Kredi sicil affı, karşılıksız çek, protesto edilmiş senet, zamanında ödenmemiş kredi kartı ve diğer kredi borçları nedeniyle kredi puanları düşen vatandaşlara sicili düzeltme şansı tanınıyor. Bu haktan, anapara ve taksit ödeme tarihi 1 Ekim 2022'den önce olan kişiler ve şirketler yararlanacak.
SİCİL AFFINDAN KİMLER YARARLANACAK? Sicil affı hakkından anapara ve taksit ödeme tarihi, 1 Ekim 2022 gününden önce olan vatandaşlar ile şirketler faydalanabilecek. Borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ödeyen kişilerin ya da yapılandıran vatandaşların, Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek.
Gerçek ve tüzel tüm kişilere ait, son ödeme tarihi (vadesi) 20 Mayıs 2021 tarihinden önce olan karşılıksız çek, bireysel ve ticari niteliğindeki kredi kartı ve kredi, protestolu senet borçlarını kapsamaktadır. 20 Mayıs 2021 tarihi sonrası borçlar bu düzenleme kapsamında değildir.
Son yapılan düzenlemeye göre sicil affı yasasından anapara ve taksit ödeme tarihi, 1 Ekim 2022'den önce olan kişiler ve şirketler yararlanacak. Borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar düzenli bir şekilde ödeyen ya da yapılandıran kişilerin Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kara liste kayıtları silinecek.
Buna göre bu borçları nedeniyle, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen kişilerin ve kredi müşterilerinin, borçlarının ödenmesi geciken kısmının 1 Haziran 2023'e kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, kara listeden çıkarılacaklar.
İlgili 16 soru bulundu
30 Haziran 2023 tarihine kadar ödenmemiş aidat ve buna bağlı işlemiş faiz borcu bulunan üyelerimizin anaparanın tamamını (tek seferde veya World, Bonus, Maximum kredi kartlarına 6 taksit halinde) ödemeleri halinde, faiz borçları silinecektir. Son başvuru tarihi 30 Haziran 2023'tür.
Kredi kartları için belirlenen zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ancak bu borcun zaman aşımı kapsamına dâhil olması için 10 yıl boyunca borca yönelik herhangi bir işlemin yapılmamış olması gerekir.
TBMM Başkanlığı'na AK Parti tarafından sunulan torba ekonomi teklifinde, "kara liste"ye düşenler için af getiriliyor. Düzenleme, anapara ve taksit ödemesi 1 Ekim 2022'den önce olan borçları kapsayacak. Borçların 1 Temmuz 2023'e kadar ödenmesi durumunda sicil kayıtları silinecek.
Kredi kartı borcunuzu, kart sahibi olduğunuz bankaya başvurarak erteleme şansına sahipsiniz. Erteleme yapmadan önce hesap ekstresinin kesilmediğinden emin olmanız gerekmektedir. Erteleme başvurusu için bankanın başvuru kabul ettiği kanalları tercih etmelisiniz.
Kredi Kayıt Bürosu Sicil Affı 2023
Findeks ® ® ® ® ® ® ® kredi notu güncelleme ve kanuni ® takip ibaresi kaldırma bireysel bankacılık ve sicil affı kanunu dahilinde 07.10.2022'de yürürlüğe giren kanun ile madde tarihli...
Kredi yapılandırması, borçluların ödeme güçlüğü çektikleri durumlarda borçlarını yeniden yapılandırmalarını ve ödemeleri kolaylaştırmalarını sağlayan bir yöntemdir. Kredi yapılandırması, borçluların borçlarını ödeme konusunda daha esnek bir yapıya sahip olmalarını sağlayarak finansal açıdan rahatlamalarını amaçlar.
Kredi ya da kredi kartı borcunuz varken finansmana ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu durumda bankalara başvurabilirsiniz ve gerekli şartları karşılıyorsanız banka size kredi kullandırır.
Sicil affından yararlanan tüketiciler almış oldukları kredilerden dolayı herhangi bir cezai işleme tabi tutulmuyor ve kredi sicilinin yenilenme süresini beklemeden yeniden kredi alabiliyor.
Çeşitli finans kuruluşları ve bankalar tarafından yapılan işlemlerde, kişilerin ödenmemiş kredi veya kredi kartı, karşılıksız işlem gören çek ya da protestolu senet borçlarının dikkate alınmamasına yönelik yapılan düzenlemeye sicil affı denir.
İcra takibi başlatıldığında borçluya icra dairesinden bir ödeme emri gönderilir. Bu ödeme emri gönderildikten sonra 10 gün içerisinde borçlunun kredi kartı borcunu bankaya ödemesi ya da yapılandırma sürecini başlatması gerekir.
İstihdamın artırılmasına yardımcı olacak, geçici işçilerin kadroya alınmasının yanı sıra Torba Yasa ile işsizlerin icra borçlarına da af getiriliyor.
Halk Bankası 12 ay geri ödemesiz 60 ay vadeli, 250 bin liraya kadar limitli deprem destek kredisi sağladı. Son alarak da depremden etkilenen illerde zarar gören esnaf ve sanatkara Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketince kullandırılan düşük faizli kredi borçlarının ödemesi ertelendi.
Ekstre erteleme ile kredi kartı son dönem ekstre borcunun, en az asgari tutarının ödenmesi sonrasında kalan ertelenebilir borç tutarını işlem tarihinden itibaren aylık %1,36 faiz oranı üzerinden 3 aya kadar erteleyebilir; 12 aya kadar taksitlendirebilirsiniz.
Gerçek kişiler ile KOBİ sınırına kadar olan ticari işletmelere kullandırmış olduğumuz kredi borçlarını/taksitlerini, tüm kredi kartı borçlarını ve gayrinakdi kredi komisyonlarını talebe bağlı olmaksızın 31.08.2023 tarihine kadar 6 ay süre ile faizsiz olarak erteliyoruz.
90 gün boyunca ödemediğiniz borcunuz hakkında yasal takip başlar. Daha sonra Merkez Bankası tarafından kara listeye alınırsınız. Tutulan kayıt, borç ödendikten yaklaşık 5 yıl sonra silinir.
Şurada Paylaş! SİCİL AFFI KİMLERİ KAPSIYOR? Sicil affı ile karşılıksız çek, protesto edilmiş senet, zamanında ödenmemiş kredi kartı ve diğer kredi borçları sebebiyle kredi puanları düşen kişilere sicili düzeltme şansı tanınacak.
Mevcut kredi, kredi kartı, çek ya da senet ödemelerinizin üst üste yapılmaması durumunda isminiz Merkez Bankası veritabanındaki listeye eklenir. Bu listeden adınızın çıkması için ise, mevcut borcunuzu tamamen ödemeniz gerekir. Borcunuzu tamamen ödedikten sonra da 5 yıl süreyle adınız bu listede tutulur.
Kredi kartlarının zaman aşımı 10 yıldır ancak bunun bazı şartları da vardır. Bunların başında kredi kartı borcunuza 10 yıl boyunca banka tarafından hiçbir işlem yapılmaması gerekir. Eğer 10 yıl içinde banka avukatı size karşı icra işlemini başlatır ise 10 yıllık süre sıfırlanmış olur.
Ödemesi zamanında yapılmayan ve yasal takip süreci başlatılan kredi kartına haciz gelebilir. Diğer bir deyişle kredi kartı borcu ödenmezse borçlunun banka hesaplarına, taşınmazlarına ve evine icra gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri