3- Genelde yaratılışın anlatıldığı ayetlerde Allah “Ben” der. Mesela “Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım” ayetinde olduğu gibi. Ancak yaratılışın anlatıldığı bazı ayetlerde de “Biz” tabiri geçer. Bununla kastedilen ise o anda meleklerin o yaratılışa şahit olduğu ve orada bulunduğudur.
O bana ikramda bulundu, o benim işimi gördü.. vs. diye işaret ettiğiniz bütün 'O'lar, gerçek manada bir tek 'O'ya işaret etmektedir. O da Allah'tır. Çünkü kâinatta O'ndan başka müessir-i hakiki yoktur, O'ndan başka yaratıcı yoktur, O'ndan başka zarar ve yarar dokunduran yoktur."
Peygamber Efendimize (asm) aitmiş gibi görünen ifadeler de Allah kelamıdır. Her surede ayette ya açıktan ya da gizli olarak "de ki" ifadesi olduğu gibi, Peygamber Efendimize (asm) bunu söylemesi isteyen Allah'tır. Peygamber Efendimiz de Allah'tan aldığı emri aynen tebliğ eder.
Değerli kardeşimiz, Önce bir hususu belirtelim: Cenab-ı Hak Kur'ân-ı Kerim'de, her zaman "ben" yerine "biz" diye hitap etmiyor. Âyetler hep bu şekilde sıralanmıyor. Yerine göre "Ben", mevzuunun gelişine, meselenin anlatılışına göre hitap tarzları da değişiyor.
kuran'da allah kendisi için birinci çoğul şahıs olarak “biz” ifadesini de, birinci tekil şahıs olarak “ben” ifadesini de kullanır. bu arapça'nın dil özelliğinden kaynaklanır. arapça'da ve başka bazı dillerde de azamet, yücelik ifadesi olarak bazen bir kişi kendisi için birinci çoğul şahıs olarak “biz” ifadesini ...
İlgili 17 soru bulundu
Çünkü “Allah'ın hiçbir benzeri yoktur.” (
Buna göre Allah'ın zatını düşünmek insanı dalalete düşürebilir. Ayette yer alan “idrak” kavramı, bir şeyi hakkıyla görmek, akıl ve vehmin içine almak manasına gelir. İdrak, aynı zamanda kavuşmak, ulaşmak manasına gelir.
Çünkü Kur'an Hz. Peygamber (asm)'in sünnetine uymayı da emretmektedir.
İhlas suresinde Cenab-ı Hak, kendisini şöyle tanıtıyor: “Allah birdir. Hiçbir şeye muhtaç değildir, her şey O'na muhtaçtır. O doğurmamış ve doğurulmamıştır.
Allah ve 19 mührü, Kuran'da Allah kelimesi ve türevleri 2698 kez geçmektedir. Bu 19'un tam katıdır. Kuran'da Allah isminin tüm türevleri 1820 ayette olmak üzere toplam 2698 adet geçmektedir (Numarasız Besmeleler hariç).
Kur'an 'Allah, tevhid, uluhiyet, insan, aile, toplum yapısı, ahlak, hukuk, Allah ile insan, Allah ile alem, insan ile insan, insan ile alem münasebetleri ve peygamber kıssaları' konularını detaylarıyla açıklamaktadır.
Muhammed'e aittir. Mananın sese ve söze dökülmüş hali bizzat Hz. Muhammed'in dilinde tecelli etmiştir. Kur'an, Hz.
Günümüzde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Eski Eserler Müzesi'nde metal bir sandık içinde muhafaza edilmekte olan Kur'an sayfaları, literatürde “Semerkant Kur'anı” olarak anılır. Özbekler tarafından Halife Osman'a ait olduğu; dünyada el yazması Kur'anlar içerisinde en eski olduğuna inanılmaktadır.
Kur'an Allah'ın kelamıdır, Resulullah'ın da kavlidir. Hem Cebrail'in hem Resulullah'ın. Bu iki ayette de aynı ifade vardır ama bağlama baktığımız zaman Hakka Suresi 69/40. Ayette geçen Resul'ün Muhammed olduğunu, Tekvir Suresi 81/19. Ayetteki Resul'ün de Cebrail olduğunu anlıyoruz.
Allah kâfirleri, verilen tüm imkân ve nimetlerin sahibini inkar edenleri sevmez. Allah zalimleri, zulmü meslek edineni sevmez. Allah hainleri ve günahkârları sevmez. Allah bozguncuları ve bozgunculuğun hiçbir türünü sevmez.
Allah'ı gözümüzle görmememizin nedeni, kudret ve ilmiyle her şeyi kapsamasından ve zıddının yokluğundandır. Mesela, atmosferin yer küreyi her yandan kuşatması gibi, güneşin de bütün feza âlemini kuşattığını farz etsek, o zaman güneşi göz ile görmek mümkün olmaz.
Yani, “Sadece Kur'ân ayetleri yeterlidir, hadislere bile ihtiyaç yoktur.” demek, başlı başına ve sorumsuzca yapılmış cüretkâr bir içtihattır. Zira, Kur'ân-ı Kerimde, “Sadece ayetlerle iktifa edin, Peygamberin sünnetine uymanız gerekmez.” mânasında bir ayet yoktur.
Sözlükte “kelime” anlamına gelen lafza (lafz) ile “azamet ve yücelik” mânasındaki celâlden (celâle) oluşan lafza-i celâl terkibi “kayıt ve kıyas kabul etmeyen azamet ve yüceliği ifade eden kelime” demektir ve yalnız Allah ismi için kullanılır.
Yalnızca Kur'an'da geçen ilahi isimler yüzden fazlayken hadislerde Allah'a atfedilen başka isimler de bulunmaktadır. Geniş anlamıyla esmâü'l-hüsnâ kavramı bu adların hepsini kapsasa da terim anlamıyla daha çok doksan dokuz ismi içerdiği kabul edilir ve buna mukabil Türkçede çoğunlukla Allah'ın 99 ismi şeklinde bilinir.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş
Haber Merkezi - Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan, “Tanrı” kelimesinin caiz olup olmadığıyla ilgili bir soruya verilen yanıtta kelimenin Arapça “ilah” kelimesinin karşılığı olduğu hatırlatarak, "Allah'ı 'Tanrı' diye anmak da İslam inancına aykırı olmaz" denildi.
Hadisin lafzı yukarıda geçtiği gibi "Allah'ın ilk yarattığı şey akıldır" şeklindedir.
En yüce varlık olarak inanılan, bütün kemâl sıfatları şahsında bulunduran ve her türlü noksan sıfatlardan uzak olan gerçek Ma'bud. Varlığı zorunlu olan tek yaratıcıya ait yüce bir isim. Bu isimle çağrılan bir başka varlık olmamıştır, olmayacaktır da.
Allahü teâlânın kıdem sıfatı da vardır. Yani evveli yoktur, yaratık, yani mahlûk değildir. Allah'ın yarattığı her şey mahlûk olur. (Allah, evveli olmayan, yani kıdem sıfatlı bir varlık, yani bir ilah yaratabilir mi?) demek tenakuz [çelişki] olur. Yaratılan şey yaratıktır, mahlûktur.
Namazı terk etmenin ne derece büyük bir suç olduğunu, Hz Peygamber (SAV) şöyle ifade ediyor: "Kul ile şirk arasında bağlantı olarak namazı terk etmekten başka hiçbir şey yoktur. Kim farz olan namazı inkâr ederek terk ederse şirke düşmüş olur."
Diğer taraftan, namazla ilgili Kur'an ayetleri ve hadisler bir bütün olarak ele alındığında, namazın beş vakit olduğu açıkça anlaşılır (Bkz. Bakara 2/238; İsra 17/78; Rum 30/17-18; Buhari, Mevakit, 1, Tirmizi, Salat, 1).
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri