Spin olta kamışları yapısal olarak fly kamışlara benzerler ve çok uzun mesafelere kişiyi yormadan atılabilen kamış türüdür. Bu kamış çeşidinde kıyı balıkçılığı olarak tatlı ve tuzlu sularda avlanma sağlanabilmektedir.
Kıyı balıkçılığı yapanların mümkün oldukça uzun kamışları tercih etmeleri, balık tutma alanını genişleteceğinden daha verimli olur. Tekne balıkçılığı için ise kısa kamışlar daha uygundur. - Olta kamışının tasarımı kullanıcıların dikkat etmesi gereken önemli özellikler arasında yer alır.
Boyları 2.10 / 2.40 / 2.70 cm, aksiyonları ise 7-28 / 15-40 / 10-30 gr olan olta kamışları spin balık avcılığında tercih edilmelidir. Olta makinesinde ise 2500 ile 4000 arası makineler tercih edilmelidir.
Karbon Kamış
Et kalınlığı daha ince olduğundan, aynı ağırlık çekerindeki fiber kamışlara göre daha ince ve daha estetiktir. Et kalınlığı az ve kamış hafif olduğu için, kamışın ucundaki hareket daha hassas hissedilir. Karbon, daha sert bir malzemedir, bu sebeple kırılganlığı fiber kamışlardan fazladır.
Farklı farklı uzunluklara sahip olta kamışı çeşitleri bulunmaktadır. Olta kamışında uzunluk nereden balık tutacağınıza göre değişir. Eğer kıyıdan balık tutacaksanız daha uzun olta kamışı tercihi yaparken, tekneden balık tutanlar balığın hareketlerini kontrol amaçlı daha kısa olta kamışı tercihinde bulunabilirler.
İlgili 18 soru bulundu
Bunun yanı sıra spin olta kamışları ince yapılarına rağmen en sağlam olta kamışı olarak bilinmektedirler. Örneğin tuzlu su avında kıyıdan trofe levrek avlayabilirken, tatlı su avında çok iri boyuttaki turna balıklarını kolaylıkla kıyıya çekebilirsin.
Grafit - Karbon Olta kamışları, fiyat olarak diğer kamışlara göre daha yukarıdadır. Karbon materyalden yapılmaları sebebiyle hafif ve sağlamlardır. Karbon, kaldırma gücü olarak fiber malzemeye göre daha iyidir.
Olta kamışları farklı boyutlarda sunulur ve tatlı suda, tuzlu suda veya her ikisinde birden kullanılabilen modellere sahiptir. 210 cm, 240 cm ve 270 cm gibi farklı uzunluklardaki spin kamışları, av yapacağınız bölgeye göre seçilebilir. Genellikle 2.70 metre uzunluğundaki kamışlar tercih edilir.
Kumsal balıkçılığı olarak da bilinen, denizin kıyısından denize doğru oltanın atılmasıyla birlikte yapılan balıkçılık türünde surf tipi kamışlar kullanılmalıdır. Surf kamışlarını diğer olta kamışlarından ayıran en büyük özellik, uzak mesafelere başarılı atışların yapılabilir olmasıdır.
Aktif karbon filtrelerin ömrü yaklaşık olarak 6 ay ile 1 yıl arasındadır.
Hangi balığı yakalamak istiyorsanız o balığa göre yem seçmeniz gerekir. Savurma olta takımları adı verilen oltalar kıyıdan avlanma için en uygun olta takımlarıdır.
Ultra Hafif (UL) Kamışlar, İstavrit, İskorpit, Mırmır, Benekli Alabalık, Perch gibi küçük balıkları yakalamak için uygundur. Ağır (H) kamışlar ise genellikle derin deniz de Torik, Orkinos, Kofana, Sinarit gibi büyük ve mücadeleci balıklar için idealdir.
Küçükten büyüğe doğru 1000, 2000, 3000, 4000, 5000, 6000, 8000'lik olta makinesi çeşitli kafa boyutlarını ifade eder. Yanındaki sıfırlar atılarak 20'lik, 40'lık gibi isimlerle de kısaltılır. 1000-3000 arası hafif, 4000-5000 orta, 6000-10000 arası modeller iri balıklar için uygundur.
Kıyıdan kaç gram kurşun atılır? Hedeflenen balık türüne göre kıyıdan atılan kurşunun ağırlığı değişmektedir. Ancak ortalama olarak kurşunların ağırlığı 10 ila 50 gram arasındadır.
Kıyı balıkçılığı sıklıkla kullanılan denizcilik terimleri arasındadır. Kıyıdan çok uzaklaşmadan bir gün içerisinde balık avlayıp limana tekrardan dönme şeklinde yapılmış olan avcılığa kıyı balıkçılığı denilmektedir.
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit ve kefal balıkları tutulabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya ve torik gibi balıklar tutulabilir. Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
Genel anlamda 3 metreden 6 metreye kadar olup, kıyı balıkçılığında 3.50-4.50cm uzunlukta olanlar tercih edilir.
Kullanma yeri zamanını balığın durumu belirliyor. Balık kıyıya yakın ve yüzeysel hareket ediyorsa spin kamışlar, akıntılı ve derin yerlerdeyse surf takımlar devreye giriyor.
Spin avında sürprizlere açık olmanda fayda vardır. Türkiye deniz, akarsu ve göllerine uygun olan spin olta balıkçılığında Karadeniz ve Marmara sularında lüfer, çinekop gibi balıkların peşinde olurken; Ege Denizi'nde levrek için şansını deneyebilirsin.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Spin kamış daha çok sportif amaçlı kullanılan ve özellikle hareketli suni yemlerle avcılık yapmak isteyen balıkçıların tercih ettiği bir tür olta kamışıdır. Özel tasarımı sayesinde saniyede 3-4 tur atabilen kamış aynı zamanda daha güçlü yapıda olması ile dikkat çeker.
Spin Balık Avcılığı
Bu balıklar 5 - 30 gram atarı olan ince ve hassas spin kamışlar ile avlanır. Spin avcılığın da 2 önemli konu vardır. Bunlar kamışın hafifliği ve kamışın atarı. Spin kamışlar 20 - 30 metre uzağa atılabilecek atara ve yormayacak hafifliğe sahip olması gerekir.
En uygun atar ağırlığı 5 gr ve 20 gr ağırlık atarlı kamışlar tercih ederim Levrek genelde kıyıya çok yakın da av vermektedir 240 uzunluğunda 5.20 gr atarlı bir kamışla 10.20 gr ağırlığında bir sahteyi rüzgarsız bir havada 50.70 metre arası bir atış gerçekleştirilebilir.
Spin kamışları, yapay yemlerle balık avlamak için özel olarak tasarlanmış kamışlardır. Bu kamışlar, aksiyonlu bir uç, bir makaraya monte edilen bir olta hattı ve bir kolu içerir. Spin kamışları, hafif, uzun ve esnek olabilen, ayrıca da çift bükümlü olan kamışlar olarak tasarlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri