Ayrelli Kıbrıs'ta kuşkonmaza verilen bir isimdir. Ayrelli yemeği de kuşkonmazın üzerine yumurta kırılıp yağda kavrulduktan sonra üzerine limon sıkılmasıyla yapılır.
Ana vatanı Orta Asya olan, ülkemizde ise başta Manisa, Aydın ve Muğla olmak üzere birçok yerde yetiştirilebilen kuşkonmaz, aslında düşündüğünüz kadar çok bakım isteyen, seçici bitkilerden değil.
Kuşkonmaz, botanik bilimindeki adıyla Asparagus officinalis anavatanı Asya ve Avrupa olan çok yıllık bir bitkidir.
Mustafa Kemal, muhtemelen ataşe-askerlik yıllarında Orta Avrupa'da tanıdığı kuşkonmazı sevip peşine düşmüş ve ilk kuşkonmaz yetiştirme girişimi Atatürk'ün isteği üzerine Avrupa'dan kuşkonmaz tohumu getirilmesiyle Yalova Devlet Çiftliği'nde yapılmış.
Kuşkonmaz bitkisi aslında 300 türü olan bir sebzedir. En yaygın olan türü ise Asparagus officinalis. 2 bin yılı aşkın süredir Yunanistan topraklarında yetiştirilen ve zambak ailesinden gelen bu bitkinin antik dönemde de tüketildiği bilinir. Kuşkonmaz tohumu ekmeden de bahçelerde kendiliğinden kuşkonmaz çıktığı görülür.
İlgili 40 soru bulundu
Gut hastalığı olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Emziren anneler tarafından süt arttırıcı özelliği olsa da hamile kadınlar tarafından tüketimi zararlı olabilir. Kuşkonmaz aynı zamanda doğum kontrolünde kullanılan bir besin olduğu için hamilelik döneminde kullanımında kaçınılmalıdır.
Kuşkonmaz halk dilinde serçe otu olarak da bilinen, bilimsel adı Asparagus officinalis olan zambak ailesinden bir bitki türüdür. Genç sürgünleri bahar sebzesi olarak kullanılır.
Pahalı olmasının tek sebebi üretiminin az olması değil tabi. Üretimi oldukça meşakkatli bir sebze kuşkonmaz. Ekildikten üç yıl sonra toplanabiliyor, yetiştirilmesi de çok emek istiyor. Ülkemizde yetiştirilmemesinin bir sebebi de bu sanırım.
Kuşkonmaz Bitkisi Mevsimi Ne Zaman? Mart ayının başlarında hasadına başlanan kuşkonmaz otu, mart ayından itibaren toplanarak nisan, mayıs aylarında pazarlarda, manavlarda ve marketlerde satılır. Bahar aylarında taze halde kolayca bulunan sebzeyi haziran aylarının ilk haftalarına kadar bulmak mümkün olur.
Kuşkonmaz içerisinde barındırdığı zengin vitamin ve mineraller sayesinde 'bitkisel bir antibiyotik' olarak biliniyor. Bitkide A, C, K ve B vitamini, potasyum, demir, folik asit ve lif bulunuyor. Antioksidan ve lif içeriği sayesinde kolon kanserinde koruyucu etki gösteriyor.
Kuşkonmaz seçerken dikkat edilmesi gereken noktaların ilki; kuşkonmaz yapraklarının açılmamış olmasıdır. Kuşkonmazlar diğer sebzeler kadar uzun süre saklanmamalıdır, en kısa sürede tüketilmelidir. Taze kuşkonmazlar, kullanılacağı zamana kadar ıslak olarak muhafaza edilmelidir.
Aromatik ve baharatsı bir tadı vardır. Beyaz kuşkonmaz sert, sulu, dolgun gövdeli olur ve acılığı daha belirgindir.
Kökleri, gövdeleri ve sürgün uçları yemeklerde tüketilir. Özellikle ilkbahar aylarında taze olarak bulunan lezzetli bir sebzedir. Kuşkonmazın tadı hafif acımsıdır ve yenilebilir kısmı genellikle gövdelerinin üst kısmıdır. Gövdeleri oldukça lifli ve sert olduğu için pişirilmesi gerekmektedir.
Genelde Avrupa'nın batı kıyılarında ve Güney Amerika'da yetişen kuşkonmaz; soğan, pırasa ve sarımsağın da dahil olduğu zambakgiller ailesine ait bir sebzedir.
Ketul Shah, kuşkonmazın idrarda neden kokuya neden olduğunu açıkladı. Kuşkonmazın içerisinde bulunan bir tür asit, vücudunuzdaki enzimler tarafından parçalandığında sülfür içeren bileşikler açığa çıkar. Sarımsakta da bulunan sülfür idrarda ve genital bölgede kokuya neden olabilir.
Kuşkonmazı haşlayarak ya da buharda, ızgarada, mangalda ya da tavada pişirerek yiyebileceğiniz gibi çiğ olarak da tüketebilirsiniz. Eğer kuşkonmazı haşlayarak tüketecekseniz tencereye dik olarak koymalısınız. Çünkü sapı ile uçlarının pişme süresi aynı olmayacaktır.
Anadolu'da doğal türleri yetişen kuşkonmazın Osmanlı saray mutfağında da sık sık yer aldığı, ürettirilip ithal de edildiği bilinmektedir. Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk 1934 yılında yurt dışından kuşkonmaz tohumu getirterek Yalova Devlet Çiftliği'nde araştırma ve dikimi talimatını vermiştir.
1. Kuşkonmaz (Asparagus Fern): Tül yapraklarıyla salonların en zarif bitkisi kuşkonmaz, ne yazık ki kedi ve köpekler için toksik bir bitki. Eğer kedi veya köpek bu bitkinin meyvesini ya da çekirdeğini yerse karın ağrısı, kusma gibi belirtiler gösterebilir.
Fasulye, soğan, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, kuşkonmaz, armut, elma gibi tüketilen yüksek lifli gıdalar, bireylerde gaz oluşumuna ve beraberinde gaz sancısına sebebiyet verir.
Yabani kuşkonmazı pazar tezgahlarında gördüğünüzde hemen bir iki demet kapın. Bunların bazıları acı olur, mutlaka haşlayarak yemek gerekir. Bir de bıçakla değil el ile kırılmalıdır ki acısı keskinleşmesin. Marketten kuşkonmaz alırken ucunun sıkı olmasına ve sapının büzüşmüş olmamasına dikkat edin.
Bebeklere 8. aydan itibaren verilebiliyor. Sarp ek gıdaya geçtikten sonra kuşkonmazı ilk olarak buharda pişirip dilimleyerek vermeye başladım. Hem çok besleyici, hem de elde kolayca kavranabildiği için blw'ye de uygun bir seçenek oluyor.
Kuşkonmaz nasıl yetiştirilir? Fazlaca merak edilmektedir. Kuşkonmaz, 15 yıl hatta 15 yıldan daha uzun süre verebilen, uzun ömürlü bir bitki türüdür. Bu çok yıllık bitki, pazar değeri ve işçiliği yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri