Tek heceli bir kelimedir.
Buna karşılık tek heceli olduğu hâlde sonlarındaki ünsüzleri yumuşayan kelimeler de vardır: but / budu, dip / dibi, gök / göğü, kap / kabı, kurt / kurdu, uç / ucu, yurt / yurdu vb.
Cevap. Kardeşim 'Kurt' sözcüğü hecelerine ayrılmaz. O kelime tek bir hecedir.
Mesela bir kelimede kaç hece olduğunu anlamak adına, ünlü harf sayısına bakabiliriz. Zira herhangi bir sözcükte ünlü harf sayısı kadar hece bulunur. Okul = ''O - kul'' Görüldüğü üzere bu kelime içerisinde iki tane sesli harf vardır ve aynı şekilde iki hece bulunur.
''a'' tek başına hem harf hem de hecedir. ''dört'' Kelimesi dört harften oluşan bir hecedir.
İlgili 45 soru bulundu
Ses tekrarları yani ritim doğrudan kafiyelerle gerçekleştirilir. Türkçe'nin ses unsurları dış yapıyı canlı kılmıştır. Bu tekerleme beş dizeden oluşur ve hece sayısı altı ile sekiz arasında değişir.
Tren sözcüğü yabancı bir dilden Türkçe' ye geçmiş bir kelimedir. Tren kelimesi tek heceli bir kelimedir. Bu sebeple de "tren" sözcüğü başkaca bir heceye ayrılamaz.
7'li Hece Ölçüsü: 4+3 veya 3+4. 8'li Hece Ölçüsü: 4+4. 9'lu Hece Ölçüsü: 5+4 veya 4+3.
Sözcükte ünlü harf sayısı kadar hece vardır. okul → İki ünlü var iki heceli kelime.
Hece ölçüsü, varsağı, semai ve güzelleme türündeki şiirlerin bir dizesinde yer alan tüm heceler sayılarak bulunur. Aruz vezninde ise hecelerin son harfine bakılır. Son harf sesli ise ince, kalın ise kalın olur. Örneğin ilk dizesi 7 heceli olan bir dizenin diğer tüm dizeleri de 9 heceli olmalıdır.
Türkçede satır sonunda kelimeler bölünebilir fakat heceler bölünemez. Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna kısa çizgi (-) konur. İlk heceden sonraki heceler ünsüzle başlar. Bitişik yazılan kelimelerde de bu kurala uyulur: ba-şöğ-ret-men, il-ko-kul, Ka-ra-os-ma-noğ-lu vb.
Örneğin araba sözcüğü a-ra-ba şeklinde üç heceye ayrılırken spor gibi yabancı kökenli kelimeler s-por değil tek hece olarak "spor" şeklinde kabul edilir. Bu kurala göre traktör "trak-tör" şeklinde hecelenerek 2 heceye ayrılabilir.
Köken. ḳurt bütün Türk dillerinde "kurtçuk, solucan" anlamına gelir. Ancak Oğuzlar bu sözcüğü "kurt" (al-ḏi'b) anlamında kullanır. Köken Eski Türkçe kurt "1. tırtıl, larva, 2. (Oğuzca) köpeğe benzer vahşi hayvan" sözcüğünden evrilmiştir.
Hece veya seslem, kelimeleri oluşturan, en küçük birimi harf olan ve ağzın tek hareketinde sarf edilebilen ses modelidir. Türkçede en az bir harf, en çok dört harften oluşur ve içinde en fazla bir tek sesli harf bulunur.
Üç heceli kelimeler 3 farklı gruba ayrılmak suretiyle ifade edilen sözcüklerdir. Bu sözcükler yavaş ve uzatılmış bir şekilde 3 farklı heceden okunarak ifade edilir.
Tek heceli ve üç harfli olan ''ütü'' kelimesinde iki ünlü harf ve bir ünsüz harf kullanılmıştır. Ünlü harflerin ikisi de ''ü'' olduğu için bu kelime ince ünlü harflerden oluşmuştur.
Hanımeli kelimesinin doğru heceleme şeklin ise '' ha - nı - me - li '' şeklinde olmaktadır.
İlkokul Kelimesi İçin Doğru Heceleme
Bu doğrultuda ilkokul kelimesinin hece doğru heceleme hali, 'il - ko - kul' şeklinde öne çıkmaktadır.
Hece ölçüsünün on dörtlü kalıbı:
Başka sanat bilmeyiz / karşımızda dururken 7+7=14'lü hece ölçüsü.
8'li hece ölçüsü, bir şiirin her dizesinde kullanılan kelimelerin toplam hece sayısı 8 olması demektir. 8'li hece ölçüsü halk edebiyatında kullanılan en kısa ölçüdür. Bu nedenle bu ölçünün kullanıldığı şiirler çok daha fonetik ve akılda kalıcıdır.
Hece ölçüsünde kalıbı dizelerdeki hecelerin sayısı belirler. Her dizesinde 11 hece bulunan bir şiirin kalıbı “11”li hece ölçüsü” olarak gösterilir. Bir hecenin belli bölümlere ayrılmasına “durgulanma”, bu bölümlerin okuma sırasında hafifçe durularak vurgulanan yerlerine de “durak” denir.
En çok öğretilen aile kelimesinin kaç hece ile oluştuğu merak edilmiştir. Aile kelimesi a-i-le şeklinde üç heceye ayrılmıştır.
Buna göre Trabzon kelimesi de Trab-zon şeklinde 2 heceye ayrılabilir.
'Plaj' kelimesi iki hecelidir.
Türkçe hecede sadece bir ünlü bulunurken her bir ünlü tek başına ya da ünsüzlerle birleşerek heceyi meydana getirir. Ünsüzlerin hece oluşturmasında bir ünlüye gereksinim duyulur. Bir kelimedeki hece sayısı ve ünlü sayısı her zaman birbirine eşittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri