Kulak Zarı: orta kulağı dış kulaktan ayıran yaklaşık 1 cm çaplı yapıdır.
Kulak kanalı ya da dış kulak yolu (Latince: meatus acusticus externus) dış kulaktan orta kulağa ya da timpan membrana (kulak zarı) kadar uzanan kanal şeklinde bir yoldur. Erişkin bir insanda kulak kanalı kulak kepçesinden kulak zarına kadar uzanır ve boyu yaklaşık 2,5 cm, çapı ise 0,7 cm'dir.
KULAK KANALI
Kanal yaklaşık 2,5 cm uzunluğundadır. Kulak kanalının derisi ağrı ve basınca karşı çok hassastır. Derinin altında kanalın dış üçte biri kıkırdak ve iç üçte ikisi kemiktir.
Kulak zarı yaklaşık 0,9 x 0,8 cm boyutlarında ve dış kulak ile orta kulağı birbirinden ayıran, hem orta kuak boşluğunu dış ortamdan koruyan hem de işitmemize yardımcı bir yapıdır.
Kulak zarı neresidir? Kulak kanalının da derininde dış kulak ile orta kulağı ayıran kulak zarı bulunur. Kulak zarı, ses dalgaları ile titreşen ince bir yapıdır. Kulak zarının arkasında orta kulak bulunur.
İlgili 28 soru bulundu
Alın aynası-spekulum sistemi ile yapılan muayenelerde kulak zarı çıplak gözle değerlendirilmektedir. Otoskop ile yapılan muayenede ise hem büyütme ve hem de daha iyi aydınlatma sağlanmaktadır.
Yırtılmış kulak zarı: Orta kulağı bakterilerden koruyan bir zar olan kulak zarı yırtıldığında kanayabilir. Yüksek sesler, şiddetli kulak enfeksiyonları ve travma, delinmiş veya yırtılmış bir kulak zarına neden olabilir.
Kulak içerisinde dış zar bölgesinde kir bulunmaktadır. Kulak kirinin yer aldığı kısma yakın olan iç zar bulunmaktadır. Kulak çöpü kullanırken bu nedenle dikkatli olunmalıdır. Kulak çöpünün daha ileri kulak bölgesine ilerletilmesi durumunda zarın delinmesi gibi bir durum oluşabilir.
Kulak zarı, insan ve çeşitli diğer dört üyelilerin anatomisinde ince, koni şeklinde bir yapıya sahip, dış kulağı orta kulaktan ayıran bir zar.
Kulak zarı onarımı ameliyatından kaynaklanan komplikasyonlar nadirdir. Operasyon sırasında yüz sinirlerinin zarar görmesi, orta kulak kemiklerine verilen zarara bağlı işitme kaybı, kulak zarındaki deliğin eksik iyileşmesi, kulak zarı arkasında anormal cilt büyümesi bu komplikasyonlara örnek verilebilir.
II- Dış Kulak Yolu (DKY)
Kavum konka kısmından, kulak zarına kadar olan bölümdür. Yaklaşık 25-30 mm uzunluğundadır. Kıkırdak ve kemik olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır. Kıkırdak parça dışta, kemik parça ise içte bulunur.
'MASKE KULAK ŞEKLİNİ ETKİLEMEZ'
Kaldı ki daha kuvvetli baskı ve çekmeler bile kulak şeklini bozup kepçe kulağa neden olmayacaktır.
Eğer konforlu bir deneyim ve kolay taşınabilirlik arıyorsanız, uzun süreli kullanım rahatlığı sunan kulak içi kulaklıkları tercih edebilirsiniz. Eğer ses kalitesi ve daha kapsamlı bir deneyim arıyorsanız, özellikle yüksek kaliteli müzik dinleme deneyimi için kulak üstü kulaklıkları tercih edebilirsiniz.
Kulak zarı delinmesi, zonklama, batma ve yanma gibi farklı çeşitlerde kendisini gösteriyor. Aynı zamanda çınlama, işitme kaybı, dolgunluk hissi ve kulakta akıntı da eşlik edebiliyor. Kulak zarı, ani bir darbe veya patlama sonucu delinmişse, işitme kaybı fazla olabilir ve kulak çınlaması şikayetlere eklenebilir.
Kulak zarı delindiyse hasta kulağında çınlamadan ve uğultudan şikâyet eder. Bazen uğultuya kulak akıntısı da eşlik eder. Baş dönmesi ve işitme kaybı da kulak zarı delinmesinin yol açtığı diğer problemlerdir. Kulak ağrısı bu durumun tipik belirtileri arasında bulunmaz.
Yamanın kulak zarı ile kaynaşıp bütünleşmesi yaklaşık 2-3 hafta sürer. Kulak zarı ameliyatı genellikle başarıyla sonuçlanan bir operasyondur. Ancak delik kapanmazsa tekrarı gerekebilir. İşitmenin düzelmesi ortalama 2-3 ay sürer.
Kulak zarı, yırtılma sonrası 3-6 ay içerisinde iyileşmezse işitme kaybına neden olabilir.
Ses dalgaları kulağa girdiğinde kulak zarına çarpar. Membran (kulak zarı), ses dalgasının vurduğu kuvvetle titreşir ve titreşimleri daha içeriye, orta kulağın kemiklerine iletir. Kulak zarı yırtılmış veya hiç olmayan hastalar, işitmede aşırı güçlük çeker ve zaman içinde tamamen işitme kaybı yaşarlar.
Bu nedenle kulak zarı delikleri çok şiddetli yakınmaya neden olmasalar bile eğer gerektiği gibi korunmaz ve tedavi edilmezlerse sadece işitme kaybı değil, bas dönmesi, yüz felci, menenjit, beyin apsesi gibi önemli hastalıklara neden olabilirler.
Kulak zarı delinmesi, özellikle zardaki hasarın büyük olduğu durumlarda, şiddetli ağrılara sebep olabilir. Bu ağrılar, başın ağrıyan kulağın bulunduğu tarafında ya da tamamında hissedilebilir. Baş ağrısı olarak hissedilebilecek bu durum, kulak zarının tedavi süreci boyunca devam edebilir.
Kulak zarı delik olan kişilerde kulak yoluna giren su delik olan zardan geçerek doğrudan orta kulağa geçer ve orta kulaktaki zarlar yoluyla da iç kulağı etkiler.
Dr. Ozan Seymen Sezen, “Daha önceden kulak zarında delik olduğu tespit edilen bireyler daha dikkatli olmalıdır. Kulak zarı delik olan bireylerin, denize ya da havuza girdiklerinde kulaklarına su kaçırmamaları gerekir çünkü kulağa su kaçması enfeksiyon meydana getirir ve kulak akıntılarına neden olabilir.
Kulak zarı yırtılmasının nedeni enfeksiyon olabilir
Bu enfeksiyonların bir kısmında iltihap, zarı delerek dışarı akar. Uygun tedavi ile bu yırtılmalar çoğunlukla herhangi bir doku bozukluğu bırakmadan kapanır. Ancak tedavi gecikir veya yetersiz kalırsa, yırtılan zar kendini tamir edemez ve açık olarak kalır.
Bazı kimseler kulak zarının delik olduğundan haberdar olmayabilirler. Eğer kulak zarı delik ise, bu kullanılacak damlalar geri dönüşü olmayan işitme kayıplarına yol açabilir, uygun biçimde kullanılmazsa enfeksiyona zemin hazırlayabilir.
Serümen korumayınca dış kulak yolu tahriş olup iltihaplanır, şiddetli ağrı yapar ki(yüzücü kulağı) kulak burun boğazın acillerindendir. Kulak zarı delik olanlar, kulağında iltihaplı akıntı olanlar kesinlikle su kaçırmamalı(su geçirmeyen tıkaç kullanmalı) hatta ıslak parmakla bile kulak yoluna dokunmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri