Hayvan kesimlerinde, kesimden önce ve sonra baktığımızda, kesimden sonra 4 katına kadar artığını gördük. Hayvanların bu hormon vasıtasıyla sakinleştiğini, rahatladığını belirledik. Helal kesim uygulanan hayvanlarda kesinlikle ağrı olmadığını ve sakinleştiğini tespit ettik” dedi.
Evet, elbette acı çekerler.
Zaten kontrol edilebilir olsaydı, hiçbir hayvan acı çekmeyi seçmezdi. Dolayısıyla herhangi bir anestezi uygulanmayan bir hayvanı canlı canlı bıçakla doğradığınızda elbette beyinlerinde acı deneyimleniyor.
Gürbüz Aksoy, medyanın “İşte Cenab-ı Hakk'ın hayvanlara yerleştirdiği muhteşem sistemin ayrıntıları” anonsuyla verdiği şu müjdeyi açıklıyor: Yapılan helal kesim sonucu hayvanın vücuduna yayılan ve morfinden 30 kat etkili olan beta endorfin hormonu sayesinde hayvanlar sakinleşmekte ve acı duymamakta.
Acısız kesimde, hayvanın kalbi atmaya devam ederken, bilinç kaybı oluşturuluyor. Ve kesildiğinde, hayvan acıyı duymuyor.
Köpekler ve kediler, bir arkadaşları veya sahipleri ölecek olursa yemekten ve içmekten kesilebilirler; hatta kediler, oldukça iç parçalayan bir çığlık sesi çıkarırlar. Bonobolar ölüme öfkelenirler; kimi zaman cesedin üzerine kayalar ve taş parçaları atarlar, ölü bedenin göğsüne yumruk atabilirler.
İlgili 31 soru bulundu
Biz bu mahlukatın dillerini anlasaydık fırtınalı denizin "Ya Celil, Ya Celil" diye zikrettiğini duyacaktık. Dillerini anlasaydık, kedilerin "Ya Rahim, Ya Rahim" diye dua ettiğini işitecektik. Yani sözün kısası sadece insanlar dua etmez; bütün mevcudat, bütün varlık kendi dilinde dua eder.
Kurban kesildikten sonra namaz olarak şükür namazı ve iki rekat da namaz kılınır. Namaz sırasında secde ederken Allah'a şükredilir ve bol bol da dua edilir. Allah'ın verdiği nimetlere şükür etmek için kılınan bu namazdan sonra teşbih çekilir ve ardından dua edilir.
Kurban kesmenin amacı dayanışma ve yardımlaşmadır. Ancak kurban kesilen evde bakılmakla yükümlü kişi sayısı çok ise, aile kalabalık ise dağıtılmaması günah değildir. Eğer ailenin kesilen kurban etine ihtiyacı varsa kurban etinin dağıtılmamasında bir sakınca yoktur.
Bilimsel araştırma, balıkların da hiperventilasyon ve davranış değişikliği gibi acı sonrası belirtileri gösterdiğini ortaya çıkardı Sucul hayvan biyolojisi alanında önde gelen bilim insanlarından birine göre balıklar acıyı insanların deneyimlediğine benzer şekilde hissediyor.
Fakat yoksulsa yenisini almasına gerek yoktur. Çünkü yoksula kurban vacip değildir, satın almakla, satın aldığı hayvanı kesmeyi kendisine vacip kılmıştır. Aldığı hayvan ölünce, vücûbiyet düşer ve yenisini almak gerekmez (Merğinânî, el-Hidâye, 4/359; Kâsânî, Bedâi', 5/66).
Vücut çıkıntıları ve bel çukurlukları belirsizdir. Bu o hayvanın etli olduğunu anlamanıza yardımcı olmaktadır. Sağlıklı besi hayvanları, çok hareketli, bakışları canlı, derileri elastik, kıl örtüleri ise parlaktır. İyi bir kurbanı böyle de anlayabilirsiniz.
Bazılarına göre, insan veya hayvan olsun bütün ruhları Hz. Azrail kabzeder. Diğer bazılarına göre ise, hayvanların ruhlarını doğrudan Allah kabzeder. el-Ukayli, bu hadisi hem “Duafa=zayıfler” kitabına almakla, hem de sözlü olarak da bunun zayıf olduğuna işaret etmiştir(a.g.y).
İnsana zararı dokunmayan hayvanları öldürmek kesinlikle doğru değildir; en azından mekruhtur. Haksız yere bir hayvan öldüren kişi tövbe istiğfarda bulunması gerekir. Hayvanların tedavisi mümkün olmadığında ve acı çekmeleri halinde, veteriner hekimlerinin verdikleri karar sonucunda hayvanların ötenazi yapılması caizdir.
Bilim insanları, genellikle canlı olarak pişirilen yengeçlerin acıyı algıladığını ve hatırladığını ortaya çıkardı. İrlanda'daki Queens Üniversitesi'nde görevli araştırmacılar, pavurya adıyla bilinen kabuksuz yengeçlere küçük elektrik şokları vererek, yengeçlerin acıya karşı tepkisini gözlemledi.
Kesilen etin hemen birkaç saat içinde yenilmemesi daha sağlıklıdır. Taze kesilen kurban etinde ölüm katılığı (rigormortis) adı verilen bir durum yaşanır ve bu aşamada etteki proteinin sindirimi zorlaşır. Bu nedenle et dinlendirilmeli ve ertesi gün tüketilmelidir.
İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. Kurban atıkları gelişi güzel çevreye atılmamalıdır. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmelidir. İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır.
Çevre sağlığı yönünden de kesimi takiben ortaya çıkan kan, mide ve bağırsak içeriği önemlidir. Bunların gelişi güzel bir şekilde etrafa atılmaması ve akarsulara dökülmemesi gerekmektedir. Ayrıca bunların ve hastalık taşıyan diğer iç organların (karaciğer ve akciğer gibi) köpek ve kedilere verilmemesi gerekir.
Kurban eti, kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Etin, yaklaşık 12-24 saat bekletilmesi gerekir. Kurban etinin bu süre aralığında dinlendirilmesi, hayvanın kesimi sırasında oluşan kas kasılması durumu olan “ölüm katılığı”nı (rigor motris) ortadan kaldırarak etin sert olmamasını sağlar.
Diyanet. Allah'tan şifa bulmak ve ecir kazanmak isteyen kişilerin şifa kurbanı kesmesi mümkündür. Bu kurbanın kesilmesi dinen caizdir. Bu nedenle Diyanet tarafından da hastalıklardan kurtulmak amacıyla şifa kurbanının kesilmesi önerilir.
Kurban ibadetini yerine getirmek, gerekli şartları taşıyan bir hayvanı, kurban niyetiyle kesmekle gerçekleşir. Kurban ibadetinin geçerli olması için kesenin abdestli olması şartı yoktur. Bununla birlikte kurban Allah'a yakınlaşma aracı olduğu için abdestli olmak daha faziletlidir.
Allah ın emir ve yasaklarına uymakla görevlidirler; hayatları boyu bir imtihana tabi tutulurlar. Ölünce de ya cennete veya cehenneme girerler. Hayvanlar ise akıldan mahrum olduklarından, günah-sevap, hayır-şer, cennet-cehennem gibi kavramlar onlar için söz konusu değildir.
günü o kimseye merhamet eder” Hz. Muhammed (S.A.V)
3- Hz. Peygamber, kertenkelenin öldürülmesinin sevap olduğunu söylemiştir.
Listenin zirvesinde Zika ve sıtma virüsleriyle hayatı tehdit eden sivrisinekler yer alıyor. Ayrıca insanların kendisi de listenin ikinci sırasında. Aslında geyik, ceylan, gergedan, fil ve domuz gibi hayvanları avlasalar da aslanlar, yılda 200 insanın ölümüne neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri