Beynin bir yarısının uykuda, diğer yarısının uyanık olduğu durumda, kuşların bir gözü de açık oluyor. Açık olan gözden gelen veriler beynin uyanık olan yarısı tarafından değerlendiriliyor. Böylece kuşlar çevrelerindeki potansiyel tehlikelerden haberdar olabiliyor.
Uyumak için sessiz ve karanlık ortamları severler. Sık sık oratm değiştirmek muhabbet kuşları için iyi değildir. Uygun koşullarda uyuduklarında enerjik ve neşeli olurlar. Ancak sesli ve ışıklı ortamlarda sürekli bulundurulurlarsa uyuyamazlar, bu durumda halsizlik ve tedirginlik olarak onlara yansır.
Muhabbet kuşları tüylerini ısınmak için kabarttıkları zaman genellikle bir ayaklarını yukarı, göğüslerine doğru çekerler. Sakin bir şekilde dururlar ve gözlerini kapatırlar. Genellikle bu duruş uykudan hemen önce gözlemlenir.
Kuşlar uyumak için ilk olarak tüneme pozisyona girer ve uykuya dalar. Kuşların türüne göre değişiklik gösterse de, genellikle ağaçlık alanlarda uyumayı tercih ederler. Soğuk havalarda sıcak bir alan bularak uykuya dalar. Kuşların uyuduğunu görmek pek mümkün olamayabiliyor.
Genellikle kuşlar, terk edilmiş yuva kutularında, eski binalarda, çalılıklarda veya ağaçtaki bir boşlukta uyuyabilirler. Ördekler ve diğer su kuşları gibi bazı kuşlar, suyun kenarına yakın uyurlar ve hatta flamingolar gibi diğer bacağı vücuda yaslanmış olarak bir bacağın üzerinde ayakta uyuyabilirler.
İlgili 43 soru bulundu
Muhabbet kuşları akşam üzeri olduğu vakit geceleri uyurlar. Özellikle muhabbet kuşu sahibi erken zamanda yatmıyor ise, üstünün örtülmesi onun rahatça uyumasına imkan verir. Böylece muhabbet kuşu kendini çok daha güvende ve huzurlu şekilde de hissedebilir.
Çünkü farklı renkleri algılayabilmek gece avlanan kuşlar için çok önemli değildir. Bu nedenle gece aktif olan kuşların gözünde daha fazla fotoreseptör yani çomak hücre bulunur. Bu sayede gözleri daha fazla ışık toplayarak geceleri karanlıkta daha iyi görmelerini sağlar. Ancak renkleri gündüz olduğu gibi göremezler.
Kuşların kafalarını bir dış kulak gibi kullanmaktadır. Kuşların sağ ve soldan aldıklarını frekanslar farklı olduğu için kuşlar seslerin yönünü kolaylıkla anlayabilmektedir. Kuşların dış kulakları olmasa da kulak zarları mevcuttur ve sesleri duymaları beyinlerinin yaptığı bir şeydir.
Bunun en doğal nedeni uyku halidir. Muhabbet kuşları genellikle başlarını gövdelerinin bir yanına dayayıp tüylerini kabartarak uyku pozisyonu alırlar. Yani bu kuşların uyurken kabarması normaldir. Tüy kabartmanın doğal bir tepki olduğu başka bir durum ise kur yapma davranışıdır.
Cere bölgesine bakarak muhabbet kuşunuzun cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Eğer dişi bir muhabbet kuşunuz var ise cere bölgesi beyaz, bebe mavisi, krem veya mor olacaktır. Ancak tam emin olamıyor iseniz burun etrafında ki deliklerin kenarlarına bakabilirsiniz.
Muhabbet Kuşlarının Rüya Görme İhtimali
Memelilerde hızlı göz hareketi olmayan, non-REM ya da ara uyku adı verilen bir süreç mevcuttur. Bilim insanları, yaptıkları araştırmalarda muhabbet kuşlarında da memelilerdekine benzer bir non-REM uykusu sürecinin bulunduğunu öne sürüyor.
Birçok canlı gibi bu kuş türü de 12 aylık olduğunda yetişkin olarak adlandırılır. Dişi olanlar 4 yaşlarına geldiklerinde ise yaşlanmaya başlarlar. Erkek muhabbet kuşları ise 6 yaşına geldiğinde yaşlanmaya başlar. Her iki cinsin de ortalama yaşam süresi 8 ile 10 yıl arasındadır.
Aklınıza gelebilecek soru muhabbet kuşu karanlıktan korkar mı ? tabi ki de cevabı HAYIR. Bazen gece kuşunuzun kafesine yaklaştığında tüneğinde olmadığını ve kafes tellerinde asılı uyuduğunu görürüz. Bu durum ve çırpınma olayı kuşunuzun karanlıktan korktuğu anlamında değildir.
Genellikle 3-6 ay arasındaki kuşlar en kısa sürede konuşmayı öğrenebilir. Bu dönem eğitim için en ideal yaşlardır.
Kuşlar uyurken düşme hissi yaşarlar ve bu yüzden iyice tutunurlar. Aynı şekilde, muhabbet kuşları da bu hissi deneyimler ve kendilerini güvende hissetmek için sıkıca tutunurlar. Birden fazla kuşun bulunduğu durumlarda, birbirlerine yaklaşarak uyumaya çalışırlar. Bu, toplu uyuma eğilimleridir.
Muhabbet kuşu size küstüğünü bir şekilde hissettirir. Kuşun ötmemesi, yem yememesi ve elinize gelmemesi, küsme belirtisi olabilir. Muhabbet kuşları belli durumlar söz konusu olduğunda sahibine küsebilir. Kuşun yalnız bırakılması ve kuşla ilgilenilmemesi, kuşun en büyük küsme nedenidir.
Muhabbet Kuşu Küserse Ne Yapılır? Muhabbet kuşunuzun küstüğünü anladığınızda bir kısım tedbirler uygulayarak kuşunuzun tekrar gönlünü kazanabilirsiniz. Bu kapsamda yapılması gereken, kuşunuzla ilgilenmektir. Ayrıca kuşunuza ödül maması vermek de onun size yakınlaşmasını sağlayabilir.
Çok yavaş ve nazik hareketlerle yaklaşmalı ve çekilmelisiniz. Yavaş hareket etmeniz size alışması için önemlidir. Eğer korkarsa kafesine geri bırakmalısınız. Kafesin içinde çırpınıp uçmaya çalışırsa bu korktuğu anlamına gelir.
Birçok kuş sahibi kuşlarının mutlu, üzüntülü, heyecanlı olmak gibi duygusal ifadelerini tespit etmiştir. Araştırmalar kuşların kendilerinin de bu duyguların farkında olduğunu kanıtlıyor.
kuşlarda ışığa duyarlı 4. bir merkez bulunur. yani insanlar bu merkezler sayesinde kırmızı. yeşil ve mavi olarak 3 ana rengi algılar. ve bu renklerin bileşimi ile binlerce rengi görür. kuşlar ise bu 4. merkez sayesinde. ultraviyole ışıllarını da görebilirler.
Kuş duyuları üzerine yapılan kapsamlı araştırmalar, akbabaların, deniz kuşlarının, kivilerin ve papağanların iyi gelişmiş koku bezlerine sahip olduğunu ve onlara biraz koku ve tat hissi verdiğini göstermiştir.
Muhabbet kuşları da tıpkı kedi ve köpekler gibi sahiplerini rahatlıkla tanıyabilir.
Tüm canlıların göz yapısı türlere göre birbirinden farklıdır ve her canlı türü göz yapısı nedeniyle dış dünyayı başka görür. Yani köpekler ve kediler gibi kuşlar da çevrelerini insanlardan farklı biçimde görür ve algılarlar.
Sonuçlar, kuşların kırmızı renkten yalnızca korkma deneyimini öğrendikleri için kaçınmadıklarını gösteriyor. Çalışmada, gelişmesini etkileyen koşulların ve kırmızı renkli saldırgan anne babalarla uzun süre bir arada bulunmanın bir kuşun saldırganlık ya da stres seviyesini etkilemediği görüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri