Kız isteme merasiminde giyilecek elbisenin söz elbisesi, nişan elbisesi ve nikah törenlerinde giyilecek olan elbiseden daha sade olması törenin doğası gereğidir. Dantelli modeller kız isteme merasimlerinin gözdeleridir. Dantelli modeller genellikle beyaz, bordo, mor, yeşil ve lacivert renkleri ile kullanılır.
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Yeşilin açık tonları, pembe, sarı, lila gibi renklerde söz abiye modellerinden giyebilirsin. Sonbaharda ise mevsimin tonlarına uygun hardal sarısı ya da bordo renklerde abiye söz elbiseleri seçebilir, kışın ise metalik, kırmızı, lacivert ve siyah gibi mevsimin ağırlığını taşıyan renklerden bir model tercih edebilirsin.
Kayınvalide elbisesi olarak tercih edilen tunik elbiseler, büyük bedenler için oldukça ideal. Bu kıyafetlerde V yakalı formları tercih ederek, fazlalıklarınızı rahatlıkla kamufle edebilirsiniz. Kaynana abiye modelleri ile uyumlu kumaş tiplerine bakarsak; tül, şifon, organze gibi birçok kumaş türü tercih edilebilir.
Kız isteme geleneğine uygun olarak erkek tarafı kız tarafının evine isteme çiçeği ve güzel bir çikolata paketiyle gelir. Kız tarafı ise evi süsler ve ailelere ikram edilmek üzere yemekleri hazırlar. Aile büyüklerinden seçilmiş kişilerin konuşmasıyla birlikte söz kesilir ve yüzükler takılır.
İlgili 33 soru bulundu
Kız isteme merasiminde öncelikli olarak her iki tarafında çekirdek ailesi ve aile büyükleri katılır. Organizasyonun büyüklüğüne ve kız isteme merasiminin yapılacağı evin genişliğine göre de çiftlerin yakın arkadaşları, kuzenleri gibi yakın çevreleri merasime davet edilir.
Söz kesildikten sonra genellikle tarafların birbirine takması gereken önemli bir hediye bulunmaz ancak gönülden kopan bir bileklik, künye ya da bir kolye damada takılabilir. Nişan merasimi yapıldıktan sonra ise kız tarafı genellikle damada saat takar. Ancak bu damadın zevkine ya da gelinin zevkine göre de değişebilir.
İçinde zarif görüneceğiniz uzun elbiseler tercih edebilirsiniz. V yakalı, sırt dekolteli, şifon etekli, dantelli ya da kayık yakalı elbiseler oldukça trend. Renk seçimini de kesinlikle beyaz dışı renklerden yazmanızda fayda var. Eğer kapalı mekan düğünü ise mor, bordo, lacivert gibi koyu renkler kullanabilirsiniz.
Düğün formalitesi değerlendirilerek daha resmî veya yarı-resmî tarzdaki kıyafetler tercih edilmelidir. Resmî düğünler söz konusu olduğunda siyah kravat kıyafet koduna uygun şekilde düz kesimli ve abartılı olmayan kıyafetler kullanılmalıdır.
Gelinin ailesi damada genellikle saat ve tam altın takar. Aile, maddi durumlarının elverdiği ölçüde genellikle kızlarına da 2 veya 3 bilezik takabilir.
Kız isteme merasiminde giyilecek elbisenin söz elbisesi, nişan elbisesi ve nikah törenlerinde giyilecek olan elbiseden daha sade olması törenin doğası gereğidir. Dantelli modeller kız isteme merasimlerinin gözdeleridir. Dantelli modeller genellikle beyaz, bordo, mor, yeşil ve lacivert renkleri ile kullanılır.
Damat tarafı kız istemeye giderken ya gümüş bir tepsi ya da gondol götürür.
Kız isteme merasimi geleneklerimize göre akşam yemeğinden sonra yapılan bir ziyarettir. Bu nedenle ağır yemekli bir ikrama gerek yok. Börek, pasta ve kek ikramları yanında zeytinyağlı yiyecekler kız tarafının hazırlayabileceği en güzel ikramlar. Kız isteme aile büyüklerinin katılımıyla gerçekleşir.
Genellikle bu tepsiyi gelinin yakın arkadaşı ya da nedimesi olacak kişi tutabilir. Bazen de evdeki kız kardeşi veya akrabalardan tepsiyi tutması tercih edilebilir. Tepsiyi taşıyacak kişilerin bekar olmasına dikkat edilir.
Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir. Kız evine bu tepsiyle gelinir. Genellikle bu konuda eskiden beridir işlemeli gümüş tepsiler tercih edilmektedir.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Nikah Elbisesini Kim Alır? Bu konu tamamen evlenecek olan çiftlerin tercihine bırakılmalıdır. Aslında eski geleneklere göre erkek tarafının aldığı nikah elbisesini günümüzde çiftler kendi maddi durumlarına göre belirlemektedir.
Hatta son zamanlarda neredeyse herkes tarafından bilinen gelinlik ve abiye markaları farklı renklerde veya beyazın daha farklı tonlarında üretimler yapmış ve birçok gelinin tercih sebebi haline gelmiştir. Nikahlarda veya düğünlerde beyaz renk giymek bilinenin aksine bir zorunluluk değil sadece tercih sebebidir.
Eğer bu soru düğün için sorulsaydı herkesin cevabı şüphesiz beyaz olurdu. Fakat nikah kıyafeti bu konuda daha esnektir ve daha fazla seçenek sunar. Beyaz renk saflığın, temizliğin ve yeniliğin rengi olarak bilindiğinden dolayı genellikle nikahlarda da beyaz rengin en çok tercih edilen renk olduğunu söyleyebiliriz.
Hemen yanıtlayalım: Kız istemede geline damadın ailesinin takı seti takması yeterlidir. Takı seti yerine 2 ya da 3 altın bilezik takıldığı da görülür. Bu takıları damadın akrabaları değil, birinci derece yakını olan ailesi takar.
Porto Riko Pasta. Kız isteme nasıl olur sorusu ise şu şekilde yanıtlanabilir; çiftlerin evlenmeye karar vermelerinin ardından damat ve ailesi, isteme çiçeği ve çikolatası ile birlikte gelinin ailesinin evine giderler. Aile büyükleri bir araya geldiklerinde, eğer daha önceden tanışıklıkları yok ise tanışırlar.
Kız isteme merasiminde gelin adayının elinden herkese Türk kahvesi ikram edilir. Ancak hoşgörüsünü sınamak için damadın kahvesine şeker yerine tuz ve acı biber gibi baharatlar konur. Ya da şekersiz sade kahve sunulur. Bazı bölgelerde kahve ikramı kız istemeden önce yapılırken bazı bölgelerde sonra yapılır.
Sözü kesecek olan aile büyüğü, güzel temenniler eşliğinde yüzükleri takıp sözü keser. Ardından da, erkek tarafı gelin adayına armağan etmek için getirdikleri takıları takar.
Gelenek ve göreneklerimize göre söz tepsisini tutması gereken kişi, gelin adayının kız kardeşidir. Ancak, kız kardeşi olmayan kişiler için bu işi akrabaları veya yakın arkadaşlarından biri de yapabilir. Burada önemli olan, tutan kişinin kadın olmasıdır.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri