Torba kanun, KYK kredi borç faizlerinin, 2 bin TL'ye kadar olan takibe girmiş borçların, salgın döneminde verilen cezaların silinmesi, işverenin işçiye elektrik ve doğalgaz yardımları ile intörn hekimlere asgari ücret endeksli ödeme yapılması düzenlemelerini kapsıyor.
46. Öğrenim ve/veya katkı kredisi borçları hangi durumlarda silinmektedir? Öğrenimi sırasında veya öğrenimden sonra vefat edenlerin veya yüzde doksan ve üzeri engel sahibi oldukları tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu tarafından tespit edilenlerin kalan borçları terkin edilir.
TBMM Genel Kurulunda, kamuya olan borçların yapılandırılmasını da içeren kanun teklifi kabul edildi. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırması olarak tanımlanan yasayla, vatandaşların vergi dairelerine hangi türden olursa olsun tüm borçları yeniden yapılandırma kapsamına alınıyor.
Vergi affı paketinin kapsamı içerisinde KYK öğrenim kredisi borçları bulunuyor. Yeni vergi affı düzenlemesi ile birlikte mezunların geçmişten olan borçları yapılandırılacak ve taksitler halinde ödeme imkanı sağlanacak. Gecikme sebebiyle ortaya çıkan faizler ödenmeyecek.
Mükellefler başvurularını 31 Mayıs 2023'e kadar (bu tarih dahil) Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (www.gib.gov.tr) ya da e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden yapabilecekleri gibi bağlı bulundukları vergi dairesine doğrudan veya posta yoluyla ya da diğer vergi daireleri aracılığıyla da yapabilecek.
İlgili 15 soru bulundu
Şahıs işletmeleri e-devlet şifresiyle giriş yöntemini seçerek e-devlet şifresiyle de giriş yapabilirler. Sisteme giriş yaptıktan sonra 7440 yapılandırma işlemleri bölümünden 7440 ödeme sekmesine tıklıyoruz. Açılan sayfada ödemek istediğimiz yapılandırmayı bulup yanındaki öde butonuna tıklıyoruz.
e-Devlet üzerinden “İnteraktif Vergi Dairesi” uygulamasına giriş yaparak vergi borcu yapılandırması yapabilirsiniz. Sistemde Yapılandırma İşlemleri başlığı altında “7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tecil İşlemleri” bölümünden başvurunuzu yapabilirsiniz. KYK ve vergi borçları yapılandırması için tıklayınız.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Artık, 2 bin liranın altında icra takibindeki borçlar tasfiye edilecek. Öğrencilerin KYK borçlarının faiz ve enflasyon farkları ile salgın dönemi maske cezaları silinecek.
Borç yapılandırması için vatandaşlar Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın 'ivd.gib.gov.tr' adresi üzerinden giriş yapılacak, ardından ekranda e-Devlet ile giriş yapacak. Buna tıklayarak ve e-Devlet bilgilerinizle giriş yapacaksınız. Sitedeki talimatlarla ilerleyerek başvuru yapılabilecek.
7440 sayılı Kanunun kapsamına, 213 sayılı Kanun kapsamına giren vergiler ve vergi cezaları ile bunlara bağlı gecikme faizleri, gecikme zamları gibi fer'i alacaklar girmektedir. Kanun kapsamına giren vergiler, vergilendirme dönemleri itibarıyla aşağıda açıklanmıştır.
Resmi Gazete'de 26.05.2023 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı ile üye aidat borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri uzatıldı. Üyelerimizin yapılandırmadan faydalanabilmeleri için 30 Haziran 2023 tarihi mesai bitimine Şubemize başvurmaları gerekmektedir.
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle, öğrenim kredisi alanların kredi faizleri silinecek. Öğrenim kurumundan mezun olan veya herhangi bir nedenle ilişiği kesilenler, 2 yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı kadar sürede aylık olarak borcunu ödeyebilecek.
Bakan Kasapoğlu, endeks tutarı konusuna da değindi. Geçtiğimiz günlerde Meclis'ten geçen KYK faizlerinin silinmesiyle ilgili ayrıntılar da netleşti. KYK öğrenim kredisi borçları e Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi üzerinden sorgulanabiliyor.
Habertürk gazetesinin haberine göre; Bakanlık, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun öğrencilere verdiği aylık 280 TL öğrenim kredisi ve yurt ücretlerini, üniversite okurken evlenen öğrencilerden almayacak. Evlenen ve kredi borcu bulunan öğrencilerin de geçmişe dönük borçları silinecek.
KYK burs ve kredi borçlarında yaşanan gecikme faizleri, yasalaşan kanun teklifiyle birlikte silinecek. Peki, KYK borç faizleri ne zaman silinecek? Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından alınan burs ve kredilerin geri ödenmesinde yaşanan gecikme faizleri, ilgili torba kanun teklifinin ardından silinecek.
Hangi borçlar yapılandırılacak? Tüm vergi, prim, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, destekleme primi borçları da yapılandırma kapsamında yer alıyor.
Bu hüküm, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren elde edilen gelir veya kazançlara uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girecek. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle, öğrenim kredisi alanlar borçlarını, aldıkları miktar kadar ödeyecek.
Yasayla ayrıca, devlete olan borçların yapılandırılması için tanınacak başvuru süresi, 30 Nisan'dan 31 Mayıs 2023'e uzatılacak. Yapılandırmanın ilk taksit ödemeleri de 31 Mayıs yerine 30 Haziran'da başlayacak.
Yani borç 2 bin 500 liraysa 2 bin liraya kadar olan borcun silinmesi söz konusu olmayacak. Ancak 1.000 lira elektrik 1.000 lira da doğalgaz borcu varsa bu borçlar silinebilecek. Toplamı 2 bin liraya kadar olan borçların silinmesi söz konusu olacak.
Şimdi de aynı uygulamayı vergi, ceza, faiz gibi tüm başlıklarda 2 bin lirayı aşmayan borcu olan vatandaşlarımız için hayata geçiriyoruz. Vergi dairelerine olan 21 Aralık 2022 tarihinden önceye ait 2 bin lirayı aşmayan borçların cezalarının tahsilinden vazgeçiyoruz.
Bilindiği üzere, 12.03.2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, 7440 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılan borçların peşin ve ilk taksitinin ödeme süresi 26.05.2023 tarihli ve 32202 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 7300 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31.07.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Sgk' ya gidip form doldurmanın yanı sıra artık e devlet sistemi üzerinden de yapılandırma başvurusu yapabilirsiniz.
Borç yapılandırması için vatandaşlar Gelirler İdaresi Başkanlığı'nın 'ivd.gib.gov.tr' adresi üzerinden giriş yapılacak, ardından ekranda e-Devlet ile giriş yapacak. Buna tıklayarak ve e-Devlet bilgilerinizle giriş yapacaksınız. Sitedeki talimatlarla ilerleyerek başvuru yapılabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri