Bu dönemlere kritik dönem denir. Araştırmalar, insanın en yüksek öğrenme potansiyeline, 0–5 yaş arasında sahip olduğunu göstermektedir. BLOOM'a göre; insanın bilişsel gelişiminin % 50'si, 4 yaşına kadar tamamlanmıştır.
Bu yaş aralığında sağlıklı bir tuvalet eğitim süreci yürütülmezse ilerleyen yıllarda çocuğun bu beceriyi kazanması ve sürdürmesi zorlaşacaktır. Dil gelişimi için kritik dönem 0-3.5 yaş aralığıdır. Çocuklar bu zaman aralığında çevresel olarak çeşitli seslere ve konuşulan dile maruz kalırlar.
Çocuğun dil gelişiminde konuşma öncesi dönem 5 dönemde ele alınır. Bunlar; Ses ve sözcük dönemi (9-12 ay) Tek sözcük dönemi (12-18 ay)
Genel olarak doğumdan sonraki ilk 2 yıl bebeklik, 3-6 yaş ilk çocukluk (oyun), ilkokul yıllarını kapsayan 7-11 yaş ikinci çocukluk , 12-18 yaş ergenlik dönemi olarak kabul edilir.
ORTA VE GEÇ ÇOCUKLUKTA BEDENSEL GELİŞİM (6-12 yaş) Biyolojik, bilişsel ve toplumsal-duygusal süreçlerin birbiriyle etkileşimleri ile insanın doğum öncesinden ölüme kadar uzanan yaşam dönemlerini meydana gelir. Çocukluk dönemi doğumdan itibaren 11-12 yaşına kadar süren zamanı kapsar. olarak kabul edilir.
İlgili 40 soru bulundu
İkinci Çocukluk-İlkokul Dönemi (7-11 yaş)
Bu yıllar çocuğun aile ortamından çıkıp, dış dünya ile daha iç içe olduğu bir dönemdir. Okul yılları olarak adlandırılan bu dönemde fiziksel, motor, bilişsel ve sosyal becerilerin artması, çocukların daha da bağımsız olmalarını sağlar.
6-11 yaş dönemine aynı zamanda son çocukluk dönemi de deniliyor.
10 yaş hangi dönem? 7-11 yaş aralığı, ikinci çocukluk dönemi olarak adlandırılmaktadır.
Şema Öncesi Dönem: 4- 7 yaşları arasında gözlemlenmektedir. Şematik Dönem: 7-9 yaşları arasında (ilkokulun başlama dönemi) gözlemlenmektedir. Gerçekçilik Dönemi: 9-12 yaşlarında gözlemlenmektedir. Görünürde Doğalcılık Dönemi: 12-14 yaşlarında gözlemlenir.
Kritik Dönem
Bireyin belli davranışları kazanabilmesi için belli dönemlere ihtiyaç vardır. Bu davranışlar belli dönemlerde kazanılmadığı zaman, başka dönemlerde kazanılamaz veya zor kazanılır. Bireyin belli davranışları, belli dönemlerde kazanabilmesine kritik dönem denir.
Agulama denilen bu dönemi tekrarlayan heceleme dönemi izler. “Ma Ma”, “Da Da”, “Ba Ba” gibi sesler yaşamın ilk yılında ortalama olarak 7-10 ay arasında sıkça duyulmaktadır.
Mırıldanma (Babbling) Dönemi (3-6 Aylar Arası)
Ses oyunu (Vocal play) ya da “agulama” olarak da bilinen bu dönemde bebek “b, m, p” gibi dudak seslerini çıkarmaya başlar, sesli ve sessiz harfler içeren tek heceler üretir. Sesli oyun gığıldamadan farklı olarak temelde sosyal etkileşime yanıt şeklinde değildir.
Gelişimde kritik dönemler vardır.
Okul öncesi dönem, zihinsel gelişim ve dil gelişimi için kritik dönemdir.
Orta Ergenlik (14-17 yaş)
Orta ergenlik dönemi, ergenin yaşadığı bu değişime yavaş yavaş alışmaya başladığı bir dönemdir. Gittikçe artan cinsel dürtülerini ve öfkesini kontrol etme yöntemlerini keşfetmeye başlar.
Ergenliğin Orta Döneminin Ayırtedici Özellikleri
Erkeklerde 15-16-17 yaşlar, kızlarda 14-15-16 yaşları kapsar. Erkeklerde testosteron, kızlarda östrojen salgısında önemli artış görülür. Kıllanma, sivilcelerde artış görülür.
Ergenlik, adolesans veya puberte, insanlarda meydana gelen, çocukluk çağı ile yetişkinlik çağı arasındaki geçiş dönemidir.
6-9 yaş dönemi çocuğunuzun formal eğitime başladığı ilk yıllar içerisinde yer almaktadır. Bu döneme özgü özellikler ve bu özellikler çerçevesindeki önerilerimiz aşağıda verilmiştir: Kaba motor becerileri, ince motor becerilerine göre daha gelişmiştir. Bu dönemde daha fazla hareket etme ihtiyacı göstermesi normaldir.
10 yaşındaki çocuklar soyut kavramları daha iyi algılamaya ve kavramaya başlarlar. Anlatılan şeyleri, söylenen yönergeleri daha kolaylıkla anladıkları görülür. Artık her şeyi olduğu gibi kabul etmek yerine mantık süzgecinden geçirme becerileri gelişmektedir.
· 8-9 yaş grubu çocukları çok gelişmiş bir hayal gücüne sahiptirler. · Gerilimini; ayağını yere vurmak, kendi kendisiyle alay etmek gibi yollarla boşaltmaya çalışırlar. · Çocuk bu dönemde oldukça bağımsız bir hale gelmiştir. Kendine güvenir ve kendi kendini eleştirir. · Şakadan çok hoşlanırlar, ansızın gülerler.
İlk Çocuklukta Gelişim (2-6 Yaş: Okul Öncesi Dönem)
Fallik dönem (fallus dönemi; cinsel organ dönemi), psikoseksüel gelişim evrelerinin üçüncüsüdür. 3.yaşın sonundan 6. ya da 7. yılın sonuna dek sürecek olan bu evrede, çocuklar cinsel organlarına, cinsel farklılıklara ve onların anlamlarına yönelir.
Soyut İşlemler Dönemi (11 yaş ve üzeri)
Piaget'in zihinsel gelişimin son dönemi olarak nitelendirdiği bu aşama 11 yaşlarından sonradır. Ergenlik döneminin başlangıcından itibaren çocukların düşünme biçimleri, yetişkinlere benzer hale gelir. Bu dönemde artık soyut düşünme başlar.
Birincisi 7-8 ve 11-12 yaşları arasında yer alan "somut işlemler" dönemidir. Bu işlemler somut alanla sınırlı sistemlere temel oluştururlar. İkincisi 11-12 yaşlarından itibaren gelişen "soyut işlemler" dönemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri