Varlık Yönetim Şirketleri ve Kredi Kartı Borçları Tahsili gecikmiş borç, 90 gün içerisinde ödemediğiniz borçlarınızı ifade eder. Bu 90 günlük süreçte banka sözlü veya yazılı olarak ulaşıp borcunuzu ödemenizi talep eder ve yasal takip başlatır.
Takvim yılı içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanıma kapatılır. Üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır.
30 gün gecikme.
Aynı dönem içerisinde kredi kartına 3 sefer asgari tutar ödemesi yapılmadığı taktirde kart nakit çekime kapatılır. Ve bu durum, Kredi Kayıt Bürosu (KKB)'na bildirilir, kredi kartı 30 gün gecikmeli gruba girmiş olur.
Ödeme gecikmesi Kredi Kayıt Bürosuna ulaştırılır ve geç ödeme bilgisi tüm finansal kurumlar tarafından ulaşılır hale gelir. Çoğu zaman ilk iki taksidin ödenmemesi halinde, kayıtlı adrese ihbarname ulaştırılır. İhbarnamede yazan süre bitiminde ödeme yapılmaması halinde (çoğunlukla bu süre 30 gündür) yasal süreç başlar.
Kredi kartı borcunun 3 dönem üst üste ödenmemesi halinde son ödeme tarihinin üzerine 7 gün daha ilave süre eklenir. Bu sürenin sonunda müşteriye tanınan haklar sona ermiş sayılır. Banka, gelirinize veya mal varlığınıza el koymak için yasal süreci başlatır.
İlgili 42 soru bulundu
Varlık Yönetim Şirketleri ve Kredi Kartı Borçları
Tahsili gecikmiş borç, 90 gün içerisinde ödemediğiniz borçlarınızı ifade eder. Bu 90 günlük süreçte banka sözlü veya yazılı olarak ulaşıp borcunuzu ödemenizi talep eder ve yasal takip başlatır.
Borç ödemesindeki gecikmeler kredi notunu düşürüyor
Orandan da anlaşılacağı üzere en önemli etken ödeme alışkanlığı. Ödemelerin gününde ve düzenli yapılması kredi notunu yükseltiyor. Borçların geri ödenmesinin gecikmesi ya da temerrüde düşmesi kredi notunu düşürüyor.
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Bankalar, ödemelerin gecikmesi halinde bunu gecikme faizi olarak yansıtır. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi kullanılırken sunulan faiz oranının en yüksek %30 fazlası kadar olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması durumunda aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olacaktır.
Tüketicinin borcunu ödememesi halinde ise kredi veren, tüketiciyi temerrüde düşürebilecek olup aynı zamanda sözleşmeden doğan aynen ifa ve temerrüt (gecikme) faizi talep edebilecektir.
Kredi kartınızın borcunun son ödeme tarihi geçtiği takdirde, ödemediğiniz her gün için gecikme ve akdi faiz ödersiniz. Söz konusu faiz günlük olarak hesaplandığından dolayı 1 günlük gecikmeler için de geçerlidir. Bu nedenle bir gün geç ödediğinizde, bir günlük gecikme ve akdi faiz ödemiş olursunuz.
Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği'nin 18'inci maddesi, kredi borcu yasal takip sürecine dair esaslar içerir. Bu maddeye göre birbirini takip eden iki taksidin ödenmemesi hâlinde bankanın tüketiciye 30 gün zaman tanıma ve borcun tamamını talep etme hakkı bulunur.
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,11 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır. Kredi kartı gecikme faizi, genellikle aylık olarak hesaplanır ve önceki dönemde ödenmeyen bakiyenin üzerine uygulanır.
Eğer kredi kartınızın son ödeme tarihini 30 güne kadar geçirdiyseniz bu gecikme, kredi notunuzu hemen düşürmez ve sıradan gecikmeler olarak işlenir. Kredi kartınızın son ödeme tarihini 30 gün geçirdiğiniz takdirde idari takip süreci başlatılır. Bu süreçte kredi notunuz düşer fakat hala kara listeye alınmazsınız.
İlk günden itibaren kredi kartına gecikme faizi de işlemeye başlar. 60 günden sonra artık KKB notunuzu ciddi oranda etkileyecek bir süreç başlar. Belki de birkaç yıl düzelmeyecek bir döneme girmiş olursunuz. Ödeme yapsanız bile artık diğer bankaların da görebileceği, sakıncalı müşteriler listesine girmiş olursunuz.
Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarı hesaplanır. Ödenen borç tutarı, asgari ödeme tutarından çıkartılır. Asgari ödeme tutarının altında bir ödeme yapılmışsa, ödenmeyen kısma %3,11 gecikme faizi uygulanır. Asgari ödeme tutarının dışında kalan dönem borcuna %2,81 akdi faiz oranı uygulanır.
Bankalar, ödemelerinizin gecikmesi halinde size bunu gecikme faizi olarak yansıtacaktır. Gecikme faizi ise yasal olarak krediyi kullanmış olduğunuz faiz oranının en fazla %30 fazlası olabiliyor. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanmanız durumda, aylık gecikme faiziniz en fazla %1,30 olacaktır.
En önemlisi ise bütün bankalardaki kredili hesaplarınızın durumunu da tek bir ekran üzerinde görebilirsiniz. Gerekli takipleri yaparak kredi notunuzun durumunu öğrenebilirsiniz. Kredi notunun bir günlük ödeme gecikmelerinde dahi düşebileceğini asla unutmamalısınız.
Kartınızla yaptığınız nakit çekim ve nakit kullanımı niteliğindeki işlemler için işlem tarihinden itibaren ödendiği tarihe kadar aylık akdi faiz oranı işletilir. Nakit avans işlemine son ödeme tarihine kadar ödeme yapılmadığı takdirde anapara üzerinden günlük mevcut nakit faizi işler.
Ekstre erteleme ile kredi kartı son dönem ekstre borcunun, en az asgari tutarının ödenmesi sonrasında kalan ertelenebilir borç tutarını işlem tarihinden itibaren aylık %2,81 faiz oranı üzerinden 3 aya kadar erteleyebilir; 12 aya kadar taksitlendirebilirsiniz.
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez. Bu uygulama, 8 Ekim 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Bankaya borcunuzu ödemek istediğinizi fakat zor bir dönemde olduğunuzu, bu sebeple ödeme süresini uzatmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Bu şekilde borç transferi yapan bankalarla görüşebilirsiniz ya da borcunuz olan bankaya kredi kartı borcu yapılandırma işlemi için başvurabilirsiniz.
Kart borcunu ödemediğin zaman ilk karşılaşacağın durum gecikme faizidir. Sürecin devam etmesi halinde kredi kartı yasal takip süreci, kartının kullanıma kapatılması ve haciz işlemleri gibi olumsuz durumlarla karşılaşırsın. Kredi kartlarını doğru kullandığında alışverişleri çok daha avantajlı hale getirebilirsin.
Son ödeme tarihi ise kartın kesilen borcunun ödenmesi gereken son gündür. Kredi kartının son ödeme günü, hesap kesim tarihinden 10 gün sonrasıdır. Yani hesap kesildikten sonra, 10 gün içerisinde bu hesabın ödenmesi gerekir. Aksi halde borcun üzerine faiz işletilir.
Kredi notu sıfır olan tüketiciler, düşük limitli kredi kartını maaş bankasından talep edebilir. Dilerseniz herhangi bir bankadan mevduat hesabı açtırarak tüm harcamalarınızı bu hesaptaki birikiminizden yapabilirsiniz. Hesabınıza düzenli para giriş çıkışı sağladığınız takdirde kredi notunuz oluşmaya başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri