Okunan Kur'an'ı dinlemek, bir mecburiyyet olduğu için değil, aynı zamanda Kur'an'ı dinlemenin bir ibadet olduğu ve sevaba nail olma söz konusu olduğu için de Kur'an'ı dinlemek gerekir. Bundan dolayıdır ki, Peygamber Efendimiz (as), “Kur'an'ı okuyanla dinleyen, sevapta ortaktır.” (Deylemi) buyurmuştur. Aziz Kardeşlerim!
Okunan Kur'anı dinlemek, okumaktan daha sevap olmaz mı? Evet, dinlemek daha sevabdır. Okumak sünnet, dinlemek farzdır. Nafileler ve sünnetler, farzın yanında, deniz yanında damla gibi bile değildir.
Okuyandan bizzat dinlemekle, böyle bir vasıtayla dinleme arasında bir fark yoktur. Her iki hâlde de değişen bir şey bulunmamaktadır. Yani Kur'ân'ın lafzında, kelime ve âyetlerinde bir değişiklik mevzu bahis değildir.
Kur'an-ı Kerim'i, televizyon yahut radyodan dinlemek sevaptır. Dinleme esnasında secde yapmayı gerektiren âyetler geçtiğinde tilavet secdesi yapılmalıdır.
Yatarken Kur'an okumanın bir sakıncası olmadığına göre Kur'an'ı dinlemenin de sakıncası olmaz.
İlgili 30 soru bulundu
Rüyada Kuran- ı Kerim dinlemek, çok hayırlı bir rüya olarak yorumlanır. Rüya sahibinin; iş hayatında çok güzel ve hayırlı haberler alacağına, sıkıntılarından ve sorunlarından en kısa sürede kurtulacağına, maddi olarak büyük bir atılım gerçekleştirerek yüklü miktarlarda paralar kazanacağına delalet eder.
Dolayısıyla bir kimsenin hatim yapmış olması için Kur'ân'ı bizzat tilavet etmesi gerekir. Televizyon, radyo veya başka bir cihazdan okunan mukâbeleyi takip etmek veya dinlemek de sevaptır.
el Cevab: Kuran okunurken dinlerken abdestli olmak şart değildir. Evde korunaklı bir ortamda iken başınızın örtülü olmaması caizdir. Ama efdal olan ibadetler ve dini şeairi yaparken örneğin Kuran okunurken örtünme ye riayet etmenizdir. Yalnız başınıza kuran okurken başınız açık olsa bu da caizdir.
Kuranı kerim okuyan birini abdestsiz olarak dinlemek te bir sakınca bulunmamaktadır. Kuranı kerim okunduğunda dinlemek için abdest almaya gerek olmayıp abdestli bir şekilde dinlemek ise sevap olarak daha faydalı olmaktadır. Kuranı kerimi dinlemenin okumaktan daha fazla sevap olduğu hakkında hadisler de bulunmaktadır.
Buna göre özetlersek, Kur'an-ı Kerim'in bizzat kendisine abdestsiz dokunamayız ama cep telefonu, tablet, bilgisayara abdestsiz dokunabiliriz Kur'an okurken. Zaten Kur'an okurken abdestli olmak doğru olsa da abdestsiz okunmasında da bir problem yoktur."
Televizyon veya CD'den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır. Hatim yapmış olmak için Kur'an'ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir.
Anasayfa / KUR'AN-I KERÎM'İN MUHTEVASI, İCAZI VE TARİHİ / Genel / Okunan Kur'an-ı Kerim'i dinlemenin hükmü nedir? Okunan Kur'an-ı Kerim'i dinlemenin hükmü nedir? Kur'an-ı Kerim'i okumak ibadet olduğu kadar, onu dinlemek de farz-ı kifâye olarak nitelenen bir ibadettir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 268).
Değerli kardeşimiz, Kur'an-ı Kerim'i bir insan sesli olarak okuyor ve biz de bu sesi duyuyorsak, onu dinlemek ve susmak farzdır. Bu esnada başka bir işle meşgul olmak caiz değildir.
Uzman, başı kapalı Kuran dinlemenin adetten olduğunu ifade etti. Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanı şöyle konuştu: ''Kuran okunurken başın kapatılması şart da, farz da değil. Başın açık olması da haram değil.
Değerli kardeşimiz, Kısa kollu kıyafetlerle Kur'an-ı Kerim okumak caizdir. Ancak mümkün oldukça tesettüre riayet ederek okumak gerekir.
Hadis-i şerifte beyan edilir ki: "Bir ev, içinde Kur'ân okunması sebebiyle o evde oturanlara genişlik, ferahlık verir. Orada melekler hazır bulunur. Şeytanlar kaçar, evin hayır ve bereketi artar.
- Vasıta içerisinde Kuran ve evrad okunmaz. Zira cünüp ve hayızlı kişiler bulunabileceğinden ruhaniler razı olmayıp felakete sebep olur.
Kur'an-ı Kerim'i abdestsiz okumak, dokunmak caiz değildir.
Bu bakımdan internetteki, cep telefonundaki Kur'an-ı Kerim'i abdestsiz okumak caizdir. Ancak gusül abdestini gerektiren bir durumda iken, ezberden de olsa Kur'an okunmaz.
Bu nedenle hakaret niyeti olmadan Kur'an-ı Kerim'in okunduğu kanalı değiştirmenin bir sakıncası yoktur. Bilgisayar veya televizyon gibi cihazlardan Kur'an dinlerken herhangi bir işle meşgul olmanın da bir sakıncası yoktur.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır.
Bayanların özel günlerinde Kur'an DİNLEMELERİNİN bir sakıncası yoktur.
Bir kimse, çalışırken veya bir işle meşgul iken, -mümkün olduğunca dinleyebiliyorsa- böyle yapmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak Kur'an'a kulak veremeyecek bir işle meşgul ise, bu takdirde Kur'an'a karşı edepli olma ve ona saygı gösterme gerektiği durumu ortadan kalktığı için de böyle yapmaması gerekir.
Dr El-Kadi şöyle diyordu: “Kur'an ile ilgili bu araştırmamızın neticeleri Kur'anın kesin bir stres azaltıcı etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu etkiyi, kas, elektrik potansiyeli, deri elektrik iletkenliği, kalp atım hızı, kan akım hızı ve deri sıcaklığını belirleyen sinirsel uyarılar olarak kaydettik.
Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz; eğer telefondan okuman huşuulu ve tedebbürlü ise ecrin mushaf ile okumuş olduğundan az olmaz inşaallah. Çünkü olayın döndüğü nokta Kur'an ile faydalanılması ve kalbin huşuu bulmasıdır. En iyisini Allah bilir.
Cep telefonu uygun bir yerde ise ve müstehcen şeylerin hafızasında, ekranında bulunduğu bir şey değilse Kur'an dinleme edebine uyularak cep telefonundan da Kur'an-ı Kerim dinlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri