Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Alevi-Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır.
Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Şii Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için “Kürt böreği” adıyla tanınmıştır.
Küt böreği diyenlerin bazılarına göre kat kat olduğu için, bazılarına göreyse küt küt kesildiği için ya da böreği yerken çıkan kütür kütür seslerden dolayı adı küt böreği. Kürt böreği diyenlere göreyse İstanbul'daki Kürt hamallar tarafından tüketildiği için adı Kürt böreği.
Kürt Böreği'nin 1890'li yılllarda Bingöl Kiğılı bir Kürt olan Mehmet Alkan (Rengo) tarafından pişirilip seyyar olarak satılmaya başlandığını ve bu şekilde yaygınlaştığını ifade eden Dilbağı, "Kürt Böreği, 1890'li yıllarda Kömbe denilen özellikle Doğu Anadolu bölgesinde evlerde pişirilen yağlı hamurdan yola çıkılarak ...
şeklinde bir tartışmanın olduğunu söyleyen Beştaş, bir börek zincirinin bu böreği "küt böreği" adıyla sunduğunu aktardı. Böreğin adının "Kürt böreği" olduğunu ifade eden Beştaş, "Kürt böreği Kürt böreğidir. Irkçılık ve lezzet yan yana gelen şeyler değildir. Elinizi çekin bu börekten.
İlgili 37 soru bulundu
Boşnak böreğinin 1450'li yıllardan beri Bosna Hersek'te yapıldığı düşünülmektedir. 93 Harbi sonrası Türkiye'nin kuzeybatısına göç eden Boşnaklar, Boşnak böreğini Bursa, Çanakkale ve Sakarya gibi yerlerde yapmaya başlamıştır. Boşnak böreği aynı zamanda Hırvatistan'daki Boşnaklar tarafından da yapılmaktadır.
1 porsiyon (162 gr) küt böreği 657 kaloridir. Küt böreğinin 100 gramı 58.97 gram karbonhidrat, 8.99 gram protein, 14.34 gram yağ, 2.08 gram lif içermektedir.
1800' lü yıllara dayanan asırlık tat, Ankara Fabrika' sını açarak “ Tepsi tepsi lezzet uygarlığı” sloganıyla börek sevenlere hizmet vermeye başlamıştır. Fıstıklı, üzümlü, bol soğanlı, çıtır çıtır börek denince akla hemen Tarihi Karaköy Böreği gelir.
Tatlı mı tatlı bir börektir kendisi. Servisinde kullanılan pudra şekeri dışında herhangi bir iç malzemeye ihtiyaç duymaz. Tek tek ayrılan ve nar gibi kızaran çıtır yufka katları pudra şekeriyle damaklar tatlanıyor. Ağızda dağılan bu tatlı börek, çayla güzel bir ikili oluşturuyor.
1860 Kırım Savaşı'nın da etkisiyle, göçmen Tatarlar tarafından Anadoluya getirilmiştir. Bu göçün önemli bir kısmını alan Eskişehir mutfağının parçası olmuştur. Eskişehir Çiğböreği (Çibörek) Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Kürt böreğinin mucidi, Bingöl Kiğı ilçesi Bilêce köyünde 1863 yılında doğan Mehmet Efendi'dir (Rengo Mehmet). Mehmet Efendi 1885'de köyünden çıkar ve yürüyerek Trabzon'a kadar gider. Uzun bir bekleyişten sonra yük gemisiyle İstanbul'a varır. Kürt böreğinin mucidi Rengo Mehmet.
10 dakika böreğin harı gittikten sonra, mutfak makası ile önce kare dilim sonra bu dilimleri üçgen olacak şekilde küçük parçalar halinde kesilir. Üzerine bol pudra şekeri ekleyip sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Umarım dener ve çok beğenirsiniz!
Uygun bir tepsiyi yağlayıp hazırladığınız hamurları üst üste dizin. Yağınız kaldıysa aralarına yağ sürün. Hepsi bitince en üste de yağ sürüp 180 derece fırında 45 dakika kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp dilimleyin. dilerseniz pudra şekeri serpip sıcak servis yapın.
Küt böreğini, armut kompostosu ile birlikte servis edebilirsiniz.
Ülke genelinde Laz böreği olarak bilinen tatlının Hopa yöresine ait olduğunu vurgulayan Akyürek, "Araştırmalarımız sırasında Laz böreğinin geçmişinin 200 yıl öncesine dayandığını öğrendik.
Bosna Hersek'in milli yemekleri arasında yer alan çarşaf böreği, Türklere özgü bir lezzettir. Özellikle Trakya mutfağından eksik olmayan bu besin, Rumeli ve Balkan ülkelerinde de tüketilir.
Parçalara ayrılan (arzuya göre tüm) tavuk haşlanır. Haşlanan tavuğun suyu ile kuru yufkalar ıslatılır. Islatılan kuru yufkalardan bir tanesi yağlanılan tavaya yerleştirilir, iki tanesi parçalanarak tavaya dizilir.
Diğer Boyutlar: 1 dilim - 90kcal, 1 porsiyon - 269kcal, devamı için...
2 adet küt böreği kaç kalori? 1 dilim börek ortalama kalori değeri yaklaşık olarak 285 kalori (kcal) şeklinde hesaplanmaktadır. Bir dilim börek besin değerleri ise 18 gr yağ, 10 gr protein ve 22 gr karbonhidrat içerir. 125 gr ağırlığında 1 porsiyon börek kalorisi ise 400 kalori (kcal) değerindedir.
3 çeşit peynir karışımı kullanılarak tereyağı ile yapılan su böreğimiz damaklarda iz bırakır.1 tepsi su böreğinde ortalama 30 dilim bulunur ve 2,8 Kg ağırlığındadır.
Gaziantep ve Hatay'ın ardından UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil olan Afyonkarahisar'ın yöresel lezzeti patlıcan böreği, yapılışının zahmetli olmasının yanı sıra içerisinde hamur bulunmamasıyla dikkati çekiyor.
Süt ve Yağ Kullanın
malzemelerdir; ancak iş böreğe gelince bu malzemelerin önemi daha da artar. arasına süt ya da yağ sürerek daha çıtır ve leziz sonuçlar elde edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri