Kuzey Yıldızı, Kutup Yıldızı ya da Polaris, Küçük Ayı takımyıldızında bulunan bir yıldızdır.
Kutup Yıldızı, aslında üç yıldızdan oluşan bir sistemdir. Sistemin en parlak yıldızı olan A; büyük sarı, parlaklığı değişken bir sefeit türevidir. Bunun çevresinde dönen ve bir sarı cüce olan B yıldızı, 1780'de William Herschel tarafından keşfedilmiştir. Üçüncü cüce yıldızın varlığı 1929'da saptanmıştır.
Çoban Yıldızı dediğimizde çoğumuzun aklına bir gezegen mi yoksa bir yıldız mı olduğu sorusu gelmektedir. Öyle ki çoğu kez Kutup Yıldızı'yla karıştırılmaktadır. Çoban Yıldızı bir yıldız değil, bir gezegendir. Bu gezegen ise Güneş sisteminin ikinci gezegeni olan Venüs'tür.
Kutup yıldızı (Polaris) kuzey yönünü gösterir. Fakat Polaris, aslında sadece kuzey yarı küredekiler için kutup yıldızıdır. Dünya'nın dönüş ekseni doğrultusuna denk geldiği için, gece boyunca yeri hiç değişmez ve kuzeyi işaret eder.
Kutup ışıklarını görmek için en iyi yer Kuzey Grönland'daki jeomanyetik kutup boyunca uzanan 'Aurora oval' olarak adlandırılan bölge. Ayrıca Kuzey İskandinavya, İzlanda, Grönland, Kuzey Amerika'nın kuzeyi ve Kuzey Sibirya'da yıl boyunca izlenebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Sirius A, resimdeki ana nesnedir, gece gökyüzündeki en parlak yıldızdır, Sirius B ise küçük Beyaz cüce yıldızdır, fotoğrafın sol alt bölümünde.
Kutup Yıldızı'nı bulmanın en kolay yolu önce Büyük Ayı Takımyıldızı'nı aramaktan geçer. Gözünüzde Dünya'nın merkezinden ve Kuzey Kutbu'ndan geçen bir doğru canlandırırsanız Kutup Yıldızı -ya da bilimsel adıyla Polaris- bu doğrunun neredeyse üzerinde kalır.
Kutup Yıldızı Diğer İsmi
Küçükayı takımyıldızının en parlak yıldızı olan Kutup Yıldızı, kuzey yarım küreden bakıldığında daima kuzeyi gösterir. Gökyüzünde yer değiştirmemesinden dolayı seyir halindeyken yön bulma amacıyla Kutup Yıldızı'ndan yardım alınmıştır.
Dünyanın kutup bölgeleri, Dünya'nın ayrıca soğuk bölgeleri olarak bilinen, (Kuzey ve Güney Kutupları) coğrafi kutupları çevreleyen buzul arazili toprak bölgeleridir. Bu bölgeler Arktik Okyanusu çevresi ve Güneyde bulunan Antarktika kıtasıdır.
Rüyada kutup yıldızı görmek, iyi şans ve iyi talih ile ilişkili olumlu bir işaret olarak kabul edilir. Yakında üzerinde çalıştığınız bir şeyle ilgili mutlu haberler alacaksınız veya çözmeyi umduğunuz bir sorun üzerinde bir atılım gerçekleştireceksiniz demektir.
Polaris yıldızı, kuzey yarı kürede yaşayanlar için kutup yıldızıdır. Dünya'nın dönüş ekseni doğrultusuna oldukça yakın bir noktada yer alır. Bu nedenle gece boyunca diğer yıldızlar bu doğrultu etrafında dolanıp daire çizerlerken, Polaris gece boyunca neredeyse sabittir.
Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 Dünya gününde tamamlar. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir.
Sirius ya da Akyıldız, Büyük Köpek Takımyıldızı'nda yer alan bahar ayında kuzey yarı küreden görülebilen gece gökyüzünün en parlak yıldızıdır.
Güneş'ten olan uzaklıklarına göre gezegenler sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür.
Kutup Yıldızı, yani Polaris Dünya'dan 432 ışık yılı uzaklıkta bir çift yıldız. Tabi biz, büyük olan yıldızı görüyoruz. Güneş'in 48 katı bir çapa sahip olduğu biliniyor. Yüzey sıcaklığı ise yaklaşık 5900 santigrat derece.
dünyaya en yakın gezegen hangisi. gezegenler içten dışa doğru merkür venüs. dünya mars. jüpiter satürn uranüs ya da mars. dünya venüs arası mesafe ortalama da 41000000km. dünya mars arası mesafe ortalama da 78000000km. dolayısıyla cevap merkür. evet dünyaya ortalama da en yakın olan gezegen.
Kuzey Kutbu, dünyanın en kuzey noktasıdır. Güney Kutbu kıta büyüklüğünde bir kara parçası üzerinde yer alırken, Kuzey Kutbu deniz sularının tamamen donduğu buz kütleleriyle kaplı Arktik Okyanusu'nun tam ortasındadır.
Ekvator'un 0, kutupların 90 enlemlerinde olduğu düşünüldüğünde, Türkiye bir orta enlem ülkesi olarak anılabilir. Türkiye'nin en kuzey noktasının Kuzey Kutbu'na uzaklığı 5.370 km; en güney noktasının güney kutbuna uzaklığı ise 14.000 km.
Antarktika hiçbir ülkeye ait değil. 1959'da imzalanmış olan Antarktika Antlaşması ile barışa ve bilime adanmış. Dünya'nın her yerinden bilim insanları buraya gelip araştırmalar yapıyor ve evrensel bilime katkıda bulunuyor.
Necm suresinde şu şekilde geçer,"şira'nın da Rabbi Allah'tır". Şira yıldızı esasen bir çift yıldızdır. Güneyde olan şira-yı Yemanniye, kuzeyde olan ise şira-yı Şamanniye olarak adlandırılmaktadır.
Kocaman, sarı bir yıldız olan Polaris, Güneş'ten binlerce kat daha güçlüymüş. Güneşin doğduğu yeri doğu, battığı yeri batı olarak belirleyip kuzeyini bulmalısın.
Polaris veya Kuzey Yıldızı isimleri ile de bilinen Kutup Yıldızı orta ölçek parlaklıkta bir yıldızdır. Gece gökyüzündeki en parlak yıldız kategorisinin lideri, yıldızlar ile az çok ilgisi olan herkesin tahmin edebileceği üzere Sirius isimli yıldızdır.
Çoban Yıldızı; yıldız olarak kabul edilirken; onun bir yıldız değil gezegen olduğu yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Çoban Yıldızı'nın diğer adı da Venüs'tür. Güneş sisteminde yer alan Venüs gezegeni; bazı özellikleri sayesinde diğer gezegenlerden farklıdır.
Dolayısıyla şu yıllarda yerin dönüş ekseni doğrultusuna denk gelen kutup yıldızı(Polaris), zaman geçtikçe kutup yıldızı olmayacak ve yerini Vega alacak. Neyse ki bunun için endişelenmemize gerek yok çünkü bu süreç on binlerce yıl mertebesindedir. Kutup yıldızı sabit değildir.
UY SCUTİ'DEN VE GÜNEŞTEN BÜYÜK YILDIZ
UY Scuti yıldızını tahtından ederek evrenin en büyük yıldızı unvanını Stephenson 2-18 almıştır. Stephenson yıldızı aslında bu unvana küçük bir farkla sahip olmuştur. Stephensson yıldızı, UV Scuti yıldızından hacim olarak yaklaşık 2,5 kat daha büyüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri