Günümüzde çoğunlukla kullanılan iki sistem vardır (Bedirhan alfabesi ve
Latin-Kürt Alfabesi
Latin harflerini temel alan Kürt alfabesi 31 harften oluşur. Bu alfabece karşılanan 31 sesten 8'i ünlü, 23'ü de ünsüzdür. Ünlüler a, e, ê, i, î, o, u, û'dir.
Latin harflerini temel alan Kürtçe alfabe 31 harften oluşur.
Kürtçede yazılış itibariyle “ı” harfi yoktur.. Ayrıca “i” harfinin büyüğü olan İ harfide bulunmamaktadır. Kürtçe'de bulunan 'i' harfi ve bunun büyüğü 'I' harfi “ı” diye okunmaktadır.
"Kürtçe ve Farsça, İranî dillerdir. Aynı dil grubunda yer alıyorlar. Haliyle ortak kelimeleri olduğu gibi ortak dil kuralları da var.
İlgili 24 soru bulundu
Kürtçe, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Kürtçe 721.599 Kelime le dünyanın en fazla kelimeye sahip 9. dili oldu. Sözkonusu verilere göre ise Türkçe dili ise 334.473 kelimeyle 20'inci sıraya yerleşti.
Kürtçe'de yazılış itibariyle büyük ve küçük harfler arasında 'ı' harfi hariç fark yoktur. Büyük 'ı' harfi, 'I' şeklinde küçüğü 'i' şeklinde yazılır. Kürtçe'deki harflerin hem telaffuzları bakımından hem de çıkış yerleri (mahreç) bakımından Türkçe'den birçok farklılığı vardır.
Latin harflerine uyarlanmış Kürt alfabesi, 1893 ile 1951 arasında yaşamış olan Kürt entellektüeli Celâdet Ali Bedirhan'ın eseridir.
Dünyanın en büyük dijital sözlüğü Wikipedia'nın verilerine göre Kürtçe 721.599 kelime ile dünyanın en fazla kelimeye sahip 9. dili oldu. Sözkonusu verilere göre ise Türkçe dili ise 334.473 kelimeyle 20'inci sıraya yerleşti.
Akademisyenler, Kürt sözcüğünün kökeni için farklı teoriler ortaya atmışlardır. Bir teoriye göre, Orta Farsçada "göçebe; çadır-satıcısı" terimi olan 𐭪𐭥𐭫𐭲 kwrt- olarak kullanıldığı öne sürülmüştür. Kürt sözcüğü en az 17. yüzyıla kadar bir kolektif kimlik terimi olarak kullanılmadı.
Kürt tabiri genel olarak göçebe İran halklarına verilen bir addır. Kürt adına ilk kez VII. yüzyılda karşılaşıyoruz bu Ulus anlamına gelen Kürt'tür daha önceki Kürt veya Kurd tabirleri genel anlamda göçebeler için kullanılırdı.
Türkçülüğün babası olarak kabul edilen Ziya Gökalp ise “Kürt Aşiretleri Hakkında Sosyolojik Tetkikler” adlı çalışmasında önceleri Kürtleri beş kavme ayırdığını daha sonra dörde indirdiğini belirterek şöyle bir tasnife başvuruyor: Kurmanc, Zaza (Gûranca, Dünbülî), Soran (Baban, Kalhur), Lûr (Bahtiyarı, Fîlî, Lek).
Yazar ve avukat Necat Zivingi, Kürtçe'nin Farsça'dan daha eski olduğunu, bu konuda herhangi bir tartışma yapılmadığını söyledi.
Irak sınırları dışında, Kürtçe hiçbir devletin resmi dili değildir. Türkiye ve Suriye'de, hâkim olan lehçe Kurmancidir. Türkiye'de, aynı zamanda, Dimilkî, Kirdkî veya Kîrmancik olarak da bilinen Zazaca lehçesi de konuşulur.
Buna göre takvimde, Türkçe- Kürtçe ay isimleri şu şekilde yeraldı: 'Ocak-Rebendan, Şubat-Reşemi, Mart-Adar, Nisan-Avrel, Mayıs-Gulan, Haziran-Puşper, Temmuz-Tirmeh, Ağustos-Gelawej, Eylül-Rezber, Ekim-Kewçer, Kasım-Sermawez, Aralık-Berfanbar. '
Kürt ismi: Kürtçe zîn/zin “yaşam?” Uzun i ile Zîn, Kürtçe edebiyatın klasik eseri Mem û Zîn'in kadın kahramanının adıdır; muhtemelen Zeyneb veya Zînet eşdeğeridir. Kısa i ile Zin modern Kürtçe adlarda "can" anlamındadır.
Türkçe Ural-Altay dil ailesindendir, Kürtçe ise Hint-Avrupa dil ailesinden.
Hitap şeklinin zuzu olması kuzum anlamına gelmektedir. Halk dilinde aşırı sevgi yüklü anlamlar taşır. Yetişkinlerin bebeklerine karşı söylediği sevgi gösterme kelimesidir.
Prof Dr Celal Şengör; Kürtçe için dünyada varlığını sürdüren en eski dil diyebiliriz. Arapça ve Farsçadan çok eski bir dildir.
Kürtçe - Zazaca
E harfi /ɛ/ sesini temsil ederken, Ê harfi /e/ sesini temsil eder .
Dil. Türkiye Kürtlerinin çok büyük çoğunluğunun ana dili Kürtçe'nin Kurmanci lehçesidir. Bunun yanı sıra Türkiye'nin güney doğusundaki Kürtlerin %1.4'ü Zazaca'yı ve %6.4'ü Türkçeyi ana dili olarak kullanmaktadir. Kürtçeyi hiç konuşamayan ya da az konuşan Kürt oranı ise %4.2'dir.
Kürt dili, kıyafetleri, folkloru ve Kürtçe isimlerin kullanımı yasaklandı ve Kürt yerleşim bölgeleri 1946'ya kadar sıkıyönetim altında kaldı. "Kürtler", "Kürdistan" veya "Kürtçe" kelimeleri Türk hükûmeti tarafından resmen yasaklandı. 1980 askeri darbesinin ardından Kürtçe resmi ve özel hayatta resmen yasaklandı.
KONDA Araştırma ve Danışmanlık şirketi tarafından 2006 yılında hazırlanan "toplumsal yapı araştırması 2006" raporuna göre Türkiye'de konuşulan ana dil istatistikleri şu şekildedir: Türkçe – 58 milyon (%84,54) Kürtçe – 8 milyon (%11,97)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri