Franz Kafka, Max Jacob gibi yazarlar dünya edebiyatında küçürek hikâyenin akla gelen ilk yazarlarıdır. Türk edebiyatında ise Ferit Edgü, Necati Tosuner, Tarık Günersel, Hulki Aktunç, Haydar Ergülen, Rasim Özdenören, Ayfer Tunç gibi yazarlar küçürek hikâyenin öne çıkan yazarlarıdır.
Küçürek öykünün dünya edebiyatında önde gelen isimleri Julio Cortázar, Dino Buzzati, Franz Kafka, Eduardo Galeano, Max Jacob iken Türk edebiyatında küçürek öykü denildiğinde Ferit Edgü, Sevim Burak, Necati Tosuner, Refik Algan, Hulki Aktunç, Hürriyet Yaşar, Taner Karakoç, Cemal Şakar, Mehmet Harmancı ve Haydar Ergülen ...
Küçürek Hikâye Nedir? En kısa anlamıyla Küçürek Hikâyeler; yazarlar tarafından düşünülen kurgunun en kısa ve net şekilde aktarıldığı edebi üründür. Hikâyelerin alt dalı da denilebilir. Bu hikâyeler kısa olmaları sayesinde, özellikle davranış değiştirme ve doğru düşünceleri aşılama konusunda fayda sağlamaktadır.
Mustafa Kutlu, 1970'li yılların ardından Türk hikâyesinin öncü kalemlerinden biri olmuştur. Kutlu, günümüze kadar yazdığı hikâyelerinde, kullandığı dil, üslup, işlediği konular itibariyle kendine ait bir hikâye dünyası oluşturmayı başarmıştır.
Dünya genelinde daha çok minimal öykü olarak bilinen küçürek hikayelerde temel amaç okuru şaşırtmaktır. Bu nedenle birçok yazar farklı kurgu teknikleri kullanarak küçürek hikayeler kaleme almıştır.
İlgili 33 soru bulundu
Minimal hikâye (küçürek öykü), okurundan yaratıcılık bekleyen bir tarzdır, Kurgulanışı ve sunuluşu bakımından da okurun yaratıcı imgelemini harekete geçirici özelliklere sahiptir. Bu metinlerde her sözcük; ses, anlam ve çağrışım değeriyle başlı başına önemlidir.
Bu hikaye türünde olaylar kısa olarak anlatılmaktadır. Hikayelerde olduğu gibi olay örgüsü uzun ve detaylı bir şekilde anlatılmamaktadır. Kısa anlatımı ile daha akılda kalıcı ve etkileyici olmaktadır. Kısa anlatımların olması çocukların kitaplarında daha etkili olmaktadır.
postmodernizmin, küçürek öykü üzerinde nasıl bir tesire mazhar olduğunu gösteren eserleri bulmaktı.
Küçürek öykü, dünya edebiyatında yaygın bir tür hâline gelmiş, özellikle kuramsal açıdan araştırmalara konu edilmiştir. Türk edebiyatında 1980'li yıllardan itibaren kendini gösterdiği bilinmektedir.
Modern dünyayı çok iyi tanıyan, Modern Türk Edebiyatına kendine has yöntem ve üslubu ile yeni bir hikâyecilik anlayışı getiren Mustafa Kutlu; İslam'ın tasavvuf anlayışını benimsemiş, tasavvuf tarihine de ilmine de vâkıf bir yazardır.
Küçürek hikâyeler, az sayıdaki kelimeyle yoğun anlamlar aktarma gücüne sahip olan sanatsal iletişim araçlarıdır. Küçürek hikâyenin üç önemli belirleyici özelliği vardır: Kısalık, yoğunluk ve birlik. Bu tür hikâyede anlam yoğunluğu, doku zenginliği ve biçim sıklığı dikkat çeker.
Bu gün iki yüz elli ile beş yüz sözcük arasındaki metinleri pek çok edebiyat eleştirmeni kısa öykü olarak adlandırma eğiliminde. Ama bu kadarını bile fazla bulanlar var. Kimileri ise küçürek öykü adıyla üst sınırı 100, alt sınırı ise 15-30 sözcükle sınırlamaktadır (Korkmaz 2011b: 14).
Küçürek Hikâye
Kahramanın daha çok kendi ruh hâli ve hayal dünyasını yansıttığı hikâyelerdir. Öykünün bir alt türüdür.Minimal öykü olarak da adlandırılır. Ağır basan öge olaydır Olay ögesi ikinci plandadır. Olaylar kahraman anlatıcı bakış açısıyla verilir.
Küçürek Hikaye / 12.Sınıf Edebiyat Hikaye Ünitesi / Deniz Hoca +PDF📝 - YouTube.
Kısa bir anlatıdan bir öykü oluşturma çabası olan küçürek öykü, mesaj, öğüt, eğiticilik gibi didaktik gayelerin dışında bir anlatıma sahiptir. Küçürek öykü, okuyucuyu şaşırtmak, öykünün başını ve sonunu okuyucuya bırakmak, küçük ve sıradan duyguları etkileyici bir tarzda anlatmak özellikleriyle öne çıkar.
Küçürek öykünün oluşması, varlığı, mahiyeti, işlevi felsefesinde yatar, küçürek öykü kendi felsefesinin bir görüntüsüdür. İnsanlığın bu felsefesi önceki yüzyıllarda özelikle Osmanlı sahası ve etkileşim halinde olduğu özellikle Arap, İran ve Hint edebiyatlarında da görülür.
Çok kısa öyküler, kısa kısa öykü ya da küçürek öykü, uzunluğu oldukça kısa olan bir yazım türüdür. Bu türün genel bir tanımı yoktur. Bazı kaynaklar bu tür öykülerin uzunluğunun üç yüz kelime kadar kısa olabileceğini belirtir. Bin kelime kadar uzun öyküleri de bu kategoriye sokanlar vardır.
Mavi Kuş Mavi Kuş kitabı, 2011 yılında Dergah Yayınları tarafından okurları ile buluşturulmuştur. Kitap türü olarak Edebiyat Hikaye (öykü) türünde içeriktir. Her yapıtında olduğu gibi Mustafa Kutlu “Mavi Kuş” kitabında yine insanların yaşadıklarıyla ilgili içeriklere değinmiştir.
Türk edebiyatında geleneğe yönelen, gelenekten ilham alarak kendine özgü hikâyeler oluşturan Mustafa Kutlu, postmodernist edebiyatın temsilcisi olmamak- la birlikte, bu edebiyatın tekniklerini hikâyelerinde kullanan bir yazardır.
Mustafa Kutlu (d. 6 Mart 1945 veya 1947, Erzincan), Türk yazar. Hikâye ve denemeleriyle tanınır.
Üniversite bitirme tezi olan bu çalışmanın ardından 1970'te yazarın ilk hikâye kitabı Ortadaki Adam neşredilmiştir. 1972'de Sabahattin Ali üzerine biyografik bir çalışma yayımlayan Kutlu'nun ikinci hikâye kitabı Gönül İşi ise 1974 yılında basılmıştır. Kutlu'nun ilk hikâyelerinde, romantik bir Anadoluculuk göze çarpar.
Mustafa Kutlu, sadece hikaye türünde eserler vermiştir. Yazdığı hikayelerde genellikle Anadolu insanının acılarını, cahil ve perişan halk gibi konuları ele almıştır. İslam inancı çok yüksek bir yazar olduğu için, hikayelerinde din ve yozlaşmayı anlatmaya çalışmıştır.
Son derece velûd ve mümbit bir yazar olan Kutlu, hikâyelerinde sembolik bir dil kullanarak çoklu anlam katmanları oluşturmuştur. O, Türk toplumunun yaşadığı değişim ve dönüşüm sürecini kendine temel mesele edinmiştir. Bu bağlamda eserlerinde köy-kent ikilemini ve göç olgusunu irdelemiştir.
Mustafa Kutlu; ben-anlatıcı ağzından yazdığı Uzun Hikâye'de, adı Sosyalist Ali'ye çıkan kahramanı ve onun oğlunun başından geçen olayları merkeze koyarak, bir devrin panoramasını bütün canlılığı ve samimiyetiyle çizer.
Abstract. Mustafa Kutlu modern Türk öyküsünün önde gelen isimlerinden biridir. Oldukça üretken bir kaleme sahip olan Kutlu, modernizmin geleneği eski olarak yaftalayan zihniyetine eleştirel bir tavırla yaklaşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri