Açıklama:Çünkü şükür kelimesine değinilmemiştir.
Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir. Şâfiî ve Mâlikîlere göre ise, sabah namazının ikinci rekâtında, rükûdan sonra kunût yapılır.
Vitir namazında Kunut duası bilmeyenler ne okumalı sorusu sık sorulan sorulardan biridir. Eğer bir kişi vitir namazının 3. rekatında okunan Kunut duasını bilmiyorsa ya da ezberleyemiyorsa "Rabbenâ âtina fi'd-dünyâ haseneten ve fi'l-âhireti haseneten ve qınâ azâbe'n-nâr" (Bakara, 201) ayetini okuyabilirler.
Vitir namazlarında okunan Kunut dualarında, bize verilen sayısız nimet için şükrettiğimiz gibi, günahlarımız da için bağışlanma dileriz. Peygamberler hariç tüm insanlar günah işler. Bu günahları affetmek ise yalnızca Allah'a mahsustur. Allah'ın sıfatlarından biri de Afüv'tür.
Özetle, Kunut duasını okuyamayanların veya okumayanların, “Rabbenâ âtinâ” duasını okumaları veya üç defa “Allahümmağfir lî” ya da “Yâ Rabbî” demeleri yeterlidir.
İlgili 32 soru bulundu
Vitir namazında kunût duasını okumak vaciptir. Dolayısıyla kunût duasının terki veya tehirinden(geciktirilmesinden) dolayı sehiv secdesi yapmak gerekir (Haddâd, el-Cevhera, I, 92).
Sözlükte Allah'a ihlasla kulluk etmek, namaz ve duayı uzatmak, sükût etmek, dua etmek, ibadet kastıyla ayakta durmak gibi anlamlara gelen kunût, dinî bir terim olarak, namazda rükûdan önce veya sonra ayakta dua etmeyi ifade eder. Vitir namazında kunût duasını okumak vaciptir.
Sözlükte Allah'a ihlasla kulluk etmek, namaz ve duayı uzatmak, sükût etmek, dua etmek, ibadet kastıyla ayakta durmak gibi anlamlara gelen kunût, dinî bir terim olarak, namazda rükûdan önce veya sonra ayakta dua etmeyi ifade eder. Vitir namazında kunût duasını okumak vaciptir.
Kunut duaları Kuran'ı Kerim'de bulunmadığı için ayet kavramını kullanmak doğru değildir. Ancak Kunut 1, üç cümleden; Kunut 2, bir cümleden oluşmaktadır.
Kunut Duaları Anlamı (Diyanet Meali)
Sen'den yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, Sana tövbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek, Sen'i hayır ile överiz.
Hanefi mezhebine göre vacip olan vitir namazında okunan kunut duasını bilmeyenler yerine herhangi bir sure okuyabilir. Hiçbir şey demiyorsa lafzatullah'ı tekrar eder.
İ'rablarda da hatâ yapıp sonra bunu düzeltenin de namazı caizdir." (bk. Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/285-286.) Namazlarda okunan sürelerda hata yapılırsa bakılır, eğer mana bozuyorsa namaz bozulur. Mana bozulmadığı takdirde namaz bozulmaz.
Şafi Mezhebinde sabah namazının farzının son rekâtında rükûdan kalktıktan sonra duada olduğu gibi, elleri kaldırıp semaya doğru açarak kunut duası okunur. Hanefi mezhebine göre kunut duası vitrin üçüncü rekâtında zamm-ı surenin okunmasından sonra ve rükûa varmadan okunur. Vacip olan bu uygulama yıl boyu devam eder.
Kunut duasını okumanın hükmü vaciptir. Dolayısıyla namazda kunutu unutan kişi, namazın sonunda sehiv secdesi yapmalıdır. Hanefî ve Mâlikîler'e göre yalnız başına kılınan namazlarda gizli olarak okunan kunut duası cemaatle kılınan namazlarda hem imam hem de cemaat tarafından yine gizli olarak okunur.
Bu zammı sure 4 rekâtlı farzların son iki rekâtı hariç bütün rekâtlarda okunur. Sünnetlerin ve iki rekâtlı farzların ve vitir namazının bütün raketlerinde zammı sure okunur ve okunması da vaciptir. Ayetel Kürsi okunuşu ve Türkçe anlamı: Ayet-el Kürsi Arapça yazılışı ve Diyanet meali!
Alınan bu tekbire "intikal tekbiri" denir. Çünkü, tekbirden önce okunanlar birer sûre ve âyettir. Kunut duaları ise Peygamberimiz (asm)'den rivayet edilen birer duadır. İşte âyetle dua arasını ayırmak ve dua hâline intikal etmek için tekbir alınmaktadır.
Kunut Duaları 2 Türkçe Okunuşu Allâhümme iyyâke na'büdü ve leke nüsallî ve nescüdü ve ileyke nes'â ve nahfidü nercû rahmeteke ve nahşâ azâbeke inne azâbeke bilküffâri mülhıg. Türkçe Meali Allah'ım ! Biz yalnız Sana kulluk ederiz.
Kunut Duası 1, “Allahümme innâ neste'înuke” olarak başlar. Kunut Duası 2 okunuşu ise “Allahümme iyyâke na'büdü” şeklinde başlar.
Müminlerin vitir namazını kılarken bu duayı ezbere bilmesi gerekir. Kunut Dualar iki tanedir. Kunut 1 Duası, " Allahümme inna nesteinüke" başlar. Kunut 2 duası ise " Allâhümme iyyake na'büdü" olarak başlar.
İbadet, taat, huşû, kıyam, sükût, dua. Terim olarak; yatsı namazından sonra kılınan vitir namazının son rekâtında rükûdan önce yapılan duanın adıdır. Vitir namazının üçüncü rekatında Fatiha ve sûre okunduktan sonra ayakta iken tekbir alınır, eller kaldırılır, eller yeniden bağlanır ve kunut duaları okunur.
Namazda dua anlamında bir fıkıh terimi. Gece namazlarının sonuncusu olarak kılınan namaz.
Salgın hastalık, kıtlık ve savaş anlarında okunması tavsiye edilen dualardan biri olan Kunut duaları iki tanedir. Her Müslümanın bilmesi gereken dualardan biri olan Kunut 1 Duası, ''Allahümme inna nesteinüke'' ayet-i kerimesiyle başlar. Kunut 2 duası ise ''Allâhümme iyyake na'büdü" olarak başlar.
Bir kimse kunut yapmayı unutur ve rükûdan sonra hatırlarsa, ondan kunut düşmüş olur. Bunun yerine namazın sonunda sehiv secdesi yaparak namazını tamamlar.
2) Kunut duasını bilmeyen vitir namazında onun yerine "Rabbenâ âtina" ayetini okuyabilir. 3) Cenaze namazında üçüncü tekbirden sonra okunacak duaları bilmeyen bunların yerine yine "Rabbenâ âtina" ayetini dua niyetiyle okuyabilir.
– Tekbir getirilir: İki elin avucu açık olarak baş parmakların kulak yumuşağına değeceği şekilde eller kaldırılır ve "Allah'u Ekber" denir. – Sübhaneke okunur. – Fatiha okunur: – Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri