Kronik bir ağrı olan fibrozit halk arasında kulunç, yel girmesi ya da damar damar üstüne binmesi gibi isimlerle de tanımlanır. Kas kılıfı, kas ve eklem, kemik, tendon ve kasların konnektif dokularında oluşan ağrı veya inflamasyondur. Fibrozit genellikle boyun, omuz bölgesi ve kürek kemiklerinin arasında meydana gelir.
Çapar, “Kulunç ağrısı boyun ve sırt bölgesinde ise başa ya da kollara vuran ağrı yapabilir bu durumda baş ağrısı yaptığı için migren, kolda ağrı ve uyuşma yaptığı için boyun fıtığı ile karıştırılabilir.
Kulunç, adele içinde sert düğümcükler (nodüller) ve şeritlerdir. Aslında gerilim sonucu kasılmış kasların gevşememesi olarak da adlandırılır. Genellikle kol, bacak ve gövdede sebebi tam açıklanamayan bu ağrılı durum, sıklıkla boyun ve sırt bölgesinde oluşur.
Kulunç (Fibrozit) Belirtileri
Kulunçlu bölgede ( boyun, bel, omuz başları ve iki kürek kemiği arası) kaslar oldukça sert ve gergindir, biraz bastırmak veya sıkmak bile hastaya aşırı acı verir. Böyle durumlarda kişi, bazen kolunu ensesine veya beline bile götürmekte zorluk çeker. Kişi yorgunluk ve halsizlik hisseder.
Dolaşım sisteminde meydana gelen bozukluklar dolayısıyla kan akışının değişmesi, kulunç nedenlerinden biridir. C vitamini, D vitamini ve B12 vitamini başta olmak üzere birçok vitamin eksikliği kulunç nedenlerindendir.
İlgili 27 soru bulundu
Sıcak su torbası, masaj, çeşitli bitkisel yağlar, kas gevşetici kremler kulunç ağrısına iyi gelir. Bunlarla beraber stresten uzak kalmak, hareketsiz yaşamı bırakarak düzenli gevşeme egzersizleri yapmak da kulunca iyi gelir. Kulunç ağrısını geçiren yağlar arasında ilk sırada nane yağı bulunur.
Kişide kulunç nedeni ile oluşan gergin kas ve gergin bantlar da sert bir masaj uygulanarak gevşetilir. Bu şekilde kulunçların yumuşatılmasına kulunç kırmak denilmektedir. Bazı durumlarda bu sert masajlar hastaya zarar verme potansiyeline sahiptir. O nedenle dikkatli olunmalıdır.
Evde kulunç ağrılarının tedavilerinde su kompresi uygulanmalıdır. Bunun yanı sıra kişiler kekik yağı ve nane yağı ile masaj yaparak da ağrının hafiflemesini sağlayabilmektedir.
Kulunca sıcak su torbası koyarak kuluncun oluştuğu bölgenin sıcak tutulması iyi gelir. Hatta ilerlemiş ve kronikleşmiş kulunçlarda sıcak fizik tedavi uygulanabilir. Kuluncun açılması için özel kas gevşetici egzersizler bölgeyi rahatlatarak kuluncun geçmesini sağlar.
Örneğin çene kaslarındaki tetik noktalar diş ağrısı ile karışabilir. Bel kaslarındaki tetik noktalar bel fıtığına benzer şikayetler yapabilir. Kulunç ağrısı hayati bir durum olmamakla beraber kronikleşebilmesi yani haftalarca bazen aylarca devam edebilmesi açısından önem kazanmaktadır.
Kulunç ağrısı halk arasında çoğunluk boynun alt blgesi ile sırtın üst bölgesi olan bölgee hissedilen ağrı olarak tariflernir. Bu bölgede elle dokunulduğunda ağrılı bazı noktalar olabilir. Bu noktalara kulunç tabiri verilir.
Kulunçlar, bedende kasın olduğu her yerde ancak daha çok baş, boyun, omuz kuşağı, sırt ve bel bölgesinde ortaya çıkarlar. Sağlığa önemli bir tehlike oluşturmayan kulunçlar şiddetli ağrı yapması ile bilinirler. Ağrı ile birlikte halsizlik, yorgunluk ve uyku problemleri de yaşanabilir.
Kulunç nasıl geçer Saraçoğlu gibi uzmanlara sık sık yöneltilen bir soru olmuştur. Kulunç ağrısının yayıldığı bölgeye nane yağını uygulayabilirsiniz. Masaj yoluyla nane yağını bölgeye sürün ve belirli aralıklarla masajı tekrarlayın.
Tetik nokta nedir: Kaslar kas liflerinin birbiri arasından kayma hareketi yapmasıyla kasılır ve gevşerler. Bu kayma hareketinin çeşitli sebeplerle kitlenmesi sonucu kas üzerinde oluşan ağrılı sertliklere tetik nokta (triger point) denir. Halk arasındaki deyişiyle kulunç.
Boynunu sağa sola hareket ettirirken ağrı hisseder. Bu ağrı oldukça şiddetli bir ağrıdır. Dolayısıyla gün boyunca boynu sabit bir şekilde durabilir. Yel girmesi özellikle göğüs bölgesinde de ağrıya neden olur.
Boyun fıtığı, boyun ve sırtta kireçlenme, omurilik kanalının daralması, sinir kökü veya sinir lifi sıkışması gibi boyundan kaynaklı sebepler de kürekte ağrı yapabilir. Ağrı boyun hareketlerinden etkilenebilir, kola ve ele yayılabilir, uyuşma, yanma gibi hisler ve kas güçsüzlüğü eşlik edebilir.
Özellikle düzenli egzersiz yapılması ve yürüyüş ağrıların giderilmesi noktasında oldukça etkendir. Tabii sırt ile diğer eklemleri zorlayacak bazı hareketlerden uzak durmak gerekir. Mutlaka uyku ve beslenme düzeni dengeli bir hale getirilmelidir. Uyku ve duruş bozukluklarının ise düzeltilmesi büyük öneme sahiptir.
Sırt ağrısı çoğunlukla kaslar, bağ dokuları ve eklemlerde yaşanır. Ağır kaldırmak, ani hareketler, oturuş ve duruşun kötü olması, hareketsiz yaşam, stres sebepli kas gerginlikleri ve aşırı kilo sırt ağrısının sık görülen nedenleri arasındadır.
Tıp dilindeki ismi fibrositis olan kulunç, sırtın üst kısmında meydana gelen bir kas rahatsızlığıdır.Halk dilinde kulunç olarak bilinen kas ağrısı, iki kürek kemiği ile omuzun üst kısmındaki bölgede yani sırtın üstünde oluşan bir adele kasılmasıdır.
Badem, nane, okaliptüs, kekik ve hindistan ceviz yağını kişiler hem tek başına hem de birlikte kurulabilir. Bu yağları pamuk yardımı ile ağrıyan bölgeye sürdükten sonra, masaj hareketleri ile bu yağı deriye yedirebilirsiniz.
Sırt ağrıları için de bitki çaylarını tüketebilirsiniz. Papatya, anason ve fesleğen çayları bu konuda etkili seçeneklerdir. Bitki çayları içerisindeki iltihaplanmaları azaltan içerikleri ve stresi de yok eden etkileri sayesinde farklı nedenlere bağlı olan sırt ağrılarına iyi gelir.
Kişilere ağrı kesici ve kas gevşetici gibi ilaçların yanı sıra farklı uygulamalarla tedavi programları oluşturulabilir. Fibrozit durumundaki kasları gevşetmek, ağrıyı azaltmak ve yaşam kalitesini arttırmak amacıyla düzenli egzersiz tavsiye edilir. Medikal masaj kişilerde relaksasyon sağlaması amacıyla uygulanır.
Yanlış harekete bağlı kas ve tendon problemleri ile ortaya çıkan akut şiddetli omuz ağrılarında kolun dinlendirilmesi ve buz uygulama son derece önemlidir. Omuz mümkün olduğunca az kullanılmalıdır. Ağrı kesici ve günde 3-5 kez, 15 dakika buz uygulama ile akut omuz ağrılarının büyük kısmı düzelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri