Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı 3-6-9 ve 12 ay olarak açılır. 3 ay için 91, 6 ay için 180, 9 ay için 270 ve 12 ay için 365 gün vadelerde açılabilecektir. Vade sonu tatil gününe denk gelmesi halinde vade sonu ilk iş günü olarak belirlenecektir.
* Yurt içi yerleşik gerçek kişilerin, her hangi bir tarihte bankalarda bulunan dövizlerini 31.12.2023 tarihine kadar kur korumalı mevduat hesaplarına dönüştürebilme imkanlarına son verilerek, sadece 30.06.2023 tarihi itibariyle bankalarda bulunan dövizlerini 31.12.2023 tarihine kadar kur korumalı mevduata ...
Hesap açılış kuru, hesap kapanış tarihindeki kurdan yüksek ise kur farkı hesabınızdan tahsil edilir. Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik olarak kapatılarak, bakiye vadesiz hesaba aktarılacaktır.
Cevap: Bu hesaplarda esas alınacak vade başı/vade sonu kuru olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın saat 11'de açıkladığı USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY döviz alış kurları kullanılacaktır. Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir.
Vade bitiminde; vade başlangıç tarihindeki açılış kuru ile vade sonundaki TCMB tarafından ilan edilen saat başı döviz alış kurlarından ilgili döviz cinsinin saat 11:00 kuru arasındaki değişim hesaplanacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Cevap: Bu hesaplarda esas alınacak vade başı/vade sonu kuru olarak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın saat 11'de açıkladığı USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY Döviz alış kurları kullanılacaktır. Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir.
Vade başı tarihinde Bankaca belirlenen faiz oranı uygulanacaktır. Hesaptan kısmı çekim işlemi yapılamayacaktır. Ürüne özel uygulanacak stopaj oranı sıfır (0) olacaktır. Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesap açılış işlemlerinizi tam mesai günlerinde saat 11:00-17:00 arasında gerçekleştirebilirsiniz.
Kur koruması ile hesabınızın kapanış tarihindeki döviz kuru, hesabınızın açılış tarihindeki döviz kurundan yüksek ise aradaki fark size ödenecektir. Bu sayede birikimlerinin ON'un avantajlı faiz oranlarıyla değer kazanırken, kur kaynaklı herhangi bir kayıp yaşanmasının önüne geçilmektedir.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı, TL cinsinden USD, EUR ve GBP kurunun vade sonunda faiz oranından daha fazla artması durumunda kur farkı koruması sunan rekabetçi bir vadeli mevduat üründür. TCMB tarafından her gün saat 11:00'de USD, EUR ve GBP alış kuru ilan edilmektedir.
Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.
Kur Korumalı TL Vadeli Hesabın vade sonu geldiğinde, TCMB tarafından ilan edilen döviz alış kuru ile hesap açılışındaki döviz alış kuru karşılaştırılır. Vade sonundaki kur getirisi hesabın faiz getirisinden yüksekse kur getirisinden yararlanılır.
Yenileme talimatı olmayan hesaplar otomatik olarak kapatılacaktır. Hesabın vade sonunda yenilenmesinin tercih edilmesi halinde, vade sonundaki TL bakiye tutarını aşmayacak şekilde hesabın vadesi yenilenecektir.
Son dakika haberi! Kur korumalı mevduat hesaplarına ilişkin yeni bir karar alındı. Kur korumalı mevduat hesaplarına uygulanabilir kurumlar vergisi istisnasında süre 30 Haziran 2024'e kadar uzatılıyor. Süre 31 Aralık 2023'te bitiyordu.
KKM'de Bir Dönem Resmen Sona Erdi - YouTube.
Vergi Sirküleri 71 : Kur Korumalı Mevduat Hesapları 31.12.2023 Sonuna Kadar Açılabilecektir.
Vade sonunda, faiz tahakkuku gerçekleştikten sonra hesap otomatik kapama ile kapatılarak, bakiye vadesiz hesaba aktarılacak olup yeniden vade uzatımı müşteri talebi ile yapılabilecektir.
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
Bankalarla piyasa arasındaki kur makasının açılması, kur korumalı mevduatta (KKM) yatırımcının zarar etmesine neden oluyor. İktidarın ekonomi politikalarına uyum sağlamak için Merkez Bankası, 'arka kapı' satışlarıyla dövizi uzun süredir belli bir seviyede tutmaya çalışıyor.
Bu miktar, kurda yaklaşık yüzde 26'lık bir artış olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla “kur korumalı mevduat hesabı” sahibi yüzde 16'lık faizin üzerine, kur farkından doğan kazancını da Hazine'den alacak. Yani 24 Aralık günü kur korumalı mevduat hesabına 10 bin lira yatıran bir kişi, 2 bin 627 lira kâr elde etmiş olacak.
Kur Korumalı Mevduat (KKM) gideri
TCMB Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara KKM maliyetinin daha yüksek olduğunu savunuyor. Kara, Merkez Bankası'nın “diğer” kalemindeki giderin bu zarara eklenmesi gerektiğini belirtiyor: “2022'de KKM'nin Hazineye maliyeti 92,5 milyar TL olmuştu.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabının endekslendiği döviz düşerse kur korumalı mevduat faiz oranları dikkate alınarak hesaplanan gelir müşteri hesabına yansıtılır.
Tüzel kişi, çeşitli sosyal ya da ticari amaçlar doğrultusunda bir araya gelenlere verilen isimdir. Kur korumalı mevduat ile döviz dönüşümlü mevduat hesaplarının farkı da bu noktada ortaya çıkar. Dönüşen kur korumalı TL vadeli mevduat hesabından yararlanmak için gerçek kişi olma şartı aranmaz.
Gösterge Kurlar; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından her iş günü, saat 15.30'da belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri