Kütle, kilogram cinsinden ölçülebilen ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür. Ağırlık ise kütleye etki eden kuvvetin büyüklüğüdür.
Kütle, bir cismin özündeki niceliklerin ölçüsüdür. Aynı zamanda cismin hareket etmeye karşı gösterdiği direnç olarak da adlandırılabilir. Kütle her yerde aynı değere sahiptir. Kütlenin SI birim dizgesindeki birimi kilogramdır.
Öncelikle kütle, bir cismin değişmeyen madde miktarıdır. Ağırlık ise kütleden farklı olarak bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetinin büyüklüğünü ifade etmektedir. Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür. Ancak ağırlık ise dinamometre ile ölçülmektedir.
Kütleler her yerde aynı değeri gösterirler. Gramla ölçülen kütlelerin fizikte gösterilme simgesi m harfidir. Ölçümleme sırasında ise kilogram yani “k” harfi ve gram “g” harfi ile simgelenirler. SI birim özelliği üzerinden kg olarak yazılan kilogram haricinde ton da bir kütle ölçüm birimidir.
Kütle ve ağırlık birbirlerinden farklı kavramlara ve özelliklere sahiptir. Ağırlık, temel birimi Newton (N) olan ve yerçekimi tarafından cisme etki eden kuvvet olarak tanımlanırken, kütlenin temel birimi kilogramdır (kg) ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür.
İlgili 26 soru bulundu
Kütle: Bütün nesnelerin sahip oldukları madde miktarı kütle olarak bilinir. - Kütle hem eşit kollu terazide hem de elektronik terazide ölçülebilmektedir. - Kütle her yerde her zaman aynıdır ve değişmez. - Kütle birimi gram (g), kilogram ise (kg) şeklinde ifade edilir.
Dinamometreye etki eden kuvvet azaldıkça yaydaki uzama miktarı artar. Ağırlığın birimi Newton'dur. Dünya üzerinde kutuplardan ekvatora doğru gidildikçe Dünya'nın cisimlere uyguladığı kütle çekim kuvveti değişmez. Ağırlık cismin kütlesi ile ters orantılıdır.
Ağırlık, bir cisme uygulanan kütleçekim kuvvetidir. Ağırlığın birimi newton'dur ve simgesi 'N' olarak gösterilir. Bir kiloluk bir cisim dünyada yaklaşık 9,8 Newtondur. Ölçü aracı dinamometredir.
Kütle bir cisimdeki madde miktarıdır ve evrenin her yerinde aynı kalır. DEĞİŞMEZ. Ağırlıkta ise yerçekiminin kütle üzerindeki etkisidir ve bulunduğu gezegenin yerçekimi kuvvetine göre de ağırlık DEĞİŞİR, sabit kalmaz.
1000 gram, 1 kilograma eşittir. Kilo kelimesi 1000 demektir. Yani aslında 1 kilogram dediğimiz zaman 1000 gram ifadesini kullanmış oluruz.
Maddenin değişmeyen miktarı kütle olarak bilinmektedir. Hacım ise bir cismin herhangi bir yerde kapladığı alan olarak öne çıkar. Burada, 'm' yine gösterirken Hacım ise, 'V' ile gösterilmektedir. Eşit kollu terazide Kütle ölçümü yapılırken, dereceli silindir üzerinden ise hacim ölçümü gerçekleşmektedir.
Bir cismin ağırlığı ekvatordan kutuplara gidildikçe artar. Bir cismin kütlesi değişmediği halde ağırlığı bulunduğu yüksekliğe ve enleme göre değişir. Ağırlık kütlenin çekim kuvveti ile çarpılmasıyla bulunur. Ağırlık, kütle çekimi ile ilgili bir kuvvettir.
1 K 1 Cismin değişmeyen madde niteliklerine kütle denir. 1 L 1 Bir maddenin birim hacim kuvvetine kütle denir. 1 M 1 Belirli bir ağırlığı olan ve kapladığı alanı olan cisme denir.
“1 tane atomun ya da molekülün gram cinsinden kütlesine gerçek atom ya da molekül kütlesi denir.” Atom, molekül veya iyonların kütleleri akb ile ifade edilir.
Bunun dışında kütle Newton mekaniğinde basittir: Artmaz veya azalmaz. Bir cismin kütlesi hızlanırken, yavaşlarken ve yön değiştirirken (ki ivmelenmenin bir türüdür) değişmez.
Kütle, bir cismin maddesinin miktarını ifade eden fiziksel bir özelliktir. Standart birimi kilogram'dır. Kütle temelde madde miktarını, atom ve moleküllerin sayısını temsil eder. Bir cismin kütlesi her yerde sabittir, yani Dünya'da veya Ayda olsun, kütle özelliği değişmez.
Kütle, bir nesnedeki madde miktarıdır; cisimlerin barındırdıkları atom sayısına ve çeşidine bağlı olarak belirlenir. Çoğu zaman kilogram (kg) veya gram (gr) birimiyle ölçülür.
Ağırlık, Dünya yakınındaki nesnelere daima etki eden bir kuvvettir. Dünya, tüm nesneleri yer çekimi kuvvetiyle aşağıya Dünya'nın merkezine doğru çeker. Yer çekimi kuvvetinin büyüklüğü, nesnenin kütlesi ile yer çekimine bağlı ivmenin büyüklüğü g = + 9 , 8 m s 2 çarpılarak bulunabilir.
ağırlık değil, kütle birimidir. ek olarak "kilo" latince'de 1000 anlamına gelir. bir kilo = 1 x 1000 olduğu üzere 1 kilogram = 1 x 1000 gram = 1000 gramdır. cismin bulunduğu lokasyona bağlı olan yerçekimi ivmesi ile çarparsak ağırlığını (cisme uygulanan çekim kuvvetini) hesaplamış oluruz.
Kütle ve Ağırlık Arasındaki İlişki
Kütle birimi olarak g, ya da kg kullanılır. Ağırlık birimi ise Newton, kısaca N kullanılır. Küte, herhangi bir cisimdeki madde miktarını ifade eder.
Kütle enerjidir. Yani kütlenin enerjiden oluştuğu Einstein formülünün anlamı ve özüdür. Bu nedenle hızlanan cismin enerjisi artar. Bu da kütlenin artması demektir.
Enerji arttıkça, kütle de artar. Bu nedenle, enerjinin artması kütle artışına neden olur. Bu etki genellikle makroskopik nesnelerde gözlemlenmese de, atomaltı parçacıklarda veya nükleer reaksiyonlarda bu etki gözlenebilir.
Ağırlık, bir cisme uygulanan kütle çekim kuvvetidir. Dinamometre ile ölçülür. Bir kuvvet olduğu için birimi Newtondur. Dünya'da bir cismi ele alırsak yükseğe çıkıldıkça ağırlık azalır, kutuplara gidildikçe ağırlık fazlalaşır, ekvatora gittikçe ağırlık azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri