Kur'an'da kendisine hikmet verildiği bildirilen, peygamberliği tartışmalı bir din büyüğü. Hz. Mûsâ döneminde yaşayan, kendisine ilâhî bilgi ve hikmet öğretilen kişi. Kur'ân-ı Kerîm'in otuz birinci sûresi.
Lokmân, Kur'an-ı Kerîm'de ismi sadece bu sûrede geçen, aynı zamanda sûrenin de ismiyle anıldığı sâlih bir kişidir. Âlimlerin çoğunluğu, Lokmân'ın peygamber olmadığını, ancak Allah'ın kendisini bilgi ve hikmetle şereflendirdiğini belirtirler.
Lokman veya Lokman Hekim (حکیم لقمان), Kur'an'da ve halk efsanelerinde bahsi geçen, hikmet sahibi olduğuna inanılan kişi. Lokman Hekim'in İslam'a göre peygamber olduğuna dair iddialar bulunmakla beraber İslam alimlerinin genel görüşü peygamber olmadığı yönündedir.
Hz. Lokman, beş yüz altmış, bin, üç bin, üç bin beş yüz ya da dört bin yıl yaşadığı belirtilmektedir.
Lokman Hekim tıp da yapmış olduğu çalışmalar ile tıp biliminin babası olarak kabul edilmektedir. Hz. Lokman İslam dininden önce bilgisi ve özlü sözleri ile halkın dikkatini çekmiş bir kişidir. Bu kişinin hikmetli sözler söylemesi sebebi ile Lokmanü-l Hakim ismi ile de bilinmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Hz. Mûsâ döneminde yaşayan, kendisine ilâhî bilgi ve hikmet öğretilen kişi. Kur'ân-ı Kerîm'in otuz birinci sûresi.
Lokman'ın kaç sene yaşadığı hakkında 560 seneden 5300 seneve:kadar farklı rakamlara rastlanır. Bütün bunlar- dan onun bu kadar"olmamakla birlikte uzun bir ömür sürdüğü anla-, şılmaktadır. Kaynaklarda Hz.. Lokman'ın bir peygamber mi, yoksa veli bir kul mu olduğu da sözkonusu edilir.
Kur'an'da Lokman Hekim'den Lokman Suresi'nde bahsedilir. Lokman'ın ölümsüzlük iksirini bulduğu ancak formülünü kaybettiğine dair efsaneler mevcuttur. Formülü nasıl kaybettiği ise değişik kaynaklarda değişik şekillerde anlatılır.
Rivayete göre, Lokman Hekimin ölümsüzlüğün sırrını yazdığı notun toprağa düşmesiyle yeşeren bitki. hangisidir? a) Sarımsak.
H.z Lokman (a.s.m.)'ın Kabri/ Mersin-Tarsus (Makam) Ulu Cami.
Mekke döneminde indirildiğine inanılan Surede başlıca, Lokman'a verilen gizemli bilgi (hikmet), Lokman'ın oğluna öğütleri, tevhid, peygamberlik, öldükten sonra dirilme ve haşr konularına yer verilerek kıyamet günü için hazırlıklı olunması öğütlenmektedir.
İbn-i Sina (Lokman Hekim), Kuşyar isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi aldı. Değişik konular üzerine 240'ı günümüze gelen 450 kadar makale yazdı.
Sûrenin nüzul sebebi olarak genellikle Kureyşlilerin Hz. Lokman, Hz. Lokman'ın oğlu ile olan durumu ve ana-babasına iyilikleri hususunda soru sormaları gösterilmiştir. Bu, sûrenin tamamının bu soru üzerine nazil olduğu izlenimi vermektedir.
Allah'ın gizli açık her şeyden haberdar olduğunu bilme, davranışlarımızı buna göre şekillendirme. Namazı kılmalıyız. (Allah'a şükrün ifadesi olarak ona ibadet etme) İyiliği emredip, kötülükten sakınmalı ve sakındırmalıyız. Sabretmeli, sıkıntılara göğüs germeliyiz.
Lokman Hekim hakkında Anadolu'da anlatılan hikâyelerde, Lokman'ın hekimliği Şahmarân'dan öğrendiği, hekimlik sanatında çok ustalaşarak ölüme bile çare bulacak düzeye ulaştığı şeklinde bilgiler yer alır.
Arkeolojik verilere göre Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde doğuyla batının en önemli kavşak noktası olan Misis Köprüsü, ölümsüzlük ilacını bulduğuna inanılan Lokman Hekim'in, bu ilacı yazdığı kağıdı üzerinden geçerken nehre düşürdüğü köprü olması nedeniyle, 'Ölümsüzlük Köprüsü' adıyla da biliniyor.
bu mucizevi içeceğin eski türkler'deki adlarından biri bengisu'dur. eski iran tradisyonunda ise haoma ya da homa adıyla bilinir. beyaz renkteki haoma'nın 'dünya dağı 'dan edinilebileceği belirtilir.
Derler ki, Lokman Hekim 32 hastalık tespit etmiş. Bunların 16'sının sebebi "ayaz", 16'sının sebebi de "boğaz" imiş. "Üşütmeyin" ve "çok yemeyin" demiş.
Efsaneye göre Şahmeran bir yeraltı ülkesinde yılanlarıyla birlikte yaşamaktadır. Şahmeran'la tanışan ilk insanın ismi bazı kaynaklarda Belkıya olarak geçerken, bazı kaynaklarda bu isim Camşab olarak değişmektedir. Kimi kaynaklarda ise Şahmeran'la ilk buluşan kişinin Lokman olduğu anlatılmaktadır.
Lokmân (a.s.)'ın peygamber olup olmadığı hakkında âlimler arasında ihtilaf vardır. Âlimlerin çoğunluğuna göre Lokmân peygamber değildir, salih bir kuldur. Hakkında çeşitli görüşler vardır; Habeşli siyahi bir köle olduğu, koyun otlatan bir çoban olduğu ve Allah'ın onu hikmetiyle yücelttiği söylenmiştir.
Gerçekte biri Kur'an'da belirtilen ve kendisine hikmet verilmesi nedeniyle Lokmanü'l-hakim (Lokman Hekim) diye bilinen, diğeri ise Arap şiirinde Lokman bin Ad olarak geçen iki kişinin yanı sıra zaman içinde farklı kişilere ait çeşitli özellikler de bu isimle anılıyor.
Lokman Hekim, Türk kültüründe ve edebiyatında önemli yer tutan şahsiyetlerden biridir. Türk dünyasındaki efsane, masal ve fıkraların bir kısmı onun hayatı etrafında teşekkül ederken; halk hikâyesi, halk şiiri, atasözleri ve deyim gibi bazı türlerde de onun adı geçmektedir.
İslam'dan önce Araplar arasında uzun ömrü, bilgeliği ve hikmetli sözleriyle temayüz eden Lokman, Cahiliye Dönemi şiirlerinde Hz. Hud'un kavmine adını veren Âd'a nispetle Lokman b. Âd olarak geçmektedir. Lokman b. Âd hikmetli sözler söylemesiyle meşhur olduğundan ayrıca Lokmanü'l-hakîm diye de tanınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri