarla yan yana ve Orta Asya'ya dağılmış hâlde görüyoruz.
Kıpçaklar diğer adıyla Kumanlar olarak bilinen eski Türk halklarından biridir. Kıpçakların dili kıpçakçadır ve üç kol halinde gelişim göstermişlerdir. Kıpçaklar Avrupa bozkırlarında bir devlet kurmamış değil daha çok kavmi esaslara göre yaşamışlardır. Kıpçakların ataları Mete Han döneminde Hun Birliğinde yer almıştır.
Rusya'da “Polovtsı”, Orta Avrupa'da “Kumanlar” ve Doğu'da “Kıpçaklar” olarak bilinen Türk kavminin adı, bin iki yüz seneden fazla bir zaman önce çeşitli dillerde yazılan eserlerde zikredilmeye başlamıştır[3].
Kuman-Kıpçaklar, 1223 yılında Moğollarla yaptıkları Kalka Meydan Muharebesine kadar Karadeniz'in kuzeyindeki bu bozkırlarda hakimiyetlerini sürdürmüşlerdir. Ancak Kalka savaşı ile başlayan Moğol istilâsı. Kumalıların bu bölgedeki varlıklarını tamamen ortadan kaldırmıştır.
Günümüzde Artvin, Yusufeli, Ardanuç, Murgul, Şavşat, Posof, Tortum, Narman, Uzundere ve Oltu Türkiye'de Kıpçak halk kültürünü yaşatan başlıca yerleşim yerleridir.
Moğollar arasındaki “Tatar” adı bir Moğol boyunu ve Moğolistan sahasındaki Türk-Moğol boylarını ifade etmekteyken Türk dünyasında, özel olarak Kıpçak bozkırlarında, ortaya çıkan “Tatar” adı ise Kıpçak Türklerini ifade etmektedir.
Kıpçakça, Eski Kıpçakça veya Batı Orta Türkçe; Orta Türkçe dönemine ait Deşt-i Kıpçak sahası ile Mısır ve Suriye'de 13. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar kullanılmış Türk dillerinin Kıpçak grubundan ölü dil.
Özbek ulusu ilk olarak Cengiz Han'ın torunu Şiban'ın soyundan gelen Ebü'l-Hayr Han'ın önderliğinde Deşt-i Kıpçak'taki çeşitli Türk boyları ve kabilelerinin Özbek/Şeybani Hanlığı etrafında örgütlenmesiyle oluşmuştur.
Kıpçakların bulundukları coğrafya dolayısıyla Moğollar ve Çin ile kaynaşma halinde olduğundan daha çekik gözlü olduğu bilgisini de ekleyelim.
Batı Göktürkler içinde yer alan Kıpçaklar, 11. yüzyılda Karadeniz'in kuzeyinde Kıpçak Hanlığı'nı kurdular (1098-1239). Kuzey Karadeniz'deki Deşt-i Kıpçak Türk boy birliğinin içinde yer alan önemli gruplardan bir grup olmuşlardır.
Orta Türkçenin kuzey-batı kolunu, Kuman-Kıpçak boylarına mensup Türklerin dili olan Kıpçak Türkçesi oluşturmaktadır (Akar 2017, 228). “Kıpçak Türkçesi bir taraftan 13-15. 1Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi 1.
Batıya en yakın olan gruptur. Macaristan, Romanya, Polonya, Çekoslovakya, Bulgaristan, Yunanistan ve Moldova topraklarını kapsamaktadır. İdil-Yayık Boyları Grubu: İdil ve Yayık nehirleri arasında kalan bölgeye göç eden Kıpçakların oluşturduğu gruptur.
hakimiyetine giren yerlerden biri de DeĢt-i Kıpçak‟tır. Günümüzde Rusya‟nın güneyindeki ve Ukrayna‟nın kuzeyindeki bozkırlardan oluĢan DeĢt-i Kıpçak, XIII. yüzyıla dek bir Türk boyu olan Kıpçaklarla birlikte anılmıĢtır.
Bu yeni kavimler birliği, Müslümanlarca Kıpçak adı altında; Bizans kaynak- larında Kuman; Latin kaynaklarında Koman veya Kuman; Rus kaynaklarında Polovtsi; Macar kaynaklarında Kunı (Kun-ok); Almanlarda Falonen, Phulagi, Valvi, Valowen, Valwen; Lehlerce Planci; Çeklerce Plawci³; Ermenilerce de Harteş olarak biliniyordu.
Boyun genel özelliği asi, atılgan, cesur, mert ve savaşçı olmalarıdır. Çepni kelimesi düşmanla savaşan, mert, yiğit, asi, cesur anlamında kullanılmıştır. Günümüzde Rumeli ve Anadolu'da yaşayan Oğuz/Türkmen boylarından biridir.
Deşt-i Kıpçak'ta geniş bir alana yayılan ve yaklaşık beş asır yaşayan Kıpçak Türkleri ve kendilerini Ermeni olarak adlandıran Gregoryanlar, Ermeni harfleriyle yazıya aktarılan Kıpçak Türkçesiyle, 16. ve 17. yüzyıllar arasında Kiev, Kamenets, Suçov, Şeret, Lvov, Lutsk ve Vladimir bölgelerinde bugün bilinen 112 eser ...
Eski Türkçe döneminin başlangıç aşaması Köktürkçedir. Köktürkçe, “Türk” adının tarihî kaynaklarda ilk olarak geçtiği, Türkçenin ilk yazılı kaynaklarının bulunduğu ve Türkçenin yapısını gerçek bilgilerle tespit edebildiğimiz ilk dönemdir.
Buna göre Türkiye'de yaşayan bütün Türk vatandaşlarının ana dili Türkçedir, yani Türkiye'de konuşulan kullanılan birçok dil vardır, fakat ana dil Türkçedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri