Kredi Geç Ödeme Kanun Düzenlemesi Borçluya verilen 30 gün içerisinde kredi taksitlerinin ödenmesi talep edilir. Fakat banka prosedürlerine dahilinde borcun tümünün ödenmesi de talep edilebilir. Toplam 90 gün süre içinde kredi taksitlerinin ödenmesi gerekir.
Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği'nin 18'inci maddesi, kredi borcu yasal takip sürecine dair esaslar içerir. Bu maddeye göre birbirini takip eden iki taksidin ödenmemesi hâlinde bankanın tüketiciye 30 gün zaman tanıma ve borcun tamamını talep etme hakkı bulunur.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
Ekstre erteleme ile kredi kartı son dönem ekstre borcunun, en az asgari tutarının ödenmesi sonrasında kalan ertelenebilir borç tutarını işlem tarihinden itibaren aylık %3,66 faiz oranı üzerinden 3 aya kadar erteleyebilir; 12 aya kadar taksitlendirebilirsiniz.
Ödeme gecikmesi halinde kredi notunuz olumsuz etkilenir. Bu da gelecekteki kredi başvurularınızı zorlaştırabilir veya daha yüksek faiz oranlarıyla karşılaşmanıza neden olur. En ciddi durumlarda, hukuki yollara başvurulabilir ve icra süreci başlatılabilir.
İlgili 24 soru bulundu
İhbarnamede verilen süre sonunda ödeme yapılmaması durumunda (genellikle bu süre 30 gündür) yasal süreç başlatılır. Yasal süreç başlatılması ile kredi dosyası bankanın ilgili avukatı veya bazı bankalarda takip birimlerine aktarılır ve bu süreçten sonra banka ile değil, bu birim veya avukat ile muhatap olunur.
Yukarıda belirtmiş olduğumuz kredi ödemelerinden herhangi birinin son ödeme tarihi bir gün geciktirilse bile kredi notuna “geç ödeme” olarak yansır. Kredi notunda bir geç ödeme ise kredi notunu 200 puana kadar düşürebilir. Ayrıca bankaların son ödeme günü mesai bitiminde değil, saat 24'te (gece 12'de) sona erer.
Takvim yılı içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanıma kapatılır. Üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır. Kapatılan kredi kartının kullanıma açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekir.
Ertelemeli kredilerin vade ötelemesi, bankadan bankaya değişmekle birlikte genellikle 3 ay erteleme seçeneği yaygın olarak sunulur. Banka müşterisi, ödeme potansiyeline göre kendisine sunulan vade seçeneklerinden birisini seçer. Banka müşterisinin seçeceği herhangi bir günde kredi ödemesinin ilk taksidi ödenir.
Söz konusu Kredi borcu ödenmediği takdirde borcun kapatılması için Banka yasal takip süreci başlatabilecektir. Bu takip esnasında Müşteriye başvurmadan, Banka doğrudan kefil ve/veya kefillerden borcun kapatılması talep edebilir.
Kredi borçlarında yasal takip sürecinin başlayabilmesi için üst üste iki kredi vadesinin ödenmemiş olması gerekir. Bu durumun ardından borçlu tarafa 30 günlük ek bir süre tanınır. Bu süre sonunda da herhangi bir ödeme yapılmazsa kredi borcu yasal takip süreci başlar.
Yasal takip öncesindeki 90 günlük süreçte borca faiz işler mi? Evet. Bu süreçte gecikilen tutara temerrüt faizi işletilebilir. Temerrüt veya geç ödeme durumunda tüketiciden sözleşmede yer alan akdi faiz oranının yüzde otuz fazlasından daha yüksek bir oranda gecikme faizi tahsil edilemez.
Böyle bir durumda bankalar, müşterilerine süre tanır. Kredi borcu yaklaşık 90 gün boyunca ödenmediği takdirde kişilere ihtarname gönderilerek yasal takip süreci başlatılır. Aynı zamanda yasal takibe ek olarak, ödenmeyen süre için banka tarafından ana para üzerinden belirli bir oranda faiz uygulanır.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
Borç verdiğimiz bir kişi borcunu ödemiyorsa mahkemeye başvuru yapma hakkınız bulunmaktadır. Bununla birlikte İcra İflas Hukukunda düzenlenen icra takibi yoluyla da alacağınızı talep edebilirsiniz. Bunun için illaki elinizde bir belgenin bulunması gerekmez.
Bir takvim yılı içinde kredi kartı borcunun asgari tutarı üç kez ödenmezse kredi kartı nakit avans çekimine kapatılır. Üç dönem üst üste borç ödenmediğinde kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır.
Bankalar kredi borcunu ödeyemeyen kişilere karşı bu sınırlar içinde davranmak durumundadırlar. Yasalara göre borcunu 90 gün boyunca yani 3 ödeme ayı boyunca aksatan kişiler hakkında yasal takip başlatabilir.
Tüketici talebi doğrultusunda taksit ödemelerini erteleyebilir ya da banka onayıyla dondurabilir.
Üst üste iki kredi taksiti ödemesi yapılmaması durumunda inisiyatif tamamen bankanın elinde olsa bile yasal takip sürecinin başlaması için tüketicinin en az 90 gün süresi bulunmaktadır.
Eve haciz gelir mi? Kişi herhangi bir kuruma ya da bir bankaya borçlu olarak kalmışsa ve bu borcunu ödememişse evine ya da maaşına haciz gelir. Belirli bir süre içerisinde borç ödenmediği takdirde ilk olarak maaşa haciz işlemi uygulanır.
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez. Bu uygulama, 8 Ekim 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Riskli kredi notu kapsamında değerlendirilen; yani puanı 1 ila 699 arasında olan kişiler, bloke teminatlı kredi kartlarına başvuru yapabilir. Notu 700 puan ve üstünde yer alan banka müşterilerinin ise çalışma durumlarına ve gelir beyanlarına göre kredi kartı sahibi olmaları mümkün.
Kredi notu sıfır olan tüketiciler, düşük limitli kredi kartını maaş bankasından talep edebilir. Dilerseniz herhangi bir bankadan mevduat hesabı açtırarak tüm harcamalarınızı bu hesaptaki birikiminizden yapabilirsiniz. Hesabınıza düzenli para giriş çıkışı sağladığınız takdirde kredi notunuz oluşmaya başlayacaktır.
KKB puanı 0 ile 1099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en çok tereddütte kaldığı grup ise 1100-1499 arası puana sahip az riskli olarak görülen tüketicilerdir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri