Köken. Aslında kuzen Türkçe bir kelime değildir. Kuzen Fransızca kökenlidir, sonradan Türkçe 'ye geçmiştir.
Antik Roma döneminde hala ve amcaların çocuklarına "consobrinus" denirdi. Bu kelime İngilizceye "cousin" şeklinde geçmiştir. Kuzen kelimesi Fransızcada "cousine", İspanyolcada "prima", İtalyancada ise "cugino" şeklinde yazılır.
kanka - Nişanyan Sözlük. Roma dili (Çingenece) kanka veya konka “arkadaş, yoldaş” sözcüğünden alıntıdır. Kanka (eril) ve kanki (dişil) biçimleri Çingenece gramere uygundur. Sözcüğün Türkçe kan kardeşi deyiminden türediğine dair yaygın görüş kanıta muhtaçtır.
Kuzen; Teyze, dayı, hala, amca çocuklarıdır. Yeğen; erkek veya kız kardeşinin çocuklarıdır.
3. Derece Akrabalar
Yarı-teyze, yarı-hala, yarı-amca, yarı-dayı, yarı-yeğen: %12.5 - Ebeveyninizin üvey kardeşlerine veya üvey kardeşinizin çocuklarına verilen bir isimdir. Büyük dede, büyük nine ve büyük torunlar: %12.5 - Dede ve ninelerin ebeveynleri ve torunların çocukları bu kategoridedir.
İlgili 33 soru bulundu
- Üçüncü derece akrabalar: Amca, hala, dayı, teyze, yeğen. - Dördüncü derece akrabalar: Üçüncü derecedeki akrabaların çocukları ile iki yıl ve üzerinde resmi evliliği bulunan kişilerin eşlerinin dördüncü dereceye kadar akrabaları da 'kayın hısımlığı' sebebiyle o kişinin akrabaları olarak nitelendirilmektedir.
Köken. Aslında kuzen Türkçe bir kelime değildir. Kuzen Fransızca kökenlidir, sonradan Türkçe 'ye geçmiştir.
ingilizler, amca, dayı, enişte filan bunların hepsine “uncle”, teyze, yenge, halaya “aunt”, amca oğlu, dayı oğlu, hala oğlu, teyze oğlu, amca kızı, dayı kızı, hala kızı teyze kızına “cousin” deyip geçmişler.
Yaşa göre senin de kuzenin veya teyzen olur. Annenin kuzeni oluyor. Yaşa göre senin de kuzenin veya teyzen olur.
Yeğen kelimesi günlük hayatta da sıklıkla duyabileceğiniz bir akrabalık ismidir.
"kanka" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 64 sonuç dude ünl. homey i. chum i.
Sevgiliyle yatak arkadaşı arası bir durumdur. Tek paylaşım seks değildir; çiftimiz birlikte yemeğe, sinemaya hatta tatile bile gidebilir. Ama birbirlerini sahiplenmeleri belirli bir noktaya kadardır. İkisi de birbirinin hayatına müdahale etmez.
ilk olarak ayna grubunun bir sarkisinda uzun yillar once rastladigim kelime. kan-kardes in kisaltmasi olarak kullanmislardi. bunun icindir ki ayna grubu bunu ilk kullananlar olabilir. parmaklı bir reklamda kullanıldıktan sonra halka yayılmıştır.
Yeğen sözcüğü bazı bölgelerde akrabalık bağı olmasa da kendinden yaşça küçük çocuklar için kullanılabilir.
Köy ve kasaba ile beraber birçok farklı kırsal kesimde kızan erkek çocukları için kullanılmaktadır. Erkek çocuk ya da oğlan yerine bazı yörelerde kızan kelimesi değerlendirilir.
(aile) kız yeğen, amca, dayı, hala veya teyzenin kız çocuğu.
kuzen-yeğen. sen dayının yiğenisin. Halanin cocugu senin kuzenin.
Bu bağlamda kuzen çocuğu neyim olur sorusu gündeme gelmektedir. Kuzeninizin çocuğu için net bir kavram yoktur. Ancak çoğunlukla akrabalık olduğu için yeğen olarak kabul edilir.
Enişteme bile abi diyorum. Yaşı çok büyük değilse ismiyle , büyükse abi de geç. enişte...
Dede'nin eşine ya da ailesinden gelen kadınlara Zeyneb, Fatıma Ana gibi kutsal kişilerin devamı niteliğinde 'ANA' denilmektedir.
Enişte, bir kişinin halasının, teyzesinin veya kız kardeşinin eşi. Bir kişi ile eniştesi arasında, yakın akraba kabul edilmekle birlikte, herhangi bir kan bağı yoktur.
Bir muhabir, sokak röportajı kapsamında bir gence "Dayının tek kız kardeşi neyin olur?" sorusunu sordu. Net bir şekilde "Teyzem" yanıtını veren genç herkesi bir hayli şaşırttı.
1. derece akrabalar çocuklar, anne ve babadan oluşmaktadır. 2. derece akrabalar dede, nine, torun ve kardeşten oluşmaktadır. 3. derece akrabalar yeğen, amca, dayı, hala ve teyzeden oluşmaktadır. 4. derece akrabalar kuzenlerden oluşmaktadır.
Yenge, bir kimsenin dayısının veya amcasının eşi. Erkek kardeşler, birbirlerinin eşlerine de yenge şeklinde hitap edebilirler.
kardeş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karındaş “aynı anadan doğma” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karın sözcüğünden Eski Türkçe +dAş ekiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri