Toplanma merkezinde ayrıştırılan ve kullanımı mümkün olan kıyafetler temizlenerek ütüleme yapıldıktan sonra paketlenip ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılıyor. Kumbaradan çıkan ve kullanılmayacak durumda olanlar ise geri dönüşüm ile tekrar ekonomiye kazandırılıyor.
Kumbaralara kullanılmış tüm giysi (şapka, kazak, t-shirt, iç çamaşırı, çorap, elbise, pantolon, ayakkabı, terlik, bot vb.) ve diğer tekstil ürünlerini (battaniye, örtü, eşarp, perde, çanta, havlu vb.) atabilirsiniz.
Kumbaraya bırakılan eşyalar geri dönüşüme gidiyor
Belediye ihale yolu ile özel bir şirkete verdiği giysi kumbarası uygulamasında çöp konteynerlerının yanına bırakılan kumbaralara atılan giysi, ayakkabı, çanta, kemer ve tekstil ürünleri yalnızca şirket tarafından geri dönüşümde değerlendirilmektedir.
Tekstil kutularına atılan atık kıyafet yığınları, genellikle özel geri dönüşüm şirketleri tarafından toplanıyor ve sınıflandırılıyor. Bu şirketler, giysilerin kullanılabilirliğini kontrol ederek hala giyilebilir durumda olanları çeşitli yardım kuruluşlarına veya ikinci el mağazalarına bağışlıyor.
El Tekstil projesi başlatmıştır. Kutular aracılığı ile bağışlanan kıyafet ve tekstil ürünleri barınma, gıda, sağlık, nakdi yardımlar, giyim ve eğitim desteği gibi Kızılay iyilik faaliyetlerinde kaynak oluşturmak için değerlendirilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Kumbaralara kullanılmış tüm giysi (şapka, kazak, t-shirt, iç çamaşırı, çorap, elbise, pantolon, ayakkabı, terlik, bot vb.) ve diğer tekstil ürünlerini (battaniye, örtü, eşarp, perde, çanta, havlu vb.) atabilirsiniz.
Vatandaşların evlerinde atık olarak tuttukları tekstil ürünleri, evsel atıklarla karıştırılmadan giysi tekstil atık kumbaralarına atılacak. Giysi, battaniye, perde, havlu, çarşaf gibi tüm tekstil ürünlerinin atılabileceği kumbaralar, dolduktan sonra atık merkezlerine taşınacak.
Geri Dönüşüme Gönderin
Eskiyen kıyafetlerin ne yapılabileceği konusunda en çevre dostu seçenek daima geri dönüşüm. Birçok belediye şehrin hemen her noktasına yerleştirdiği giysi geri dönüşüm kumbaralarında atık giysileri topluyor ve dönüşüm tesislerine iletiyor.
Dilerseniz giymediğiniz kıyafetleri bulunduğunuz ildeki şubeye veya genel merkeze götürerek bağışlayabilirsiniz. Ayrıca kuruma, kıyafetin yanı sıra kırtasiye ve gıda bağışları da gerçekleştirebilirsiniz.
Tekstil Geri Dönüşüm Süreci
Kumaş veya tekstil atıklarının geri dönüştürülmesi, imalatında kullanılmış giysi, elyaf veya giysi kalıntılarının yeniden kullanımı için gerçekleştirilen süreçtir.
Türkiye Yardım Sevenler Derneği (TYSD)
Dilerseniz giymediğiniz kıyafetleri bulunduğunuz ildeki şubeye veya genel merkeze götürerek bağışlayabilirsiniz. Ayrıca kuruma, kıyafetin yanı sıra kırtasiye ve gıda bağışları da gerçekleştirebilirsiniz.
ATIK KUMBARALARI
Mavi ve yeşil renkli poşetlerdeki geri dönüşümlü malzemeler oluşum noktalarına en yakın konumdaki geçici depolama alanında biriktirildikten sonra ilçe belediyelerin geri dönüşüm araçları ile toplanarak geri dönüşüm tesislerine götürülmektedir.
Kullanım sonrası artık ihtiyaç duyulmayan veya kullanılmayacak derecede tahrip olmuş giysi ve ayakkabı gibi tekstil ürünlerine tekstil atıkları denmektedir. Sıfır Atık Projesi kapsamında, bölgemizde çeşitli cadde/sokaklara, Belediyemiz tesislerine ve 1.Sınıf Atık Getirme Merkezi'ne tekstil kumbarası yerleştirilmiştir.
Kıyafeti boraks ya da sirke karışımına batır. Yumuşaması, böylece kolayca esnetilecek hâle gelmesi için en az 10 dakika bekle. 30 dakika sonra, zarar görmesini engellemek için giysini sudan çıkar. Kıyafetin suyunu mümkün olduğunca sık.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin "Giysi Yardım Merkezi"nde, ihtiyaç sahibi aileler, tepeden tırnağa tüm giysi ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Ulus Anafartalar Caddesi'nde bulunan ve mağazadan farkı olmayan "Giysi Yardım Merkezi"'nden, yılda ortalama 700-800 ihtiyaç sahibi aile yararlanıyor.
olarak vermeyi adet edinmemiz hakkındadır. ve kuşamları sadaka olarak vermemizi buyurmamışlardır. olarak vermek daha iyidir.
Vakumlu torbalar ve çöp poşetleri kullanın!
Vakumlu torbalar, çok yer kaplayan kazak, palto gibi giysileri taşımak için idealdir. İster katlanmış halde, isterse düz şekilde kıyafetlerinizi böyle bir torbaya yerleştirdikten sonra elektrikli süpürge yardımıyla havasını alarak yerden inanılmaz tasarruf edebilirsiniz.
Markası ve türü farketmeden geri dönüşüm için bağışlayacağınız tekstil ürünlerini, orta boy H&M poşetinin içine koyarak mağazalarına teslim ettiğinizde 10 TL değerinde indirim çeki kazanıyorsunuz.
Kullanmadığınız giysi, ayakkabı ve ev tekstili ürünlerinizi mor renkli Tekstil Atık Kumbaralarına atabilirsiniz. Tekstil atıkları, yalıtım malzemesi, elyaf, keçe, iplik v.b. ürünlere dönüşüyor. Enerji tasarrufu sağlanarak çevre kirliliği azaltılıyor.
Pet şişeler, plastik süt ve ayran kutuları, plastik torbalar, meşrubat şişeleri, şampuan, deterjan ve yumuşatıcı kapları geri dönüşüm için biriktirilebilir ancak strafor, beyaz köpük, motor yağı kutuları, boya kutuları, margarin kaplarıyla kirli ve yağlı kaplar bu çerçevede değerlendirilmiyor.
Kıyafetleri asla nemli bir yerde saklamayın. Özellikle nemli bodrum katı ve tavan aralarından kaçının. Hurç ve diğer kutuları serin, kuru ve havalandırılan bir yere yerleştirin. Bunun için yatağın altını ya da misafir odasını tercih edebilirsiniz.
Kullanılamayacak ve atık durumda olan ürünler, Çankaya Belediyesini Birlik Mahallesi ve Alacaatlı Mahallesinde bulunan 1. Sınıf Atık Getirme Merkezlerinde toplanarak geri dönüşüme kazandırılıyor.
Kadıköy Belediyesi bayram öncesi ilçede 100 noktaya giysi atık kumbarası yerleştirdi. Kumbaralar sayesinde toplanan kıyafetlerin kullanılabilir olanları ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri