Daha ince şekillendirilen kurabiyeler 7-8 dakikada, biraz daha kalın şekillendirdiğiniz kurabiyeleriniz ise 10-12 dakika içinde pişmiş olacaktır. Fırından çıkardığınız kurabiyelerinizi 10 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra üzerine dilediğiniz süslemeyi yapıp servis edebilirsiniz.
Kurabiye hamurunun sert olmasının nedenleri malzemeleri çok soğuk bir şekilde kullanmaktır. Özellikle süt ve tereyağı gibi malzemeler oda sıcaklığında kullanılmalıdır. Aynı şekilde tereyağını eritip çok sıcakken hamura katarsanız, hamurun yapısı sertleşir.
Her kurabiyenin şekli, boyutu ve hacmi 180 derecelik ısıyı kaldıramayabilir. Hal böyle olunca ince şekilli kurabiyeleri 160 derecede 7-8 dakika pişirmek, hafif kalın şekilli kurabiyeleri de 165 derecede 10-15 dakika pişirmek yeterlidir.
Özellikle sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağı kullanılan hamurlarda hamura daha az un konuluyor. Bu şekilde homojen kıvamlı bir kurabiye hamuru elde edilemiyor ve kurabiye hamuru pişirilirken dağılıyor ve yayılıyor.
Kurabiye hamurunu yaparken içerisine koyacağınız 3-4 yemek kaşığı soğuk su sayesinde malzemeleriniz tam kıvamında toparlanıyor ve kıvamları daha sonradan yumuşamıyor.
İlgili 45 soru bulundu
Çok ince bir kurabiye hamurunu 180 derecede uzun bir süre pişirirseniz sertleşir. Orta kalınlıkta bir kurabiye hamurunu 200 derecede pişirirseniz hem yanmasına hem de çok sert olmasına neden olursunuz. Bu nedenle hamurun yapısına ve kalınlığına bağlı olarak bu derecelerde, kontrollü bir şekilde pişirmeye özen gösterin.
Özellikle ince biçimli kurabiyeler 160 derecelik bir ayarda 7-8 dakika pişirilir ise doğru olacaktır. Bunun yanı sıra, hafif kalınlıkta olan kurabiyeler ise 165 derecelik bir ayarla birlikte 10-15 dakikalık sürede pişirilir ise güzel bir kurabiye elde edilebilmektedir.
kurabiyeyi sertliginden anlayamazsin uyma burdakilere, bekleyince sertlesir o, rengi hafiften koyu olduysa hamurundan cikar, ve kurdan batir kurdanda hamur parcasi yoksa pismistir.
Kurabiyelerin ağızda dağılan ve yumuşak bir formda olması isteniyor ise, kurabiyeler 180 derecelik bir ısıda ve önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişirilebilir.
7. Fırın sıcak olacak
Soğuk fırın içerisine atılan kurabiyelerin öncelikle kenarları pişer ve ortalarının pişmesini beklerken kenarları yanmaya başlar. Bu nedenle kurabiyeleri daha önceden ısıtılmış fırın içerisinde pişirmelisiniz.
Fırın tepsisine aktarın. Üzerleri hafif kızarıp renk alana kadar önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika kadar pişirin. Soğuttuktan sonra pudra şekeri eleyin. Ardından un kurabiyelerini servis edin.
Sert olanların aksine yumuşak kurabiye ve kuru pastalar üst üste dizilerek de muhafaza edilebilmektedir. Bunun için hava almadığından emin olduğunuz bir saklama kabının içerisine kuru pastaları nizami bir biçimde üst üste dizmeniz yeterli olacaktır.
Birkaç dilim elmayı kavanozun içerisine atıp yine 1 gün bekletin. İşin sonunda kurabiyelerinizin yumuşadığını gözlemleyeceksiniz.
Hamurunuzun yağı fazla gelmiştir yada eritilmiş yağ kullandıysanız kıvam olmamıştır. Çok yağ kullanmanıza gerek yok tepsinizde de yağlı kağıt olacak zaten. Kurabiyeler yapışacak diye korkmayın.
Yemelere doyamayacağınız yoğurtlu kurabiyenin sırrı içerisinde hem sıvı yağ hem tereyağı kullanılmasında saklı. Her iki yağ, yoğurtla birlikte buluşunca kurabiyeyi hafif kek kıvamında bir hale getiriyor.
Buzlukta en az 6 saat donana kadar bekletin. 2- Donan kurabiye hamuru parçalarını fermuarlı poşete yerleştirip üzerine saklama tarihini yazıp buzluğa koyun. Uyarı: Kurabiye hamuru 3 aya kadar dondurucuda saklanabilir.
Kalın kurabiyeler yaklaşık 20 dakikada pişerken ince kurabiyelerin pişmesi için 10 dakika gibi bir süre yeterli olmaktadır. Kurabiye altlarının pembeye yakın bir renk alması, iyi piştiklerini gösterir. Bu süre, 11 ila 13 dakika arasında farklılık gösterir, bu ise ne tür bir fırın kullandığınız ile ilgilidir.
Pişmiş kurabiyeleri 3-4 aya kadar kilitli buzdolabı poşetinin içerisinde, buzlukta bekletebilirsiniz. Yemeden önce çıkarıp fırın tepsisine dizin ve 180 derecelik fırında bir süre ısıtın. Ardından afiyetle tüketin.
Hamuru en az 30 dakika buzdolabında dinlendirmeden şekillendirmeye başlamayın. Aksi takdirde kurabiyeler pişerken kırılacak ve çatlayacaktır. Tüm fırın tariflerinde olduğu gibi kurabiyelerinde eşit derecede pişmesi için önce fırını ısıtmak oldukça önemlidir.
Ayrıca fanlı fırınlar yemeklerin üstünde oluşan buharda daha az yoğunlaşır ve buharın çıkması daha hızlı olduğu için yemeklerin üstleri daha kıtır bir şekilde pişer. Bu özellik özellikle kek, kurabiye, ekmek gibi hamur işleri pişirirken ve et, sebze gibi yiyecekleri kızartırken tercih edilir.
Fanlı fırında pişen kekler, dıştan pişmiş gibi gözükseler de içlerinin hamur kalma ve pişmeme ihtimali yüksek olan keklerdir. Keklerin kurumaması ve içi dışı aynı oranda pişmesi için muhakkak fansız fırın tercih edilmelidir.
Daha ince şekillendirilen kurabiyeler 7-8 dakikada, biraz daha kalın şekillendirdiğiniz kurabiyeleriniz ise 10-12 dakika içinde pişmiş olacaktır. Fırından çıkardığınız kurabiyelerinizi 10 dakika kadar oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra üzerine dilediğiniz süslemeyi yapıp servis edebilirsiniz.
EĞER KURABİYELERİN HEPSİNİ TÜKETMEYECEKSENİZ PUDRA ŞEKERİNİ YEDİKÇE ÜZERİNE SERPİN. YENİR DİYE DÜŞÜNÜP HEPSİNE PUDRA ŞEKERİ SERPTİYSENİZ VE KALAN OLDUYSA HİÇBİR ŞEKİLDE KAPAKLI BİR KAPLA YADA STREÇLEYİP KALDIRMAYIN. BU KURABİYELERİNİZİN YUMUŞAMASINA VE ÜZERİNDEKİ PUDRA ŞEKERİNİN KURABİYENİZİ ISLATMASINA SEBEP OLUR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri