Kredi kartları limitleri, ilgili kanun ve yönetmelikler ile belirtilmiştir. Yönetmeliğe göre sahip olabileceğiniz toplam kart limiti; ilk yıl için aylık gelirinizin 2 katından, sonraki yıllarda ise 4 katından fazla olamaz.
İlgili yönetmelikte, ilk defa kredi kartı sahibi olacak kişiler için kullanılmaya başlanılan ilk yıl kredi kartları toplam limiti aylık net belgeli gelirin en fazla 2 katı, takip eden yıllarda ve daha önce kredi kartı sahibi olan kişiler için ise aylık net belgeli gelirlerinin en fazla 4 katı olabiliyor.
Limiti 25.000 TL altında olan kredi kartları için %20, limiti 25.000 TL üzerinde olan kartlar için de %40 olarak belirlenmiştir..
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kredi kartları limitlerine ve asgari ücretlerine yeni düzenlemeler getiriyor. Buna göre 15 bin TL limite kadar olan kredi kartlarında asgari ödeme yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkıyor. Geliri 1000 TL olanların kredi kartı limiti de 1000 TL ile sınırlandırılacak.
İşte detaylar... Kredi kartı kullanımıyla ilgili olarak, ilk yıl için toplam belgelenebilir gelirinizin en fazla 2 katı kadar kredi limitiniz olabilir. Ancak, ikinci yıl ve sonrası için toplam belgelenebilir geliriniz en fazla 4 katı kadar kredi limiti oluşturabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Kredi Kartı Limiti Nasıl Belirlenir? İlgili mevzuat gereği kredi kartlarının toplam limiti, aylık belgelenebilir gelirin ilk defa kredi kartı sahibi olacaklar için ilk yıl 2 katı, takip eden yıllarda ve daha önce kredi kartı sahibi olan kişi için en fazla 4 katı olabilir.
“(3) İlk defa kredi kartı sahibi olacak bir gerçek kişinin tüm kart çıkaran kuruluşlardan temin ettiği kredi kartları için tanınacak toplam kredi kartı limiti, ilk yıl için, ilgilinin aylık ortalama net gelirinin iki katını, ikinci ve sonraki yıllar için ise dört katını aşamaz.
Kredi kartı limiti belirlenirken yapılan hesaplamalar son düzenlemeler doğrultusunda şu şekildedir: Bireye verilecek kredi kartının limiti ilk yıl için gelirinin maksimum iki katı, ilk yıldan sonra ise gelirinin maksimum dört katı olacak şekilde hesaplanır.
En Yüksek Kredi Kartı Limiti Veren Banka Hangisi? Akbank, Garanti BBVA ve QNB Finansbank kredi kartı limiti yüksek bankalardır.
Kredi kartında uygulandığı gibi kredi miktarı da bu şekilde uygulamalar mevcuttur. Bankalar tarafından kredi miktarının belirlenmesi ise yine maaş ile doğru orantılıdır. Yani aylık aldığınız maaş arttıkça kullanabileceğiniz kredi tutarı artar. Bunun ölçülmesi ise maaşınızın 3/2'si olarak yapılmaktadır.
Kredi kartı limitini artırmak için aylık kayıtlı gelir hesaplanır ve aylık gelirin 4 katı üzerinden limit artırımı gerçekleştirilir. Yani bu mevzuat haricinde bir kredi kartı limit yükseltme işlemi yapamıyorsunuz. Her şey gelirinize bağlı.
Kredi Kartının Sadece Asgarisini Ödersem Ne Olur? Kredi kartı borcunuzu hiç ödememeniz hâlinde borcunuza gecikme faizi uygulanır. Sadece asgarisini ödemeniz halinde ise akdi faiz uygulanır.
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez. Bu uygulama, 8 Ekim 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Limitlerinizin yüksek olması sizin ödeme gücünüzün de yüksek olduğu izlenimi yaratır. Ancak dikkat etmeniz gereken bir şey var; artan limitler karşısında kendinizi kaybedip gereksiz yere o limitleri kullanmayın. Unutmayın limit doluluk oranının yüksek olması kredi notunuzu olumsuz etkiler.
Merkez Bankası'nın açıklamasına göre hangi banka olursa olsun vatandaşlar kredi kartlarından en fazla 15.000 TL nakit çekim yapabilecek. Bunun üzerindeki çekimlere kısıtlama uygulanacak.
Kart limiti 20.000 TL ve dönem borcu 4.600 TL olan bir kredi kartının aylık asgari ödeme tutarı ekstrenin %20'sidir. Buna bu kart ekstresinin 4600 x 0,20 = 920TL'si asgari ödeme tutarıdır. Tam tutarlarla hesaplama yapmak için yukarıdaki hesaplama modülü kullanılmalıdır.
O zaman kartın kendisi de siyahtı. Şimdilerde ise kartın renginin siyah olması önemli değil, sunduğu ayrıcalıklar önemli. Dünyada bilinen en meşhur Black Card ise şüphesiz American Express'in Centurion Card'ı. Bu kart için yıllık en az 5 milyon dolar geliriniz olması gerekiyor.
Limiti aşan kullanımlar yalnızca ekstra ödemeler olarak geri dönmez, bankacılık geçmişinizi de etkiler. Kredi kartı limit aşımı, biriken kredi kartı borçları, kredi notunuzu olumsuz etkileyerek kredi başvurusu yaptığınız durumda sıkıntılar yaşamanıza neden olabilir.
Alıntıdır: Limitsiz kredi kartlarının temin edilebilmesi için bankalar ile anlaşması olan ve bankada nakit yatırımı olan kişiler tercih edilmektedir. Banka hesabında sık sık para transferi gerçekleştiren iş yeri sahipleri de limitsiz kredi kartlarından yararlanabilirler.
Artan gelirinizle birlikte, kredi kartı limitiniz de otomatik olarak artar. Kredi Kartı Limiti Arttırmanın Yolları Nelerdir?
Kredi limiti, bir müşterinin çalıştığı finansal kuruluştan alabileceği azami kredi miktarını ifade eden bir üst sınırdır. Krediyi müşteriye sunan bankalar ve finansal kuruluşlar, müşterilerinin her biri için farklı müşteri limitleri tanımlarlar.
Kredi Notunu Etkileyen Faktörler
Kredi kartı limiti ve dönemsel kart borcundan bağımsız olarak kredi kartının ödeme düzeni, kredi notuna da yansır. İhtiyaç kredisi gibi daha yüksek taksitlere sahip krediler de aynı şekilde değerlendirilir.
Sabit bir aylık geliri olmayan kişilere bankalar, ilgili mevzuat sebebiyle belirli limitlerde kredi kartı verebiliyor. Kredi kartı başvurusunda bulunan ve herhangi bir işte çalışmayan öğrenciler de bu kapsamda değerlendiriliyor.
Kredi Kartı Limiti Sorgulama
ATM'lerden: Kartınız ile bankanın ATM'sinden kart işlemleri menüsü yoluyla limitinizi görebilirsiniz. Telefon bankacılığından: Bankanın çağrı merkezini arayarak limit bilgilerinizi öğrenebilirsiniz.
sorusuna cevap arıyor. Birçok kişinin aradığı bu sorunun cevabı ise hayır, çekilemiyor. Bankalardan nakit avans olarak çekilen para, Merkez Bankası'nın verdiği karar sonrası iptal oldu. Artık kredi kartıyla nakit çekilemiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri