Soğumanın çok şiddetli olduğu yerlerde, havanın temas ettiği yüzeylerde buz kristalleri şeklinde oluşan yoğuşma ürünüdür.
Kırağı, havadaki su buharının 0 °C altındaki sıcaklıklarda sıvı hale geçmeden buza dönüşüp yeryüzünde çok soğuk yüzeyde birikmesiyle oluşur. Çiğ ve kırağı havadaki su buharının fazla olduğu durumlarda meydana gelir.
Hava sıcaklığının oluşan bu sirkülasyonlar sonucunda ise hava olayları oluşur. Rüzgâr, sis, gök gürültüsü, tayfun, nem, fırtına, kasırga, çiy, kırağı ve hortum karşılaştığımız hava olayları olarak gösterilebilir.
Havanın taşıyamadığı nem, sıfır derecenin altındaki soğuk hava nedeniyle, bitkilerin, toprağın veya araçların üzerinde buz kristallerine dönüşür. Buna kırağı denir.
G-Kırağılaşma
Kırağı, kırağılaşma olayı sonucu oluşur. Su ısınıca buharlaşır, buhar da soğuyunca tekrar su haline gelir.
İlgili 41 soru bulundu
Kısaca kırağı zeminler üzerindeki yoğunlaşmanın buz kristalleri şeklinde olmasıdır. Kırağının oluşabilmesi için de havanın açık ve durgun olması gerekir. Oluşum biçimi bakımından çiyden bir farkı yoktur. Meteorolojide yağış kategorisinde değerlendirilmez.
Kırağılaşma, biriktirme veya desüblimleşme, gazların katılara dönüşmesidir. Kırağılaşmanın tersine ise süblimleşme denir.
KIRAĞI NEDİR? Kırağı, atmosferik sinir tabakadaki hava partiküllerinin efektif buhar basıncının, yüzeyin sıcaklığına ait buz üstünde donmuş buhar basıncından daha alçak olması sonucu, havadaki su buharının soğuk yüzey ve/veya cisim üzerinde yoğuşarak katı feyze geçmesidir.
Katı halin oluşmasıyla birlikte, kırağı meydana gelir. Çiğin ile kırağı arasında büyük farklar bulunuyor. Kırağı havaların su buharına doyduğu aşamada ve hava sıcaklıklarının donma seviyesinin altına inmesiyle oluşur. Su buharları, buhar halindeyken sıvı hale geçmeden katı bir duruma gelir.
Gaz halindeki bir maddenin sıvı hal almadan direkt katı hale dönüşmesine kırağılaşma denir. Havadaki sıcaklığın aniden düşmesiyle su buharının donarak kırağıya dönüşmesi buna örnek olarak gösterilebilir. Kış mevsiminde otomobil camlarının kırağılaştığı görülmektedir.
Yatay görüş mesafesini 1 km.nin altına düşüren meteorolojik bir olaydır. Stratus bulutunun yerde veya yere yakın seviyede oluşması olarak da bilinir. Yerle temas eden hava içindeki subuharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelmiştir.
Kırağı, meteorolojide yağış kategorisinde değerlendirilmez. Soğumanın çok şiddetli olduğu yerlerde, havanın temas ettiği yüzeylerde buz kristalleri şeklinde oluşan yoğuşma ürünüdür. Türkiye'de bu olay kış mevsiminin başlarında görülür. Dolayısıyla Aralık, Ocak, Şubat aylarında sıklıkla gözlemlenir.
Su buharı, buhar halinden sıvı hale geçmeksizin direkt katı hale geçer. Kırağı, genelde çimen, ağaç gövdesi ve camlarda daha belirgin görülür. Eğer sıcaklık 0 derecenin hemen altında ve bulut damlacıkları büyük ve çoksa kırağı yerine parlak buz veya sır hasıl olur.
Kırağı, oluşması için hava sıcaklığının 0 santigrat derecenin altına düşmesine ihtiyaç duyduğundan ötürü özellikle kış mevsiminde görülmektedir.
Kırağı ne zaman düşer, sorusuna kışın sıfır derecenin altında düşer yanıtını veririz. Kırağı nasıl oluşur, sorusuna çiy yağmasıyla meydana gelir yanıtını veririz. Kırç ve kırağı farkı ise hava olayına oluşan buzun şekliyle ilgilidir deriz.
Sel, genellikle kuru olan araziyi sular altında bırakan bir su taşkını olayıdır.
Süblimleşme, katı maddelerin ısıtılınca, ara bir hâl olan sıvı hâle geçmeden doğrudan gaz hâle geçmesi. Süblimleşme endotermik faz değişimidir. Faz diyagramındaki üçlü noktanın altında gerçekleşir. Süblimleşme'nin tersine ise kırağılaşma denir.
Kırağı, kırağılaşma olayı sonucu oluşur. Su ısınınca buharlaşır, buhar da soğuyunca tekrar su haline gelir. Not: Sıcaklığı az olan madde ısı alarak erime, buharlaş- ma ve süblimleşme olayı gerçekleşir. Sıcaklığı fazla olan madde ısı vererek yoğuşma, donma, kırağılaşma olayı gerçekleşir.
Kısaca kırağı zeminler üzerindeki yoğunlaşmanın buz kristalleri şeklinde olmasıdır.
Cevap. Kırağı oluşumu sırasında madde ısı verir, ısı açığa çıkar. Yani olay ekzotermiktir.
Kırağı, atmosferik sinir tabakadaki hava partiküllerinin efektif buhar basıncının, yüzeyin sıcaklığına ait buz üstünde donmuş buhar basıncından daha alçak olması sonucu, havadaki su buharının soğuk yüzey ve/veya cisim üzerinde yoğuşarak katı duruma geçmesidir.
Dolu, hava olayları içerisinde yer alan yağış çeşitlerinden biridir.
Bir maddenin gaz fazından sıvı fazına geçmesine yoğuşma, yoğuşmanın meydana geldiği sıcaklığa ise yoğuşma sıcaklığı denir. Havaların soğuk olduğu zamanlarda camların buğulanması, buzluktan çıkarılan cam sürahinin üzerinde su damlacıklarının bulunması yoğuşmaya örnektir.
YOĞUŞMA=Gazın ısı vererek sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. KIRAĞILAŞMA=Gazın sıvı hale geçmeden ısı vererek katı bir hale gelmesine KIRAĞILAŞMA denir.
Gaz hâldeki su buharının ani sıcaklık değişiminin etkisiyle çevresine ısı verip sıvı hâle geçmeden direkt katı hâle geçmesine kırağılaşma, katı hâldeki maddenin ise çevreden ısı alıp sıvı hâle geçmeden direkt gaz hâle geçmesine de süblimleşme denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri