Fethateyn (İki Üstün) (ــًـ): “İki Üstün” alan harfin soluna, genellikle “Elif” harfi de yazılır. Geçişte okunmayan bu Elif, durulduğunda uzatma harfi görevi yapar. İki üstündeki Nûn sesi kalkar ve harf, üstün yönünde iki hareke miktarı uzatılarak okunur.
Tenvin : Harfin üstündeki iki üstün, iki esre, iki ötre, olduğunda tenvin olur.Tenvinden olan iki üstün, harfin kendi sesi ile eğer harf ince ise ''en'' kalın harf ise an sesi verir. Mesela be harfine iki üstün olan tenvin gelmişse'' ben'' olur. sesimiz ''r'' ise iki üstün gelince ''ran'' diye okunur.
İki üstünlü bir hemzede durulursa tenvin düşer, hemze bir elif miktarı uzatılarak okunur ve durulur.
Ötre; küçük “vâv” harfine benzer ve harfin üstüne konur. İnce harflere “u-ü”arası bir ses, kalın harflere ise “u” sesi verir. Üstün; harfin üstüne konan sola eğik bir çizgidir. İnce harflere “e” kalın harflere ise “a” sesi verir.
Kalın harfleri okurken harfin kendisi kalın, tenvini ince okunur. Sadece kelimelerin son harfinin üstünde görülen Tenvin'e aynı zamanda iki üstün, iki esre ve iki ötre de denilmektedir. İki Ötre ince harfin üzerindeyse ince un sesiyle okumalıyız.
İlgili 21 soru bulundu
Kesrateyn ( İki Esre)(ــٍـ): Harfin altına konan, sol taraftan aşağı doğru eğik, üst üste, küçük çift çizgidir.
Hareke (Arapça:حركة) Arap harflerine ses veren veya harfleri birleştiren sistemdir. Hareke sisteminde 8 temel işaret vardır. Bunlar fetha (üstün), kesra (esre), damma (ötre), tenvin (iki üstün, iki esre, iki ötre), sükûn (cezm), teşdid (şedde)'dir.
ESRE: Harfin altına gelen bu işaret ince harfleri "i" sesi ile, kalın harfleriyse "ı" sesi ile okutur.
Fethateyn (İki Üstün) (ــًـ):
Harfin üzerine konan, sol taraftan aşağı doğru eğik, üst üste, küçük çift çizgidir. Geçişte, ince harflere “En”, kalın harflere ise “An” sesi verir. “İki Üstün” alan harfin soluna, genellikle “Elif” harfi de yazılır. Geçişte okunmayan bu Elif, durulduğunda uzatma harfi görevi yapar.
Fetha hareke dilimizde üstün hareke olarak ifade edilmektedir. Türkçemizde sessiz harfleri birbirine bağlamada sesli harflerden istifade ediyoruz, Arapçada ise sessiz harfleri seslendirmek için harekelerden istifade ediyoruz. Üstün hareke harflerin tamamına “e” sesi vermektedir.
2. Vakf yapılacak kelimenin son harfi üstünlü, esreli veya ötreli ise arızî bir sükûnla sâkin olarak okunur. 3. Vakf yapılacak kelimenin son harfi şeddeli ise sükûn üzere vakf yapılır. İki esre ve iki ötre ile sonlanan kelimelerde cezimle vakfedilir.
Bu noktada TS'de kapalı t (ة) ile biten Arapça kelimeler dikkate değerdir. Arapçada kapalı t ile biten kelimelerin telaffuzu, kelimede durma tercihine bağlı olarak değişmektedir. Bu kelimelerin telaffuzunda durulduğu zaman, kapalı t harfi /a/ veya /e/; durulmadığı zaman /t/ olarak telaffuz edilir.
Mim harfi, cim harfi, tı harfi, ze harfi, sad harfi noktalama işaretleri olarak Kuran-ı Kerim'de harflerin anlamlarını koruyarak okumayı sağlamaktadır. Secavend harfler yaygın olarak bilinen harflerin yanında birkaç harf daha anlamı itibariyle secavend olarak bilinmektedir.
Hz. Peygamber; “Kur'an'ı öğrenin ve okuyun.” (Tirmizî, Fedail, 2) buyuruyor. Kur'an; adabına uygun, Eûzübesmeleyle, ihlasla, edeple, temiz, abdestli, kıbleye dönerek, anlaşılacak şekilde, ağır ağır ve güzel sesle okunmalıdır.
Tenvin ya da bilinen adıyla tenvin harekesi, iki ötre, üstün ve esrenin ifade ediliş tarzına verilen addır. Kendi içerisinde saklı bir harf içeren tenvin, cezmli nunla doğrudan alakalıdır. Tenvinin ana kuralı bir kelimede iklab, ihfa, izhar ve idgam olması halinde tecvid kurallarına göre okunması zorunluluğudur.
Genelde nekre isimlerin sonuna gelen iki üstün, iki esre ve iki ötre için kullanılan terim. Arap alfabesinin yirmi beşinci harfi.
Cezm, iki harfi birbirine bağlar. Üzerinde bulunuğu harfi bir önceki harfin harekesiyle birleştirerek okutur.
Harfin üzerindeki dik çizgi kalın okunan harfleri a sesiyle, ince okunan harfleriyse a ile e arasında bir sesle uzatarak okutur.
Tenvin veya Cezimli Nun dan sonra Ye, Mim, Nun, Vav gelirse İdğam-ı Meal Ğunne olur. Tenvin veya Cezimli Nun'dan sonra Ye, Mim, Nun, Vav harfleri ayrı kelimelerde yan yana gelirse, genizde idğamla birlikte ğunne uygulaması yapılır. Nun sesi genizde tatlı bir nağme ile akıtılarak okunur.
Harfin altına gelen bu işaret mavi kutudaki ince harfleri i sesi ile, yeşil kutudaki kalın harfleriyse ı ile i arası bir sesle okutur. Kalın harflerin esreli okunuşu ı sesi ile başlar i sesiyle biter. Sitemizde bu ses ı olarak yazılacaktır.
Hareke (Arapça: حركات, okunuşu: Ḥarakāt), Arap alfabesindeki ünsüz harflere ünlü özelliği kazandırmak için kullanılan ek işaretlere denir. Arap alfabesinde sadece ünsüz harfler ve uzun okunan ünlü harfler (a, u, i) içerdiği için kısa ünlü sesleri için değişik harekeler geliştirilmiştir.
Harfin üzerine gelen bu işaret ince harfleri e sesi ile, kalın okunan harfleriyse a sesi ile okutur. İnce harflerden ر üstünlü olduğu zaman a sesiyle okunur.
Ötre; kalın okunan harfleri “u” sesiyle, ince okunan harfleri ise “u” ile “ü” arası bir sesle okutur (Pakdil, Ta'lim, 108; Kaya, Elif-bâ, 19).
Türkçede bulunup Arapçada bulunmayan sesler: ç, g, ğ, j, p,v, ı, o, ö, ü.
Damme (Ötre) ـُ : Harflerin üzerine konulan küçük vav şeklindeki bir işarettir. Harfleri “-u” sesi ile okutur. Ve burada da ince harf ve kalın harf ayrımı yoktur. Ancak burada da ince olan harfleri biraz daha “-u” ve “-ü” arasında bir harf olarak okursak daha doğru bir okuma gerçekleştirmiş oluruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri