Yaklaşık 150 yıldır İzmir'de üretilen ve İzmirliler tarafından hemen hemen her gün tüketilen kumru önceleri soğuk olarak tüketilirken, 1940'lardan sonra sandviç gibi arasına sucuk, salam ve peynir konularak sıcak olarak da tüketilmeye başlanmıştır.
Kumru, İzmir'e özgü coğrafi işaretli bir tür sandviçtir.
Kumru, Ordu ilinin bir ilçesidir.
Kumru kuşu göçmen bir kuş cinsidir.
Streptopelia decaocto
Ensesinde siyah bir bant bulunur. İngiltere'den Japonya'ya kadar geniş bir dağılım gösterir. Türkiye'nin her bölgesinde rastlanır. Bazı ülkelerde Türk kumrusu olarak da anılmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Kumru kuşları, ince ve minik yapısı ile güvercinlerden tamamen farklı görünen bir kuş türüdür. İnce bir gaga yapısına sahiptir. Uzun ve yuvarlağa yakın bir kuyruk yapısı vardır. Genel olarak boyun ve sırt bölümleri daha çok mavi ve gri tonları arasındadır.
Barış yanlısı kimse ile beraber sevgi dolu kişiler kumru olarak bilinmektedir. Bu tanım üzerinden öyle çıkar ve aynı zamanda sembolize edilir. Özellikle Türk Dil Kurumu açısından kişi ya da kişiler için değerlendirildiğini söylemek mümkün.
Kumru, güvercingiller (Columbida) familyasından, genellikle güvercinlere göre daha küçük yapılı ve soluk renkli türlerin ortak adı. Kumru adının taksonomik bir değeri olmamakla birlikte genellikle Streptopelia cinsine ait türler için kullanılır.
İlçenin isminin nereden geldiği konusunda çeşitli rivayetler bulunmasına rağmen , büyük çoğunluk Elekçi deresi kenarında yerleşmesinden dolayı verilen kumlu ismi zamanla halk arasında Kumru olarak anılmaya başlanmasından dolayı bu ismi aldığı konusunda fikir birliği içindedirler.
Ömürleri genellikle 1 yıldır. Dişi kumru yılda 2 defa yumurtluyor. Yavrular yumurtadan çıktıktan yaklaşık 18 gün sonra yuvadan uçuyorlar. Anne kumru, yavrularını "güvercin sütü" denilen bir salgıyla besliyor.
Kumrucu Hüseyin, İzmir'den başlayıp ünü tüm yurdu saran ve adına “Kumru” denen bir tür sandviçin mucidi.
Kentteki fırınlarda nohut mayası kullanılarak yapılan kumru ekmeği, orta kısmı daha geniş ve uç kısımlarına doğru incelen yapısıyla şekil olarak kuşun gövdesine benzediği için bu isimle anılıyor.
Kumrular otları sevdiği kadar mısır, kenevir ve buğday yemeyi de severler. Ayrıca küçük böcekleri yiyerek hayatta kalmayı başarırlar. Bulundukları ortama uyum sağlamaları zaman almadığı için yer ve besin değişikliklerinde zorluk çekmezler.
Kumrunun İçine Ne Girer? içerisine pişmiş sucuk, sosis, salam, kaşar peyniri ve domatesin yanı sıra ketçap ve mayonez de eklenerek hazırlanan sandviçlere de kumru denmiştir.
Kumru İzmir'e özgü bir hamurişi ve bununla hazırlanan soğuk sandviçlere verilen isimdir. Bu hamurişi tuzsuz ya da az tuzlu hamurdan yapılır. Özelliği üzerinin bol susamlı olmasıdır. Şekli kumru kuşunun gövdesine benzetildiğinden bu ismi aldığı düşünülmektedir.
391-395 yıllarında Orta Asya'dan büyük göçler halinde gelen Peçenek ve Kuman Türkleri Kumru topraklarında uzun süre kalmış yörenin Türkleşmesinde büyük rol oynamışlardır.
Kumru Farsça kökenli bir isimdir.
İki kazadan Serkeş, Fatsa'nın güneybatısında, Meydan ise Ünye'nin doğusunda ve bugünkü Kumru ilçesinin kuzeyinde bulunuyordu. Devamlılığını sağlayamayan bu iki kazanın idarî sınırlarında günümüzde Kumru ilçesi kurulmuştur.
Eti yenen kuşlar: İğrenç olmayan, leş yemeyen, avını pençesiyle yakalamayan kuşlar yenir. Saksağan, kumru, bülbül, kanarya, muhabbet kuşu, keklik, sülün, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, tarla kargası, tavus, kırlangıç, baykuş, papağan, turna, saka kuşu, çalı kuşu, ispinoz, serçe ve sığırcık gibi kuşlar helaldir.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: İzmir Kumrusu, İzmir Kumru Ekmeğinin içerisine İzmir Tulum Peyniri, domates, biber konulması suretiyle hazırlanarak soğuk servis edilen veya kömürde pişirilmiş sucuk, salam ve kaşar peyniri ile domatesin konulması suretiyle sıcak servis edilen üründür.
Kumrular her yıl yavrulama dönemlerinde balkonlara, klimalara, saksılara, araba sileceklerinin arasına girip yuva kuruyor.
Güvercin (özellikle kumru) saflık ve temizliğin sembolüdür. Nuh tufanından sonra toprağın kuruyup kurumadığını anlamak için güvercin gönderilmiştir.
Rüyada kumrunun eve girmesi hayra yorulmaktadır. Rüya sahibinin üzüntülerinden kurtulacağı anlamına gelmektedir. Rüya sahibi hamile ise ve evine erkek bir kumru girmişse o kişinin erkek bir evlat doğuracağı anlamına gelmektedir. Rüyada ağaçta kumru görülmesi kişilerin evlat sahibi olacağı anlamına gelmektedir.
Kumru: Sübhâne Rabbiyyel-a'lâ.
Kumru ve güvercinlerin ötüşüne kuğurtu deniyor ve bu ötüş gerçekten de kulağa “ku” veya “gu” gibi geliyor; kuğurtu ve guguk, kumruların çıkardığı sese göre isimlendirilen kavramlar. (Bilimsel yönden konuşursak, kumru ve güvercin aslında aynı şey).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri