Hava sıcaklığının oluşan bu sirkülasyonlar sonucunda ise hava olayları oluşur. Rüzgâr, sis, gök gürültüsü, tayfun, nem, fırtına, kasırga, çiy, kırağı ve hortum karşılaştığımız hava olayları olarak gösterilebilir.
Kırağı, havadaki su buharının 0 °C altındaki sıcaklıklarda sıvı hale geçmeden buza dönüşüp yeryüzünde çok soğuk yüzeyde birikmesiyle oluşur. Çiğ ve kırağı havadaki su buharının fazla olduğu durumlarda meydana gelir.
Kısaca kırağı zeminler üzerindeki yoğunlaşmanın buz kristalleri şeklinde olmasıdır. Kırağının oluşabilmesi için de havanın açık ve durgun olması gerekir. Oluşum biçimi bakımından çiyden bir farkı yoktur. Meteorolojide yağış kategorisinde değerlendirilmez.
Dünya üzerindeki rüzgar, bulut, yağmur, kar, sis ve toz fırtınaları olağan hava olaylarıdır. Hortumlar, kasırgalar, tayfunlar ve kar fırtınaları gibi doğal afetler daha az görülen nadir olaylardır. Neredeyse tüm tanıdık hava olayları troposferde (atmosferin alt kısmı) oluşurr.
Hava şartlarına ve nem seviyesine bağlı olarak çiy olayı görülmektedir. Su damlacığı şeklinde çoğunlukla yaprakların, bitkilerin üzerinde görüldüğü için yağmur ile de karıştırılmaktadır. Çiy olayı tamamen havanın sıcaklığına bağlı olarak gerçekleşmektedir. Çiy olayı 0 derecenin altında görülmemektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Sel, genellikle kuru olan araziyi sular altında bırakan bir su taşkını olayıdır.
Dolu, hava olayları içerisinde yer alan yağış çeşitlerinden biridir.
Rüzgâr, sis, gök gürültüsü, tayfun, nem, fırtına, kasırga, çiy, kırağı ve hortum karşılaştığımız hava olayları olarak gösterilebilir.
Havada nem miktarına (su buharına) bağlı olarak gerçekleşen yağışlar ve hava hareketlerinden oluşan rüzgarlara hava olayları (meteoroloji olayları) denir.
Hava Durumu ve İklim
Hava durumu teriminden kastedilen; atmosferde meydana gelen meteorolojik olaylardır. Atmosferde hava olaylarının kısa bir süre içindeki durumunu tanımlamak için; soğuk, sıcak, yağmurlu hava şeklinde tanımlar kullanılabilir. Bütün bunlar havanın o anki halini belirler.
Sular buhar haldeyken, doğrudan olarak katı hale geçer. Katı halin oluşmasıyla birlikte, kırağı meydana gelir.
Şiddetli yağış-sel, fırtına, dolu, orman yangını, kar, çığ, yıldırım düşmesi, kuraklık, don, yüksek sıcaklık, heyelan, hortum, sis, şiddetli soğuk ve kum fırtınası gibi aşırı hava olayları, Türkiye'nin birçok bölgesinde hem can hem de mal kayıplarına yol açtı.
Atmosferde oluşan nem, yağış, rüzgar ve meteoroloji ile alakalı meydana gelen tüm olaylara hava olayı denir.
Oluşum biçimi bakımından çiyden bir farkı yoktur. Meteorolojide yağış kategorisinde değerlendirilmez. Soğumanın çok şiddetli olduğu yerlerde, havanın temas ettiği yüzeylerde buz kristalleri şeklinde oluşan yoğuşma ürünüdür.
Havanın taşıyamadığı nem, sıfır derecenin altındaki soğuk hava nedeniyle, bitkilerin, toprağın veya araçların üzerinde buz kristallerine dönüşür. Buna kırağı denir.
Sabah ve akşam saatlerinde güneş ışınları eğik geldiği için yeryüzü çok ısınmaz. Öğle saatlerinde güneş ışınları dik geldiği için sıcaklık artar. Hava sıcaklıklarındaki bu değişmeler hava olaylarını oluşturur. Rüzgar , tayfun , fırtına , kasırga ve hortum yaşantımızda karşılaştığımız hava olaylarındandır.
Hava Olayı: Havada meydana gelen yağış, rüzgâr, sıcaklık, sis, gök gürültüsü gibi olaylara denir.
Doğada gerçekleşen, yağmur, kar, dolu, sis ve rüzgâr gibi olaylara hava olayları deniliyor. Bunlar doğanın düzeninde olduğu kaçınılmazlar. Siz sadece bunların ne olduğunu, etkilerini ve korunma yollarını bilmeniz önemlidir.
Yer yüzeyini etkileyen ve atmosferde oluşan bütün hava olayları troposfer tabakasında meydana gelmekte, bazen stratosferin alt kısımlarında da bu tür olaylar oluşabilmektedir. Kuvvetli konvektif hava akımlarının görülmesi nedeniyle troposfer tabakası karışma bölgesi olarak da adlandırılmaktadır.
Hava Olayları
Dünyanın etrafını hava sarmıştır. Bunu aynı zamanda hava küre denir. %78 azot ve %21 oksijen ile beraber, %1 karbondioksitin yanı sıra su buharı ile beraber birçok farklı gaz üzerinden hava küre oluşmuştur. Havadaki sıcaklık farkından ve yine nem sebebiyle meydana gelen değişimleri hava olayları denir.
Şimdi hava olayları hakkında bilgiler alacağız ve tanımlamalar üzerinden neler olduğunu öğreneceğiz. İşte 4. sınıf sosyal bilgiler hava olayları konu anlatımı. Bir yıl içerisinde dört farklı mevsim bulunmaktadır. Bu mevsimler yaz, ilkbahar, kış, sonbahar olarak bilinmektedir.
Havada meydana gelen sıcaklık farkından ve havadaki nem (su buharı) kaynaklanan olaylara hava olayları denir. Hava olayları ve hava olaylarının canlılara ve çevreye etkilerini inceleyen bilim dalına meteoroloji, hava olayları uzmanına ise meteorolog denir.
Kar sıcaklık 0°C'nin altına düştüğünde, havadaki su buharının aniden soğuyarak katı hale geçmesi ve oluşan küçük buz kristallerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bir yağış türü. Küçük buz kristalleri havadaki küçük bir parçacığın, örneğin bir toz taneciğinin üzerinde birikir ve büyüdükçe yere doğru düşmeye başlar.
Yeryüzüne inen su damlacıklarının soğuk hava ile karşılaşarak buz toplarına dönüşmesiyle dolu oluşur. Su buharının buz kristalleri şeklinde yeryüzüne inmesiyle kar oluşur.
Sebebi kar erimeleri ile toprağın suya doygun hale gelmesidir. Heyelanların doğal nedenleri şunlardır: Yağmur sularının sızmasıyla toprağın suya doygun hale gelmesi. Karların ve buzulların erimesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri