Genellikle kuşlar, terk edilmiş yuva kutularında, eski binalarda, çalılıklarda veya ağaçtaki bir boşlukta uyuyabilirler. Ördekler ve diğer su kuşları gibi bazı kuşlar, suyun kenarına yakın uyurlar ve hatta flamingolar gibi diğer bacağı vücuda yaslanmış olarak bir bacağın üzerinde ayakta uyuyabilirler.
Tüneme, kuşların uyku sırasında geçiş yaptığı pozisyondur. Kuşlar uyumak için ilk olarak tüneme pozisyona girer ve uykuya dalar. Kuşların türüne göre değişiklik gösterse de, genellikle ağaçlık alanlarda uyumayı tercih ederler. Soğuk havalarda sıcak bir alan bularak uykuya dalar.
Muhabbet kuşları genellikle bir tünek üzerinde kafalarını geriye atarak ve bir ayaklarını da yukarı çekerek uyurlar. Bunun sebebi, kuşların ayaklarına kan aktaran atardamarları, toplardamarları ile çok yakındır.
Genellikle, kuşlar kıvrılarak veya yatarak uyudukları düşünülür. Ancak bazı türler, farklı bir yaklaşım sergilerler. Doğal ortamlarında sürü halinde yaşayan muhabbet kuşları, uykuya dalarken en yüksek dala veya bir tüneğe konarlar ve sıkı sıkıya tutunarak kendilerini dengede tutarlar.
Peki kuşlar uçarken nasıl uyuyabiliyor? Yapılan son araştırmada, kuşların uçarken beyinlerinin sadece bir yarısının ya da her iki yarısının uyku halinde olabileceği anlaşıldı. Beynin bir yarısının uykuda, diğer yarısının uyanık olduğu durumda, kuşların bir gözü de açık oluyor.
İlgili 39 soru bulundu
Kuşlar sadece gökkuşağı renkleri ile beraber insan gözünün göremediği ultraviyole (UV) renk spektrumunu görmekle kalmaz aynı zamanda daha keskin bir görüşe sahiptirler. Bu özellikleri kuşların, aynı rengin insanların ayıramayacağı tonlarını ve değişimini görebilmesini sağlar.
Tınıları ve harmonik çeşitlilikleri tanımak kuşları karşılık verebildikleri sesler bakımından çok becerikli kılar. Kuşlar bizim duyabildiklerimizden daha kısa notaları da duyabilirler. İnsanlar sesi saniyenin 1/20'sinde değerlendirebilirken kuşlar saniyenin 1/200'ünde sesi ayırt edebilirler.
Muhabbet kuşları akşam üzeri olduğu vakit geceleri uyurlar. Özellikle muhabbet kuşu sahibi erken zamanda yatmıyor ise, üstünün örtülmesi onun rahatça uyumasına imkan verir. Böylece muhabbet kuşu kendini çok daha güvende ve huzurlu şekilde de hissedebilir.
Kuşların uyumak için yerleşmelerine “tüneme” denir ve aradıkları, temelde, güvenlik ve sıcaklıktır. Ötücü kuşlar, kedi ve benzeri şeylerden kaçınmak için yerden, baykuşlardan kaçınmak için de açık alanlardan uzak durur. Yoğun çalılar veya ağaç yaprakları uygundur.
Muhabbet Kuşlarının Rüya Görme İhtimali
Memelilerde hızlı göz hareketi olmayan, non-REM ya da ara uyku adı verilen bir süreç mevcuttur. Bilim insanları, yaptıkları araştırmalarda muhabbet kuşlarında da memelilerdekine benzer bir non-REM uykusu sürecinin bulunduğunu öne sürüyor.
Muhabbet kuşu size küstüğünü bir şekilde hissettirir. Kuşun ötmemesi, yem yememesi ve elinize gelmemesi, küsme belirtisi olabilir. Muhabbet kuşları belli durumlar söz konusu olduğunda sahibine küsebilir. Kuşun yalnız bırakılması ve kuşla ilgilenilmemesi, kuşun en büyük küsme nedenidir.
Muhabbet Kuşu Küserse Ne Yapılır? Muhabbet kuşunuzun küstüğünü anladığınızda bir kısım tedbirler uygulayarak kuşunuzun tekrar gönlünü kazanabilirsiniz. Bu kapsamda yapılması gereken, kuşunuzla ilgilenmektir. Ayrıca kuşunuza ödül maması vermek de onun size yakınlaşmasını sağlayabilir.
Vücut Sıcaklığını Düzenleme
Muhabbet kuşları vücut sıcaklıklarını korumak ve düzenlemek için tüylerini kabartırlar. Bu hareket özellikle soğukta kaldıklarında sık gözlemlenebilen bir durumdur. Tüylerini kabartarak tüylerin altına hava hapseder ve ısıtırlar. Bu sayede vücutları sıcak kalır.
Bunun en doğal nedeni uyku halidir. Muhabbet kuşları genellikle başlarını gövdelerinin bir yanına dayayıp tüylerini kabartarak uyku pozisyonu alırlar. Yani bu kuşların uyurken kabarması normaldir. Tüy kabartmanın doğal bir tepki olduğu başka bir durum ise kur yapma davranışıdır.
Aklınıza gelebilecek soru muhabbet kuşu karanlıktan korkar mı ? tabi ki de cevabı HAYIR. Bazen gece kuşunuzun kafesine yaklaştığında tüneğinde olmadığını ve kafes tellerinde asılı uyuduğunu görürüz. Bu durum ve çırpınma olayı kuşunuzun karanlıktan korktuğu anlamında değildir.
Kuşların kafalarını bir dış kulak gibi kullanmaktadır. Kuşların sağ ve soldan aldıklarını frekanslar farklı olduğu için kuşlar seslerin yönünü kolaylıkla anlayabilmektedir. Kuşların dış kulakları olmasa da kulak zarları mevcuttur ve sesleri duymaları beyinlerinin yaptığı bir şeydir.
Özellikle uzun süre bir yere tünedilerse ayaklarının yorulma ihtimali yüksektir. Ayrıca gün içerisinde son derece aktif olan kuşlar, ayaklarını tırmanma ve nesneleri hareket ettirmek için de kullanırlar.
Kuşlar. Tavuk ve horoz gibi kümes hayvanları deprem öncesinde ilginç sesler çıkartmaktadırlar. Horozların sürekli olarak sıçradığı ve kümeslerinden dışarı çıktığı gözlemlenmiştir. Ayrıca kuşlar da sürü halinde öterek depremin olacağı bölgeden uzaklaşmaktadırlar.
Kuş, güneşli, hava akımı olmayan bir bölgeye yerleştirilmelidir. Kuşların yeni bir çevreye alışması için ilk hafta hariç, aktivitenin çok olduğu bir yere yerleştirilmeleri daha yararlıdır.
Ortalama olarak bir kafeste iki kuş beslemeniz doğru olacaktır. Muhabbet kuşunuz varsa boyutuna ve kuş sayısına göre kafes büyüklüğüne karar verebilirsiniz. Özellikle muhabbet kuşu kafeslerinin doğru boyutlarda olması ve kafes demirleri arasında yeterli boşluk yapısına sahip olması önem teşkil etmektedir.
Kafes içerisinde dostunuzun hem mental hem de fiziksel sağlığını koruyacak kuş ürünleri bulunmalıdır. Bu ürünler arasında su kabı, yem kabı, vitamin, tünek, kuş havuzu, ballı kraker, ayna, zil ve kuş oyuncağı çeşitleri yer alır.
Muhabbet kuşları da tıpkı kedi ve köpekler gibi sahiplerini rahatlıkla tanıyabilir.
Kuşlar ve Duyguları
Onlar kuşlarını yakından gözlemleyebilir ve evcil kuşlarıyla yakın bağlar kurabilirler. Bu bağ sayesinde kuşların stresten yalnızlığa, eğlenceden heyecana kadar benzersiz duygularını ve durumlarını yakından gözlemleme şansı bulunur.
Muhabbet kuşları her ne kadar insanlarla etkileşim kurmaktan hoşlanan sosyal canlılar olsalar da her kuşun öpülmekten hoşlanacağını söylemek doğru değildir. Psittakoz, Chlamydia psittaci'nin yol açtığı ve kuşlardan insanlara bulaşabildiği için kuş besleyen kişileri tehdit edebilen bir hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri