Eser, Türkçe yazılmasına rağmen ölçüde Fars edebiyatı ölçüsü olan “aruz vezni” (faûlun faûlun faûlun faûl), nazım biriminde Fars edebiyatına da geçmiş Türk nazım birimi “beyit” kullanılmıştır. Eserin nazım biçimi, yine Fars edebiyatına ait olan “mesnevi” yani "mani" nazım biçimidir.
5 Eser Kutadgu Bilig gibi aruz veznİnin şehname vezni denilen faulün / faulün / faulün / faul ( + --/ + --/ + --/ + -) kalıbı ile ve beyitlerle yazılmıştır.
Türk edebiyatında aruz vezniyle yazılmış ilk eser olan Kutadgu Bilig'de vezin ve kafiye önem ta§ımaktadır.
Kutadgu Bilig, mesnevi tarzında, aruz vezninin “feûlün feûlün feûlün feûl” kalıbıyla yazılmıştır. Eserde 173 dörtlük, mani tarzında; sondaki üç bölüm de gazel tarzında kafiyelenmiştir. Daha çok yarım kafiye kullanılmıştır.
İstiklal Marşı Hangi Aruz Kalıbı İle Yazılmıştır? İstiklal Marşı'nın yazarı olan Mehmet Akif Ersoy pek çok şiirinde olduğu gibi, İstiklal Marşı'nda da aruz ölçüsünün en çok başvurulan kalıplarından birisi olan ve 15 heceden oluşan "feilâtün / feilâtün / feilâtün / feilün" kalıbını kullanmıştır.
İlgili 19 soru bulundu
Bir şiirde aruz ölçüsü olup olmadığını anlamak için hecelerin kısalıklarına ve uzunluklarına bakılır. Hece ölçüsünde 4, 5 hatta 6 tane kısa ya da uzun hece yan yana gelebilir. Buna karşın aruz ölçüsünde kısa hecelerden en fazla iki tane, uzun hecelerden de üç tane kullanılabilir.
Hece ölçüsü, varsağı, semai ve güzelleme türündeki şiirlerin bir dizesinde yer alan tüm heceler sayılarak bulunur. Aruz vezninde ise hecelerin son harfine bakılır. Son harf sesli ise ince, kalın ise kalın olur. Örneğin ilk dizesi 7 heceli olan bir dizenin diğer tüm dizeleri de 9 heceli olmalıdır.
Tarihî–bediî eser Kutadgu Bilig (KB)'de ifâde edilen üslûp, sâdece Yusuf Has Hâcib'e özgü olan bir üslûptur.
Kutadgu Bilig'in Şekilsel Özellikleri: Kutadgu Bilig, sonradan müstensihler tarafından ilave edilen parçalarla toplam 6645 beyitten oluşan manzum bir eserdir. Eserin başında eserin mahiyeti ile ilgili kısa bilgi veren 38 satırdan oluşan mensur bir mukaddime ile 77 beyitlik bir manzum mukaddime vardır.
8. İstiklâl Marşı'nın ölçüsü aruzdur. Aruzun en çok kullanılan (Fâ i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lün) kalıbıyla yazılmıştır.
Aruz ölçüsü ya da aruz vezni (Osmanlıca: وزن عروض vezn-i arûz), nazımda uzun veya kısa, kapalı ya da açık hecelerin belli bir düzene göre sıralanarak ahengin sağlandığı ölçü.
Kaşgarlı Mahmut'un Divanü Lugati't Türk eserindeki şiirler de hece ölçüsüyle yazılmışlardır. Türklerin İslamiyet'i kabulünden sonra divan edebiyatı ve aruz ölçüsünün yaygınlaşması hece ölçüsünün yalnızca tekke ve aşık edebiyatına özgü bir ölçü olmasına yol açtı.
Kün-Toğdı hükümdar olup kanun ve adaletin karşılığıdır. Ay-Toldı vezirdir ve saadeti, devleti, kutu temsil eder.
Kutadgu Bilig, 11. asırda Yusuf Has Hacip tarafından yazılan bir eserdir. Eserde sayılı kahramanlardan hukuk, adalet, siyaset üzerinde bahsedilmektedir. Karahanlılar zamanında yazılan eser, Karahanlılar hükümdarı Buğra Han'a sunulmuştur. Eser binlerce beyitten oluşmaktadır.
Kutadgu Bilig, Uygur Alfabesi ile yazılmıştır. Uygur Alfabesi ise 14 harften oluşan, temelinde din olan ve bin yıl kadar kullanılan bir dildir. Uygur Alfabesi aynı zamanda "Soğd" Alfabesinden etkilenmiştir.
Nemengan nüshasında 147 beyitten oluşmaktadır. nasihat arz edilmektedir. Bununla birlikte kendisinden sonra oğlu Ögdülmiş'in öksüz kalacağı, dolaysıyla vefatından sonra oğluna bakması, yetiştirmesini rica ederek hükümdara emanet eder. Bilindiği gibi Yusuf Has Hacib Kutadgu Bilig eserine Türkçe besmele ile başlamıştır.
ay-toldı'nın ve hükümdar kün-toğdı'nın karşılıklı soru ve cevapları ile anlatmaya başladıkları hayat dersi, kün-toğdı'nın oğlu öğdülmiş'in katılımı ile 'hükümdar olacak olana öğütler' şeklini alır. odgurmış'ın katılımı ile devam eden soru-cevap ve nasihatler, odgurmış'ın vefatı ile biter.
Eser 1069-1070 yıllarında yani 11. yüzyılda Karahanlı Türkçesi olarak bilinen Hakaniye lehçesiyle Kaşgar'da yazılmıştır. 11. yüzyılda Yusuf Has Hacip tarafından yazılmıştır. Kutadgu Bilig insanın, iki dünyada da mutlu olması için neler yapması gerektiğinin anlatıldığı bir eserdir.
Küntogdı hükümdardır ve hukuku/adaleti temsil eder; Aytoldı vezirdir ve saadeti/devleti temsil eder; Ögdülmiş de vezirdir ve aklı temsil eder; Odgurmış ise akibeti/kanaati temsil eder.
Kutdgu Bilig'de dört temel karakter vardır: Kün-Togdı “Gündogdu” (hükümdar ve adalet- iki temel özelliği), Ay-Toldı "Dolunay" (vezir, mutluluk), Ögdülmiş "Övülmüş" Bilge: vezirin oğlu (akıl ya da bilgi, devletin geleceğini temsil eden kişi), Odgurmış "Uyanmış" Derviş: vezirin kardeşi (akıbet yaşamın sonu, devletten ...
Ünlü harflerin her biri birer hecedir. Bir sözcüğün hecelerini teker teker söylemeye heceleme denir. Bir sözcükteki hece sayısını bulmak için, o sözcükteki ünlü harf sayısını bulmak yeterlidir.
8'li hece ölçüsü, bir şiirin her dizesinde kullanılan kelimelerin toplam hece sayısı 8 olması demektir. 8'li hece ölçüsü halk edebiyatında kullanılan en kısa ölçüdür. Bu nedenle bu ölçünün kullanıldığı şiirler çok daha fonetik ve akılda kalıcıdır.
1-Aruz ölçüsünde heceler açık (kısa), kapalı (uzun) ve medli hece olmak üzere üçe ayrılır. 3- Aruz vezninde tef'ileler heceleri bölebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri